Met een tweede ronde door de tekstbestanden gevorderd tot de letter T. Zoveel mogelijk trefwoorden worden nu gevolgd door een verklaring. Hinderlijke 'zie..... verwijzingen' zonder verdere uitleg zijn waar mogelijk weggewerkt.
Begonnen met het nalopen van J. van Beylen Zeilvaart lexicon, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2023 en, indien de moeite waard, wat woorden toegevoegd.
30-8-2024
Met een tweede ronde door de tekstbestanden gevorderd tot de letter R. Zoveel mogelijk trefwoorden worden nu gevolgd door een verklaring. Hinderlijke 'zie..... verwijzingen' zonder verdere uitleg zijn waar mogelijk weggewerkt.
25 augustus: een aantal afbeeldingen in zake de Keulse aak toegevoegd.
Op 1 augustus een stukje over de woorden statie en staatsie toegevoegd.
12 juli 2024
Inmiddels met de tweede rondgang in de letter K blijven steken. Na weer de nodige onzin over de Schietschuit gelezen te hebben, me maar eens op dat onderwerp gestort. Zie hier het resultaat.
Dat werk bracht natuurlijk weer meer werk met zich mee, dus helemaal af is het nog niet, maar ik hoop op wat reacties van geïnteresseerde lezer(essen)s, opdat er spoedig een compleet en betrouwbaar verhaal zal ontstaan!!
IJdele hoop waarschijnlijk :-(
31 januari 2024
Alle tekstbestanden zijn nu een keer doorlopen. Er zijn fouten uitgehaald, woorden geschrapt omdat er na al die jaren geen verklaring of tweede vermelding gevonden werd, plaatjes toegevoegd, teksten leesbaarder gemaakt (hoop ik), de lay-out is wat aangepast, enz. enz.
Tijdens dit werk kwam ik natuurlijk op nieuwe ideeën dus moeten de eerste bestanden nog maar een keer doorlopen worden.
22 december 2023
Weer een stapje verder. De U en de V zijn ook opnieuw bewerkt. Weer plaatjes aan de woordenlijsten toegevoegd en veel omschrijvingen verbetert en van een bronvermelding voorzien.
13 oktober 2023
Met horten en storen tot aan bestand T geraakt. Veel plaatjes aan de woordenlijsten toegevoegd en veel omschrijvingen verbetert en van een bronvermelding voorzien. Toch ook weer nieuwe begrippen, zoals bijv. veegbaggeren toegevoegd.
5 augustus 2023
Woordenlijsten en met SCHE bijgewerkt en aangevuld. Verder bij de afbeeldingen van waterboten en bij de wasmachines wat toegevoegd.
14 april 2023
Opschonen en aanvullen bestand P voltooid.
27 maart 2023
Met het opschonen van de woordenlijsten, het toevoegen van bronnen en miniatuur afbeeldingen inmiddels bij de het bestand P aangeland. Afbeeldingsbestanden (Overzicht, Amsterdam)inzake overhalen/overtomen aanzienlijk uitgebreid. Ook een rubriekje Amsterdamse boerenschuiten toegevoegd.
10 oktober 2022
Opnieuw de wervenlijst verder uitgebreid en bezig geweest met het opschonen van de php-bestanden. Ook, na een langdurig onderzoek, een uitgebreid verhaal over de vaart door Amsterdam,
inclusief een stukje over het Rijn-Entrepôtdok en de Nieuwe Prinsengracht in Artis geschreven en tot slot een bewerkte tekst over ijsbestrijding op de rivier afkomstig uit 'De Ingenieur' (via Delpher.nl) geplaatst.
maart 2022
Grootste gedeelte van 2021 besteed aan diverse voor al technische verbeteringen. Hier en daar wat kleine aanvullingen en in de wervenlijst de opname van verwijzingen naar de werven informatie van Jan Sepp.
30 april 2021
Een groot aantal links gerepareerd. Enkele nieuwe begrippen toegevoegd of uitgebreid en de opmaak van een aantal zaken iets verbeterd. Dat laatste betreft vooral de prsentatie van de zoekresultaten.
10 april 2021
Na ruim 18 maanden is het leeuwendeel van de grote reorganisatie achter de rug. Als het goed is zijn er alleen kleine details en zaken die zich op de achtergrond afspelen, die bewerkt moeten worden. Dus als U een inhoudelijk of technisch foutje vindt, meldt dat dan even via een e-mailtje.
Ik blijf U er op wijzen dat als er iets niet gevonden wordt, U het zoekvenstertje links in het scherm kunt gebruiken. Kies daarbij voor zoeken in de gehele Binnenvaarttaal en lees vooral ook de Toelichtingen. Denk er echter wel aan: typfouten in de zoekopdracht zijn funest! Typ dus liever slechts een deel van het woord dat U zoekt, wanneer U niet zeker bent van de schrijfwijze. Verder kunt U natuurlijk ook gewoon via de menu's het gezochte trachten te vinden. Misschien dat dat een oplossing kan bieden. Succes ermee!
22 februari 2021
Het einde nadert. Alleen de rubriek motoren, keerkoppelingen enz. moet nog gedaan worden. Dat zijn nog circa 205 bestanden. Verder zou alles nu, na ca. 16 maanden op orde moeten zijn. Dus als U in de rest fouten tegenkomt, dan zou het leuk zijn als U dat even meldt via e-mail
29 januari 2021
Van de afbeeldingsbestanden zijn er nog twee groepen die gedaan moeten worden. Dat zijn de 'landzaken' en de 'motoren'. Verder zou alles nu, na ca. 15 maanden op orde moeten zijn. Dus als U in de overige rubrieken fouten tegenkomt, dan zou het leuk zijn als U dat even meldt via e-mail
30 december 2020
Bestanden in zake keerkoppelingen, roer en stuurwerken, stoommachines, stuurstand en roeven herzien. Sommige afbeeldingen vernieuwd. Nog ca. 229 bestanden te verwerken.
20 december 2020
Bestanden in zake onderdelen van vrachtschepen en zeilende schepen herzien. Sommige afbeeldingen vernieuwd.
26 november 2020
Bestanden in zake lieren en ankers zijn geredigeerd. Sommige afbeeldingen vernieuwd.
6 november 2020
Verandering van woonplaats had tot gevolg dat het werk aan de website de nodige vertraging ondervond. Helemaal stil kwam het niet te liggen want de bestanden over blokken en rollen, kluizen, sluitingen en haken als ook het nodige over roeren en dergelijken hebben nu ook een nieuw jasje.
23 september 2020
De 'Steilstevens' of Paardekontkastjes zijn nu ook allemaal in een nieuw jasje gestoken. Daarmee zouden alle schepenbestanden vernieuwd moeten zijn. Nog circa 335 bestanden in de afdeling onderdelen te redigeren.
20 augustus 2020
9 bestanden met o.a. Spitsen , Herna's, Bakeetjes, e.d. toegevoegd. Weer een aantal bestanden gerepareerd opdat de boel een beetje bruikbaar blijft. Ik zit in een drukke tijd en de 'renovatie' zal dus een beetje vertraagd worden. Spijtig, maar het kan niet anders.
12 augustus 2020
25 nieuwe bestanden toegevoegd. Aantal foto's vervangen veel verbeterd en soms gegevens toegevoegd. Tjalken, skûtsjes e.d. gedaan.
Veel ontbrekende foto's tijdelijk terug geplaatst en links herstelt.
28 juli 2020
Weer een stuk of veertig bestanden bewerkt. Aantal eerdere foto's vervangen door betere en veel gegevens en ook afbeeldingen toegevoegd. Onder andere de rubrieken Beurtschepen, Luxe-motor, Motorscheepje, Kasten, en nog enkelen aangepast.
Verder een aantal hinderlijke 'fouten' die door de huidige werkzaamheden ontstaan waren, gecorrigeerd. Mocht U er meer vinden: het staat U vrij ze te melden. svp wel het juiste webadres (URL) vermelden!
22 juni 2020
De rubriek 'Moderne schepen' is geheel vernieuwd, wat neer kwam op ruim 40 bestanden. Belangrijker is echter een, door Jos Telleman (van het blog 'Schepen en werk') geschreven tekst over het vervoer van natuurlijke oliën. Hij voorzag mij ook van een flinke lijst met soortelijke massa's van natuurlijke olie.
5 mei 2020
Ongeveer 39 nieuwe bestanden betreffende sleep- en duwboten samengesteld. In veel gevallen zijn er foto's toegevoegd, verbeterd en soms zijn minder goede foto's verwijderd. De bijschriften zijn veelal uitgebreid met meer gegevens over het schip in kwestie.
4 april 2020
De binnenvisserij is nu ook grotendeels vernieuwd. Dat was dan ook weer goed voor ca. 17 bestanden.
Daar, anders dan toen ik met deze site begon, datalimieten en downloadsnelheid voor desktopcomputers nog nauwelijks een rol spelen, heb ik besloten, waar wenselijk, bestanden samen te voegen. Dus geen deel 1, deel 2, enzovoorts meer en ook geen plakboeken met tweede of derde foto's. Men kan nu gewoon door scrollen of ctrl+f gebruiken in plaats van veelvuldig te moeten klikken. Mij bevalt het wel; hopelijk U ook!
25 maart 2020
Terwijl sinds ca. 28 februari Nederland in de ban is van het corona-virus zijn zesendertig nieuwe bestanden gemaakt. Het betrof voornamelijk ponten en passagiersschepen.
Als ik in dit tempo zo door ga, kan het nog wel twee jaar duren voor het eind in zicht komt, maar ja, als het maar mooi en goed wordt!
25 februari 2020
Slechts 14 bestanden de afgelopen dagen bewerkt. Het schiet niet op. Daar staat tegenover dat er zowel de nodige afbeeldingen als ook veel extra informatie toegevoegd is. Het betrof voornamelijk waterstaat-vaartuigen.
13 februari 2020
Van de rubriek diverse bedrijfsvaartuigen zijn aardig wat bestanden vernieuwd. Bij een flink aantal bestanden zijn foto's en/of gegevens toegevoegd. Ook zijn een aantal oude foto's van matige kwaliteit door betere scans vervangen. Alles bij elkaar een tijdrovend maar nuttig werk. Inmiddels zijn 118 afbeeldingsbestanden met schepen vernieuwd.
24 januari 2020
Weer een mapje verder. De meeste sleepschepen en kasten zitten nu in een nieuw jasje. Vaak zijn er meer gegevens toegevoegd. foto's waren er wel voldoende.
22 januari 2020
Door diverse probleempjes gaat alles niet helemaal zoals ik me wel zou wensen. Inmiddels zijn wel circa 61 afbeeldingsbestanden met schepen in een nieuw jasje gestoken, waar nodig gecorrigeerd en soms van nieuwe (vervangende) afbeeldingen voorzien. Een flink aantal niet meer werkende links zijn gerepareerd of indien dat niet kon, verwijderd.
30 december 2019
Bij de afbeelding Oude scheepstypes zijn de 'Aken' in een nieuw jasje gestoken. Soms zijn gegevens en foto's toegevoegd of zijn er correcties aangebracht.
21 december 2019
Opnieuw een serie 'scheepsportretten' gewijzigd! De oude bestanden zijn verwijderd! De nieuwe bestanden zijn te vinden door de zoekmachinete gebruiken en daar op scheepsnaam te zoeken of door in het
menu fotoseries te zoeken.
Ook nu zijn een aantal bestanden, uitgebreid of gecorrigeerd. Veel plezier gewenst.
14 december 2019
Weer een serie van de vroegere Scheepsportretten in een nieuw jasje gestoken. Soms zijn gegevens en foto's toegevoegd of zijn er correcties aangebracht.
Het duurt even voordat de online zoekmachines de nieuwe locaties van de bestanden gevonden hebben. Ik kan daar helaas geen invloed op uit oefenen.
9 december 2019
Door een onvolkomenheid in de programmatuur die ik gebruik, waren er ongemerkt een aantal fouten in de nieuwste bestanden geslopen. Dezen zijn nu gecorrigeerd.
In de fotoseries, vroeger de scheepsportretten geheten, zijn weer een flink aantal bestanden vernieuwd.
25 november 2019
Een groot aantal bestanden die gevonden werden in het menu Diverse Afbeeldingen zijn in een nieuw jasje gestoken. Enkele afbeeldingen zijn verbeterd en er zijn ook een paar afbeeldingen toegevoegd.
Vermoedelijk zal ik vervolgens de resterende bestanden onder handen nemen.
Het kan zijn dat links naar afbeeldingen vanuit woordenlijsten of oude afbeeldingsbestanden niet werken!
Gebruik het zoekvenstertje links in het scherm en kies voor zoeken in de gehele Binnenvaarttaal. (zie Toelichtingen) Typfouten zijn daarbij funest, dus typ liever slechts een deel van het woord dat U zoekt, wanneer U niet zeker bent van de schrijfwijze en dat een oplossing kan bieden. Succes ermee!
15 november 2019
Met uitzondering van de afbeeldingsbestanden zijn de bestanden nu bijgewerkt naar HTML5, PHP7 en MySqli. Ik hoop dat alles nu naar behoren werkt.
De komende maanden zullen de ca. 1100 afbeeldingsbestanden herzien worden. U wordt verzocht gebreken te melden!
Links in de tekst hieronder werken waarschijnlijk niet meer. Probeer met het zoekvenster hier links het juiste bestand te vinden.
november 2019
Om de website beter toekomstbestendig te maken, ik heb immers niet het eeuwige leven, worden een groot aantal veranderingen doorgevoerd.*
Vervallen zijn ondermeer de albums, het filmmenu, de pagina met links en de lijst met bedankjes aan alle medewerkenden, correctoren, fotografen, e.d. De albums zijn vervallen omdat er inmiddels meerdere goede sites zijn, die een groot aantal (nog) varende schepen, tonen. Voor het filmmenu geldt min of meer het zelfde. (In beide gevallen kan men ondermeer op het binnenvaartforum, onderdeel van het kustvaartforum, het nodige vinden.)
Het onderhouden van de pagina met links was een tijdrovende zaak geworden en sinds de komst van de nodige goede zoekmachines verviel de noodzaak bepaalde pagina's op deze wijze vindbaar te maken. Vaak zijn de belangrijkste links bij de behandeling van relevante onderwerpen opgenomen.
De lijst met bedankjes was een weinig bezocht onderwerp. Ik ben allen die wat ingestuurd of op andere wijze medegedeeld hebben zeer dankbaar, maar een opsomming is per definitie onvolledig, dus werden sommige personen te kort gedaan. Het kwam voor dat een enkel woord ergens in een forum mij op veel belangwekkender zaken bracht, dan bepaalde ellelange verhalen elders.
Daarom gewoon iedereen, ook zij die kritiek hadden of hebben, hartelijk debankt voor uw inbreng!
Ik hoop dat het vernieuwen van de website niet al te veel ongerief met zich mee zal brengen en dat U in de toekomst nog veel plezier aan mijn verzameling mag beleven.
* De veranderingen betreffen behalve het laten vallen van enkele pagina's voornamelijk technische aanpassingen. De bestanden worden meer gestandariseerd, het aantal scripts wordt beperkt en de gehele site wordt aangepast aan HTML 5, PHP 7 en MySqli standaarden. De laatste twee aanpassingen hebben de nodige voeten in de aarde want het zijn nu niet bepaald onderwerpen waar ik veel vanaf weet.
Hopelijk weet ik alles binnen een paar maanden tot een goed eind te brengen.
1 januari 2019
Het afgelopen jaar geen belangrijke updates gedaan. Op veel plaatsen dingen verbeterd, bronnen opgenomen, afbeeldingen toegevoegd en teksten uitgebreid.
10 februari 2018
Naast het reguliere onderhoud, het aanbrengen van correcties, het uitbreiden van omschrijvingen, en dergelijke, nog steeds bezig met het toevoegen woorden uit de binnenvisserij. Ook zijn een groot aantal 'scheepstypes' zoals die door de scheepsmeters benoemd worden toegevoegd.
15 september 2017
voornamelijk aan de woordenlijsten gewerkt. Veel verbeteringen door gevoerd en termen toegevoegd.
Het aantal woorden waarop via de zoekmachine gezocht kan worden is ca. 20.000
27 maart 2017
voornamelijk aan de woordenlijsten gewerkt. Bijna 3000 termen toegevoegd en veel omschrijvingen verder uitgewerkt en van illustraties voorzien. Ook de lijst met werven en scheepsmotoren is verder aangevuld. Bij de werven is, dankzij de medewerking H van Duijvendijk, een compleet overzicht van de werven van Duijvendijk opgenomen.
Het aantal afbeeldingen in de woordenlijsten is gegroeid naar 2400 stuks. Het totaal aantal afbeeldingen is ca. 20.000 en het totaal aantal in de woordenlijsten verklaarde begrippen komt op ca. 21.000. Het aantal woorden op ca. 18.000
23 mei 2016
Dankzij de medewerking van Kees Touw is er een uitgebreid artikel verschenen over de houten kraak. Verder zijn, naast het gewone werk aan de woordenlijsten, de bestanden met ankerlieren en stoomsleepboten herzien.
13 januari 2016
Yorick van Koolwijk stuurde me een paar foto's het geen aanleiding was tot het maken van een bestand inzake de Leidse vlet.
21 december 2015
Afbeeldingsbestand paviljoens aangevuld.
14 december 2015
Op aangeven van Han Visser, Zwolle, een aantal teksten inzake de zijschroef samengesteld. Aanverwante fotobestanden aangevuld en bewerkt. Zie bijbehorend menu. Verder een fotoverslag van de IJsseltjalk Nooit Volmaakt, Maasbracht, toegevoegd.
18 oktober 2015
Steeds vaker bestaat het werk uit het aanvullen en verbeteren van bestaande teksten, bestanden, foto's enz. Veel valt daar niet over te vermelden.s
Aan roer- en stuurwerken zijn een flink aantal afbeeldingen toegevoegd en ook het portretje van de Firma Ankersmit uit Doesburg is met een aantal foto's uitgebreid.
20 september 2015
Ik onving van René te Pas een aantal van foto's van een Henschel diesel en van een Industrie 3VD6A.
17 september 2015
Natuurlijk zijn er weer woorden toegevoegd, beschrijvingen uitgebreid en gecorrigeerd en meer van dat soort dingen. Verder zijn de bestanden inzake de stuurstand dankzij foto's van René te Pas flink uitgebreid.
Zie
deel 1,
deel 2, en de stuurstand van
mvs Libel.
3 augustus 2015
Een fotobestand over de Brabantse boot samengesteld met daarin onder meer een aantal foto's die gemaakt werden door Rita Jalon van het scheepvaartmuseum te Antwerpen.
28 juli 2015
In een klein scheepsportretje wordt de 'kleine spits' 'Suerte' behandeld. Helaas ontbreekt nog veel informatie. De foto's werden grotendeels verzorgd door Joost Roeland, uit Den Bosch. Na de vletten en de Hollandse boot zijn nu ook de afbeeldingen van de Vlieger, de Schouw en de Zeeuwse schouw herzien.
26 juli 2015
Een bestand Hollandse boot en een bestand open Vletten toegevoegd.
22 juli 2015
Bestand gewijd aan een impressie van het museum Baasrode. Tevens een bestand gemaakt inzake de Belgische Botter.
30 juni 2015
Het bestand gereedschappen gereorganiseerd en uitgebreid met ondermeer een aantal foto's gemaakt op Museumwerf Baasrode. Zie hier.
13 juni 2015
Lijst met soortelijke massa's flink uitgebreid. Verder veel kleine correcties en aanvullingen gedaan.
11 juni 2015
Een aantal foto's van een MaK 6 MU 451 gemaakt door Renë te Pas toegevoegd.
23 mei 2015
Een drietal foto's, waarvan twee uit het familie archief van Rob Koster toegevoegd aan het bestand voetveren.
21 april 2015
Voornamelijk bezig geweest met kleine correcties en aanvullingen.
Via Mevrouw M. Mulder-Faassen, Stad aan 't Haringvliet, ontving ik informatie en enkele foto's, waaronder foto's en tekst van P in 't Veld, Ooltgensplaat, met betrekking tot de eerste twee Rode Kruisschepen met de naam J. Henry Dunant.
5 maart 2015
Wegens verandering van woonplaats weinig nieuws kunnen toevoegen. Het waren vooral kleine aanvullingen en correcties, die mij de afgelopen maanden bezig hebben gehouden. Alleen aan de lijst met werven is een flinke reeks Belgische werven en verder is er een overzicht van Deutz motoren toegevoegd.
23 november 2014.
Bij aken, Hagenaars, Hoogaarsen, Voetveren, Motorscheepjes, Motorbeurtschepen, Luxe-motor en de Kempenaar afbeeldingen en/of gegevens toegevoegd. Een flink aantal van deze foto's waren afkomstig van Leo Schuitemaker. Afbeeldingen van de Deutzmotoren 545 en 536 opnieuw gearrangeerd en verder aangevuld.
9 november 2014.
Dankzij foto's van Leo Schuitemaker en gegevens uit de, onder de bezielende leiding van George Snijder gedigitaliseerde, liggers het bestand Klipperaken (2 delen) een beetje op kunnen poetsen.
Ook de voetveren over het IJ zijn onder handen genomen en een bestand over de Annemieke - IJveer 35 is toegevoegd.
6 november 2014.
geen opzienbarende wijzigingen of aanvullingen. Fotootjes en termen toegevoegd aan de woordenlijsten.
24 september 2014.
René te Pas zorgde voor een paar foto's van een Bolnes 3 DNL en van een Modag R5Z 133L.
Verder actief geweest met het toevoegen van termen betreffende de oudste binnenvaartschepen in onze historie en begonnen aan een wat uitgebreidere uiteenzetting over sluizen.
27 augustus 2014.
Het standaardwerk van G.C.E. Crone doorgewerkt en aan de hand daarvan veel dingen aangevuld en verbeterd. Ook een stukje over het schutten in sluizen geschreven.
25 juli 2014.
Dankzij foto's van Kees Schipper een mooie reportage van de liftoverhaal te Broekerhaven samen kunnen stellen.
Voordien de complete woordenlijst uit het boek van Nicolaas Witsen doorgewerkt en een flink aantal woorden en vooral ook spreekwoorden en gezegden toegevoegd.
Ook blijf het kaarselade veer mij achtervolgen en af en toe vind ik daardoor toch weer nieuwe feiten of bronnen en moeten eerder gepubliceerde gedeelten aangepast, verbeterd en herschreven worden.
Ook wordt de woordenlijst nog steeds verder uitgebreid en van een steeds groter aantal illustraties voorzien.
30 april 2014.
De historie van de Scheepswerven Bernhard te Amsterdam verder aangevuld en bijgeschaafd als ook een flink aantal foto' toegevoegd aan schepen van Scheepswerf De Overtoom van N.A. Bernhard jr.. Met dank aan Maarten Bernhard.
De bestanden inzake MWM motoren opnieuw ingericht. Toegevoegd zijn foto's van een RH 348: hier en vanaf hier. Met dank aan René te Pas.
18 april 2014.
Met behulp van Maarten Bernhard die historie van de Scheepswerven Bernhard te Amsterdam in beeld gebracht.
Tevens toegevoegd een bestand met schepen van Scheepswerf De Overtoom van N.A. Bernhard jr..
28 maart 2014.
Dankzij door René gemaakte foto's. Het bestand met 'Industrie'motoren weer verder aan kunnen vullen. Dat was meteen het zein om de bestanden eens te ordenen en het menu te herzien. Het resultaat vindt U hier.
16 maart 2014.
In de eerste plaats weer een flink aantal nieuwe termen toegevoegd.
Daarbij weer een aardig aantal afbeeldingen ter illustratie aan nieuwe en reeds bestaande termen toegevoegd. Veel van deze afbeeldingen waren afkomstig van de bouw van de AEbelina en zijn mij welwillend ter beschikking gesteld door het Skûtsjemuseum Earnewald.
Verder afbeeldingen toegevoegd aan de bestanden van de navolgende motoren
Steywal (met dank aan Wim de Graaf),
Albin (schildje),
AWA,
La Meuse,
Moes,
een Stork pomp met een onbekend benzinemotortje,
een schildje van een Lister Blackstone, eentje van een
Samofa en eentje van een
Petter.
Toegevoegd zijn ook twee foto's van een
Hornsby-Stockport gasmotor en twee van een
MWM. Deze vier foto's werden gemaakt door Henry Platje.
9 februari 2014.
Van Jan Meppelink had ik, in de loop der tijden, een flink aantal machinekamerfoto's verzameld. Daartoe behoorden een
schild met motorgegevens en de bijbehorende
Bolnes motor.
Een schildje van een Stork-Werkspoordiesel en de bijbehorende
motor en ook twee foto's van een Stork Ricardo Ro158k.
Van Scania een 8 cilinder DSI 14,
van DAF een KMD XF 11 V,
van Deutz een SBA 16M 816
en mogelijk een A 8M 528.
Van SKL twee foto's van een 6 NVD 48-2U,
van het Finse Sisu een 634 motor,
van Cummins twee plaatjes van een QSK 19M,
van Industrie ook twee en wel van een 5D6,
van Gardner een 8L 3B,
van MAK weer twee van een MU 451 AK,
van MAN twee van de D 2886 LXE 40,
van Wärtsilä een 6 L 20,
van Wärtsilä SCAM
twee van een UD 25 V12 M5D,
van Mitsubishi een S8U MPTK en
twee van het type S12A2 MPTK.
Van Caterpillar waren er afbeeldingen van ondermeer een 3412, een 3512,
2x een C18 Acert en een fraai opgestelde
C32.
Verder zijn de overzichten van machinekamers uitgebreid. Aan
Deel 1 zijn 7 foto's toegevoegd.
Deel 2 en
deel 3 zijn compleet nieuw. Ook nieuw zijn
machinekamers voor roerpropellers,
machinekamer voor diesel-electrische aandrijving en de machinekamers van de
Veerhaven IV en Veerhaven V en tot slot was er nog wat
klein spul.
Aanvullende foto's zijn van S.J. de Waard en Dieter Henken. Allen mijn hartelijke dank!
Ook heeft Baudouin dankzij een aantal foto's afkomstig van Wikicommons nu een eigen bestand.
Een zand-grindsorteerponton vond ik merkwaardig genoeg om ook maar even te plaatsen.
26 januari 2014.
Dankzij een flink aantal foto's gemaakt en ingezonden door Peter Ter Haar konden de bestanden inzake de zogenaamde 'Bijlmerbakken' flink uitgebreid worden. Onder andere de serie inzake de tewaterlating van het mbs Almere is geheel nieuw. Ook in de plakboeken en bij de details zijn echter nieuwe afbeeldingen toegevoegd. Zie menu.
11 januari 2014.
Van Kor Vos kreeg ik foto's van een antieke Brons gemaakt door Deutz en een antieke Deutz.
René te Pas is de afgelopen tijd ook de machinekamers weer ingedoken en kwam terug met een K&R pomp, een fors lagerblok van Kuypers, een Industie 6D07 en nog wat foto's van een Deutz 528.
7 januari 2014.
Ik mistte al iets. Voor de afgelopen kerst had ik nog een paar plaatjes ingezonden door René te Pas uit Nijkerk toegevoegd. Een Kuipers keerkoppeling, toen ook foto's van een Brons 6 GB geplaatst, nr 1 en 2, vervolg. Vandaag een hele folder over dit type motor geplaatst; voorkant en de rest.
5 januari 2014.
Ondanks vele financiële en technische problemen zijn er toch zeer veel dingen gebeurt. Ik had het echter zo druk dat ik er niet toe kwam deze lijst bij te werken. Behalve een flink aantal woorden, ondermeer ontleend aan de boeken van Peter Dorleijn, zijn er ook een flink aantal nieuwe afbeeldingen aan de woordenlijsten toegevoegd. Ook flink uitgebreid is de lijst met scheepswerven; tevens werden de historische gegevens van een aantal werven aangevuld. Het oude jaar werd afgesloten met een nieuwe uitgebreide studie naar, en het herschrijven van het verhaal over, de Kaarsla en het Kaarselade veer.
14 oktober 2013.
Dank zij foto's van René te Pas nieuwe afbeeldingen toegevoegd voor Wärtislä SACM UD25 V12 M5D (foto's
1,
2)
een Klöckner Humbolt Deutz SA 8 M 517 (foto's
1,
2 en de
keerkoppeling) en de Deutz SF 12 M 716 (foto's
1,
2 en de
keerkoppeling).
Verder een foto door Henry Platje van het bij de SF12M716 behorende schip, het ms Reiher, geplaatst.
10 oktober 2013.
Dankzij foto's van Karel Willem Vermeer en Leo Schuitemaker het afbeeldingsbestand inzake Biesbosch aken flink uit kunnen breiden.
8 oktober 2013.
Met de welwillende medewerking van Karel Willem Vermeer een afbeeldingsbestand inzake de werf Koningspoort Rotterdam gemaakt. Het aantal trefwoorden in de woordenlijsten ligt nu boven de 15.000!
4 oktober 2013.
Dankzij foto's van Leo Schuitemaker en Joost Roeland een fotobestand inzake Wilnisser aken kunnen maken. Een flink aantal nieuwe termen aan de woordenlijsten en werven aan de werflijst toegevoegd en veel anderen verder aangevuld en indien nodig herzien.
17 augustus 2013.
Uit alle machinekamer foto's welke René te Pas voor mij gemaakt heeft, heb ik de besten geselecteerd en gebruikt om de bestanden met foto's van Mitsibushi, Scania, MTU, Deutz, Detroit Diesel, Caterpillar, Cummins en ABC aan te vullen. Ook bij de keerkoppelingen, waaronder natuurlijk Reintjes is er het nodige bijgekomen.
Verder zijn een aantal van de belangrijkste termen uit het boek Vlaamse en Brabantse Binnenschepen van Maurice Kaak aan de woordenlijsten toegevoegd. Dhr Kaak was zo aardig mij toestemming te geven van zijn zeer illustratieve tekeningen gebruik te maken. Waarvoor mijn oprechte dank.
Ook op het gebied van de lijst met scheepswerven is er het nodige gebeurt.
Tot slot zijn er dan toch ook weer de nodige 'gewone' aanvullingen en correcties geweest.
10 juli 2013.
Door mijn bescheiden medewerking aan de database Liggers Scheepsmeetdienst was ik in staat de lijst met werven flink aan te vullen.
Ook tijd gevonden om woorden waarin dierennamen voorkomen te verzamelen.
Verder natuurlijk weer de nodige termen aangevuld of gecorrigeerd.
15 mei 2013.
Behalve een flinke aanvulling van de lijst scheepswerven zijn er dankzij de bereidwilligheid van Simon de Waard twee aanvullingen bij de afbeeldingsbestanden. Dit zijn een aantal kopiën van het olie-afgifteboekje en van het vlakdikterapport.
8 maart 2013.
Dankzij inzendingen van P.J. en H. van der Post en informatie van T van der Plas, de familie S v.d.Star, van Heemsbergen en de familie Bisschop een afbeeldingenbestand over de stalen bekbok annex koeienschouw kunnen plaatsen.
Verder de lijst met motoren uitgebreid en veel termen betreffende de zuiderzeevisserij toegevoegd.
22 februari 2013.
Dankzij Ad Langelaar eindelijk twee foto's van Haes Motoren. Meer over deze fabriek vandt U in de woordenlijsten. Dankzij René te Pas weer een glimmende MTU diesel uit de 4000 serie erbij.
15 januari 2013.
Uit de collectie van René te Pas een aantal foto's van Wärtsilä motoren geplaatst en een fraaie MWM te weten deze en deze zes.
4 januari 2013.
Uit de collectie van René te Pas zijn een aantal foto's van ondermeer, Daf, Daewoo, Iveco, Mak, Man, Mitsubishi, Lister, MTU, Scania, Buckau Wolf, Stork en Volvo toegevoegd. Zie het motorenmenu voor de diverse verwijzingen.
26 december 2012.
Uit de collectie van René te Pas zijn een aantal foto's van Caterpillar en Cummins motoren toegevoegd.
Let ook op de verwijzingen, door middel van '(andere foto)' naar de plakboeken.
21 december 2012.
Uit de collectie van René te Pas zijn een aantal foto's van GM/Detroit Diesel motoren toegevoegd.
Verder een groot aantal correcties en uitbreidingen aangebracht.
6 december 2012.
Nog steeds beschrijvingen van scheepstypes aan het bijwerken, aanpassen en van afbeeldingen voorzien.
Aantal bestanden in zake motoren bewerkt. Bij MWM een flink aantal foto's van René te Pas toegevoegd. Het zelfde geldt voor Deutz waar deel 3 en deel 4 (met bijbehorende plakboeken) tevens opnieuw ingedeeld zijn.
1 oktober 2012.
Nog steeds beschrijvingen van scheepstypes aan het bijwerken, aanpassen en van afbeeldingen voorzien.
Een bestand over het baggeren in Amersfoort gemaakt.
23 augustus 2012.
Voornamelijk het aantal genoemde scheepstypes uitgebreid. Het gaat voornamelijk om boerenvaartuigen, die inmiddels een eigen lijstje hebben gekregen.
Belangrijker is echter de vondst van de Sleeschuit, die echter bekender is onder de verwarrende naam schietschouw.
1 augustus 2012.
Het bestand over de Boeieraak uitgebreid en natuurlijk weer woorden toegevoegd en omschrijving herzien en/of uitgebreid.
16 juli 2012.
een aantal beschrijvingen van scheepstypes is uitgebreid en een aantal nog niet vermelde scheepstypes zijn opgenomen.
10 juni 2012.
weer een groot aantal minder bekende woorden toegevoegd. Het aantal trefwoorden zit nu rond de 13.000. Ook is het aantal afbeeldingen in de woordenlijsten is toegenomen. Dat aantal zit nu op circa 1450.
7 mei 2012.
Van Cobie Dirksen ontving ik een aantal foto's die iets laten zien van het werk van de stuurvrouw op een rijncruiser.
Ook een paar eigen fotootjes van het voetveer van het Zuiderzeemuseum toegevoegd. De gegevens van die schepen dank ik aan Martin de Boer van de Stichting B.A.S.M. / SLEEP & DUWVAART.
27 april 2012.
een klein portretje van een werfbakje en zwemdiploma voor schipperskinderen toegevoegd.
Verder de woordenlijsten weer verder uitgebreid. De woordenlijsten kennen nu circa 12.630 trefwoorden-begrippen.
23 maart 2012.
Van Pieter 'Sleepschepen.nl' Boers ontving ik kopiën van het bevrachtingsboekje van de klipper 'Lauda Ducem'.
Dankzij Robert Delhaye een beschrijving van de historie van het passagiersschip 'Goethe' kunnen geven.
12 maart 2012.
Ook afgelopen weken zijn voornamelijk besteed aan het toevoegen van nieuwe woorden en het uitbreiden van de informatie. Ook het nodige onderzoek naar oude vaartuigen gepleegd.
Van Hans Terpstra in Wartena heb ik heel veel materiaal mogen ontvangen over de Rederij Feenstra. Aangevuld met materiaal van anderen resulteerde dit in een uitgebreid chronologisch verslag over deze pionier van de Rijnvakanties.
Van Pieter 'Sleepschepen.nl' Boers ontving ik kopiën van een Scheepspatent van de klipper 'Lauda Ducem'.
2 januari 2012.
Van Dhr. A. Haar uit Heerjansdam een mooie foto van de klipperaak 'Johanna Margaretha' ontvangen. Verder heb ik weer een flink aantal nieuwe woorden toegevoegd en omschrijvingen uitgebreid of verbeterd.
15 december 2011.
Dankzij een inzending van N. Garstman van Broveco Machines bv te Giessen een aantal afbeeldingen en informatie aan het fotobestand
Overig Baggermaterieel toe kunnen voegen.
13 december 2011.
Weer aanvullingen en correcties gemaakt, maar dankzij materiaal van Harry de Groot ook het aantal bestanden met IJsbrekers e.d. uit kunnen breiden.
20 november 2011.
Mij vooral bezig gehouden met het aanvullen van de woordenlijsten en het wegwerken van kleine foutjes zowel in de zichtbare tekst als in de broncode. Er zijn ongeveer 200 nieuwe woorden toegevoegd.
25 oktober 2011.
Dankzij foto's gemaakt door J. Roeland een mooi portret van de Hasselteraak 'Verandering' kunnen maken.
23 oktober 2011.
Maar weer eens een avontuur van de 'Dankbaarheid' online geplaatst.
17 oktober 2011.
Scheepsportret van kraancontainerschip Transferium toegevoegd.
7 oktober 2011.
Afgelopen weken gespandeerd aan het aanvullen en corrigeren van teksten en het toevoegen van nieuwe begrippen.
Vandaag een fotobestand met foto's van een Enterprise diesel geplaatst.
21 augustus 2011.
Carla Yvonne Noomen had een flink aantal foto's van de spits Addio gemaakt aangevuld met enkele andere bijdrages levert dat weer een aardig Scheepsportret van deze bijzondere spits.
13 augustus 2011.
foto's van een Brons 5GB, gemaakt door René te Pas geplaatst. Zie hier. Verder aan omschrijvingen van bekende en minder bekende scheepstypes, zoals Krabschuit, de Dortse zandschuit en de Drimmelse aak gewerkt.
7 augustus 2011.
Dankzij de medewerking van Jan Staal enkele foto's van de Reeuwijk en ééntje van de Rietwijk toe kunnen voegen.
Verder erg veel werk aan de woordenlijsten gedaan. Van een aantal scheepstypes is de omschrijving verbeterd of uitgebreid en ook zijn een aantal nieuwe types toegevoegd.
29 juli 2011.
Een aantal steeds terug kerende onduidelijkheden omtrent het Kaarselade veer noopte mij dit eens grondig uit te zoeken. Mijn bevindingen zijn verwoord in deze tekst.
Verder weer woorden aangevuld, verbeterd en toegevoegd.
22 juni 2011.
Het bestand Historische kromstevens uitgebreid met een paar afbeeldingen.
19 juni 2011.
Dankzij de medewerking van René te Pas foto's toe kunnen voegen van Deutz, Baudouin, Caterpillar, Cummins, GM/Detroit Diesel, MAN, MTU, Mitsubishi,Scania, Stork en Wärtsilä motoren. Zie Motoren Menu.
15 juni 2011.
Dank zij de medewerking van René te Pas een bestand met foto's van enkele
Volvo Penta motoren kunnen maken.
13 juni 2011.
Dankzij bijdragen van C. Löser, Robert Delhaye, Martin Pols, Henry Platje en foto's uit eigen collectie een afbeeldingsbestand met duikerklokschepen samen kunnen stellen.
F. Bothof stuurde nog twee fraaie foto's van de
Veerdienst VI Dordrecht-Papendrecht.
10 juni 2011.
Enkele foto's toegevoegd aan het afbeeldingsbestand 'Havendiensten', waardoor het nu uit twee delen en een plaboek bestaat. Toegevoegd zijn foto's van
de RPA 12,
de RPA 16,
de PA 3,
de Havenwerken Rotterdam,
de Watersnip,
de HD2 Dordrecht,
en de HD1 Dordrecht. Leo Schuitemaker en Dieter Henken worden bedankt voor hun aandeel hierin.
Uit eigen collectie kwam nog een matig kiekje van de
ijsbreker Poolvos, wat een goede aanleiding was om daar een twee recente foto's, gemaakt door René te Pas, van het schip, dat nu vaart als de duwboot Jamaica, aan toe te voegen.
6 juni 2011.
De bestanden inzake het motorvrachtschip Randwijk zijn nog eens terdege onderhanden genomen. Ook zijn er nog twee bestanden toegevoegd.
29 mei 2011.
Dankzij de medewerking van Alie Mud een stel oude foto's van de steilsteven 'Variatie' kunnen plaatsen.
13 mei 2011.
Dankzij de inzet van Carla Yvonne Noomen was het mij mogelijk een uitgebreid portret van de waaiersluis te Gouda te maken. De 29 foto's zijn via het menu: Landzaken => Sluizen => Waaiersluis Gouda bereikbaar.
3 mei 2011.
Wegens de verhuizing naar een woning te Amersfoort stonden de activiteiten op de site een tijd op een laag pitje, daarbij kwam dan nog dat de KPN niet bij machte bleek mijn internetverbinding op tijd te verhuizen. Ze hadden voor deze verhuizing 22 dagen de tijd gehad, maar dat bleek niet voldoende. Vervolgens wisten ze me met valse beloftes nog 5 dagen aan het lijntje te houden voordat ze toegaven dat de kwestie nog wel eens een week, dus totaal 34 dagen, kon gaan duren. Vreemd genoeg was mijn internetverbinding echter de eerst volgende werkdag nadat ik me bij een andere aanbieder aangemeld had wel verhuisd.
De tijd dat ik off-line was benut voor het aanvullen van de woordenlijsten en het plaatsen van een aantal bijzondere foto's welke Carla Yvonne Noomen op speciaal verzoek voor mij maakte; zie: Plakboek Kalffdekken.
2 april 2011.
Veel kleine correcties doorgevoerd en omschrijvingen aangevuld en/of verbeterd.
Nieuw afbeeldingsbestand met gereedschappen van zeilmakers e.d.
20 februari 2011.
Nog twee delen aan het portret van mvs Randwijk toegevoegd:
deel 6,
deel 7.
6 februari 2011.
Tekst en uitleg over het sprietzeil.
3 februari 2011.
Een aantal foto's van voormalige Wijkschepen bij elkaar gezocht en in twee bestanden geplaatst,
deel 1,
deel 2.
24 januari 2011.
Dankzij foto's van Schier Hameete een bestand met foto's van de Mariekerkse Jol kunnen maken. In de woordenlijsten onderandere een aantal 'jollen' opgenomen.
8 januari 2011.
Het afbeeldingsbestand inzake de sleepboot 'Adea' voorzien van betere scans en nieuwe foto's.
Dankzij Do Strijp een begin kunnen maken met een serie over het motorvrachtschip 'Randwijk'. Bij deze de eerste vijf delen, maar er volgen er meer.
Deel:
1,
2,
3,
4,
5.
22 december 2010.
Portretje van de steilsteven 'Verwisseling', Zwolle, toegevoegd.
21 december 2010.
Portretje van de steilsteven 'Anna Cecilia', Zwolle, toegevoegd.
15 december 2010.
Portretje van de steilsteven 'De Wereld', Zwolle, toegevoegd.
15 december 2010.
Enkele afbeeldingen toegevoegd aan
pompen en
bruggen.
Van H. Drenth uit Spijkenisse ontving ik een aantal foto's van schepen waarop zijn vader gevaren heeft. Ik heb ze samen gevoegd tot een portretje.
Een aantal nieuwe afbeeldingsbestanden in zake dekken gemaakt. U kunt ze vinden in het Menu onderdelen.
3 december 2010.
Nieuw afbeeldingsbestand Braadspillen samen gesteld.
14 november 2010.
Het afbeeldingsbestand 'blokken' aardig uitgebreid, zie Menu onderdelen en afbeeldingen onder de naam Neuringketting toegevoegd.
Ook zijn de "Rederijen", die eerst in een aparte lijst opgenomen waren nu in de woordenlijsten, dus via de zoekmachine te vinden. (Dit is onderdeel van het omschakelen van woordenboek naar encyclopedie.)
9 november 2010.
Een scheepsportret van de IJsselaak 'Door gunst verkregen' samengesteld.
4 november 2010.
Dankzij de welwillende medewerking van Jaap Quak van 'Sportvisserij Nederland' een afbeeldingsbestand met diverse foto's uit de binnenvisserij op kunnen nemen.
24 oktober 2010. Aantal afbeeldingen met draadlieren flink uitgebreid. Zie menu..
20 oktober 2010.
De afbeeldingsbestanden in zake motoren zijn dankzij inzendingen van Gerrit Schut uit Tzum, Dhr. H. Hulsman uit Maasbracht, eigen materiaal en afbeeldingen uit het boek Oliemotoren van de uitgeverij Born, uitgebreid met meerdere tientallen afbeeldingen, waaronder vele pagina's uit diverse folders!
18 oktober 2010.
Dankzij de medewerking van Dhr. H. Bruin een afbeeldingsbestand voor een Loosduinse tuindersschuit kunnen maken.
Van Rob Dongelmans een afbeelding van een gedenkpenning voor 40 jaar trouwe dienst bij de Stoomboot Onderneming Concordia ontvangen.
12 oktober 2010.
Afbeeldingsbestand: Wrikken en een verhaal over een oud zeiltuig, geschreven door Han Visser, toegevoegd.
2 oktober 2010. Het afbeeldingsbestand over houten friese luiken aangepast en aangevuld.
28 september 2010. Dankzij een inzending van Ziggy van den Vonder een aantal mooie plaatjes aan het bestand Jagen toe kunnen voegen. Aan de 'Walen' een plaatje uit Doornik toegevoegd.
22 september 2010. Het scheepsportret van de steilsteven 'Dankbaarheid' verder uitgebreid.
19 september 2010. Verhaal van A.J. Tijman over de Rijn geplaatst.
17 september 2010. Tekst over de vlotvaart op de Rijn geplaatst.
14 september 2010. Nog eens 4 foto's van Harry de Groot aan het bestand 'Waalschokkers' toegevoegd.
10 september 2010. Dankzij foto's van ondermeer Harry de Groot, Henry Platje en Johan van Tussenbroek is het bestand 'Waalschokkers' aardig uitgebreid. Aan de woordenlijsten een flink aantal (maar helaas nog lang niet alle) termen verbandhoudend met de ankerkuilvisserij toegevoegd.
3 september 2010: aan het bestand over het varen met de zijschroef een foto en een filmpje toegevoegd.
30 augustus 2010: Het scheepsportret 'Tjerk Hiddes' uitgebreid met interieur en machinekamer foto's.
Aantal slechte foto's vervangen.
25 augustus 2010: Nieuw afbeeldingsbestand: 'Hopperzuigers' aangemaakt. Met dank voor de foto's aan Johan van Tussenbroek, Leo Schuitemaker en Dieter Henken.
16 augustus 2010: Van Danny Reijne ontving ik een drietal foto's van de draagvleugelboten, welke op het Noordzeekanaal varen. Zie hier en hier.
Verder, mede op aanwijzing van Carol de Vries, Amsterdam, een groot aantal termen verbetert of verduidelijkt. Natuurlijk ook weer de nodige afbeeldingen aan de woordenlijsten toegevoegd.
1 augustus 2010.
Het scheepsportret van de Anthonetta uit Gouda uitgebreid met in blik in de machinekamer.
Verder het gebruikelijke werk: woordenlijsten aanvullen, uitbreiden, verbeteren en van illustraties voorzien.
9 juli 2010.
Natuurlijk weer het nodige aan de woordenlijsten gedaan (aangevuld, gecorrigeerd en afbeeldingen toegevoegd), maar ook een aantal afbeeldingen met betrekking tot staaldraad en de toepassing daarvan toegevoegd.
27 juni 2010.
Van Carol de Vries, Amsterdam, ontving ik een groot aantal aanvullingen en correcties, welke natuurlijk voor het nodige werk zorgden. Ook ontving ik van hem uit het archief van Tagrijn Weduwe J. de Vries, scans van een oude catalogus.
3 juni 2010.
Natuurlijk weer de woordenlijsten aangevuld, bewerkt en van nieuwe afbeeldingen voorzien verder een aantal bestanden met waterstaatsvaartuigen gemaakt en de reeds bestaande bewerkt. Zie HIER.
22 mei 2010:
Enkele foto's aan het bestand duwboten(exsleepboten) toegevoegd en een nieuw bestand duwsleepboten gemaakt. Met dank aan Dieter Henken en de Vereniging De Binnenvaart voor de foto's.
17 mei 2010:
Dankzij B. Post foto's van veegboten en van een snijkopzuigertje toe kunnen voegen.
Verder weer een flink aantal termen onderhanden genomen, toegevoegd en/of van een afbeelding voorzien.
Een dagje op de sleepbotendag in Zwartsluis doorgebracht en veel foto's gemaakt. Aangezien het wel lang zal duren voordat ze op deze site staan, kunt U ze alvast hier bekijken.
2 mei 2010:
De laatste tijd veel gelezen (en dat zal de komende maanden ook wel zo zijn). Toch ook nog tijd gevonden een aantal termen toe te voegen, oude termen te verbeteren en omschrijvingen aan te vullen. Het betreft ondermeer woorden die verband houden met de scheepstypes Giethoornse punter en Somp.
17 april 2010:
Dankzij foto's ingezonden door Hielke Roelevink het bestand Lemmeraken uitkunnen breiden met een aantal fraaie foto's.
11 april 2010:
Van Carla Yvonne Noomen ontving ik een groot aantal mooie foto's, waarmee een uitgebreid scheepsportret van de Luxe-motor 'Anthonetta' samengesteld is. Meer over het wel en wee van het schip en de bewoners is te vinden op het Blog 'Anthonetta'.
7 april 2010:
In verband met het uitbreiden van de teksten bij diverse begrippen zijn de woordenlijsten nog verder opgesplitst. Ik hoop hiermee de gebruikers van langzame verbindingen van dienst te zijn.
De gegevens van motorsleepboot Leba III zijn, dankzij de informatie die ik van A. Visscher-Danser verkreeg, aangevuld en gecorrigeerd. Tevens is er een wat ouder fotootje toegevoegd.
Van H. Andringa ontving ik informatie over de melkboot 'Frico', tevens zijn er twee foto's van het scheepje in de huidige staat toegevoegd.
Het afbeeldingsbestand Friese pramen is met een paar oude afbeeldingen uitgebreid.
27 maart 2010:
Nieuw afbeeldingsbestand: Zeeuwse klipper Avontuur; met dank aan Dennis Helmich voor de fraaie foto's en de bijbehorende informatie.
26 maart 2010:
De afgelopen tijd de nodige aandacht besteed aan de Duitse rivierschepen zoals de Dorstense aak en aan de voorlopers van de Spits de Walen. Tevens een nieuw afbeeldingsbestand in zake de Herna en de Hevespits toegevoegd.
Bij dit werk kwam aan het licht dat ik eerder een fout gemaakt heb met de beschrijving van de Walenmajol, wat bij nader inzien een Bak (Waal) blijkt te zijn. Mijn oprechte excuses voor deze vergissing!
14 maart 2010:
omschrijvingen bij tientallen woorden verbeterd, aangevuld en van afbeeldingen voor zien.
Tevens een afbeelding van een zeer bijzondere schroef toegevoegd.
20 februari 2010:
Ik ontving van Tammo Fluks een aantal mooie opnames van de Ketelssluis. Reden genoeg om daar een apart hoofdstukje aan te wijden. Verder natuurlijk weer meer termen toegevoegd en beschrijvingen aangevuld en eventueel gecorrigeerd.
15 februari 2010:
Het afbeeldingenbestand Botters en Details van de Botter aangevuld.
11 februari 2010:
Opnieuw een flink aantal woorden toegevoegd, omschrijvingen aangevuld en verbeterd en afbeeldingen aan de woordenlijsten toegevoegd.
3 februari 2010:
Weer meer woorden en afbeeldingen aan de woordenlijsten toegevoegd. Diverse omschrijvingen verbeterd en/of uitgebreid. Nieuw afbeeldingsbestand Pompen en een nieuw scheepsportret van motorsleepboot Leba III toegevoegd. Aanleiding voor het maken van het bestand 'pompen' was de inzending van Hendrik Bijnsdorp van een foto van een pomp voor plaatsing in een pompkoker
24 januari 2010:
Een aantal teksten in de woordenlijsten verbeterd en uitgebreid. Ook een aantal nieuwe afbeeldingen aan de woordenlijsten toegevoegd (totaal nu ca. 500) en vele termen toegevoegd. Om er twee te noemen: koekelen en schobbejak.
15 januari 2010:
Mens wat vliegt de tijd!
Het afgelopen jaar heeft 'Binnenvaarttaal' niet gebracht wat ik gewenst had, maar misschien dan dit jaar. Ik hoop dat alle vervelende zaken, die het toevoegen van nieuw materiaal aan 'Binnenvaarttaal' in de weg zaten, al is er tussen de bedrijven door wel het één en ander toegevoegd, nu tot een eind gekomen zijn en dat ik weer tijd kan vinden 'Binnenvaarttaal' zowel kwantitatief als kwalitatief vooruit te brengen.
Behalve dat er weer een aantal woorden toegevoegd zijn is er ook een bijzondere verzameling van gegevens, door K. De Haan vergaart uit oude jaargangen van de "Rijnbode", toegevoegd. Het betreft de data van kiellegging en/of te waterlating van schepen gebouwd op werven rond Alphen a/d Rijn. De lijsten beslaan maar een korte periode rond 1900 en zijn niet geheel compleet, maar het begin is er. Het betreft de werven:
'De waard', 'De Industrie', 'De Vooruitgang', 'De Hoop (De Zijl)', 'De Dageraad', 'Pannevis', 'De Vlijt', 'Kempers', 'Teekens', 'P van Dam' en 'Gebroeders Prins'.
1 november 2009:
Al weken kamp ik met ernstige hardware problemen, waardoor het werk aan de site ernstig vertraagd wordt. Ondertussen weer nieuwe woorden toegevoegd, de aanvullende teksten van een nieuwe layout voorzien en een, door Kees Touw geschreven, tekstje over de groep(s)letter (de letter in een cirkel) geplaatst.
9 oktober 2009:
De familie Flobbe zond mijn een leuk verhaaltje over hoe de binnenvaartwereld op een leek overkomt.
Verder een aantal verbeteringen aangebracht, woorden aangevuld en de verhalen in de nieuwe layout gegoten.
27 september 2009:
Een uitgebreide tekst over de techniek van het slepen op de Rijn onder de titel 'Rijnsleepvaart' toegevoegd".
18 september 2009:
Een scheepsportret van de 'Stânfries X' toegevoegd.
8 september 2009:
Dirk van der Meulen was zo goed toestemming te geven tot plaatsing van zijn, eerder in het Schuttevaer gepubliceerde artikel over de Gebroeders Fortuin, "Met 100 ton kunstmest over ondiepten van de tjonger".
Van Frederic Logghe mocht ik weer en scheepsportret ontvangen. Dit maal de Boltjalk Eben Haezer.
3 september 2009:
Olaf van den Brink zette een door mij gemaakt foutje recht en stuurde foto's van een Lister HRW3MG.
Pieter Boers van Sleepschepen.nl bezorgde enkele winterse plaatjes, welke aangevuld werden met de sleepboten Noordpool en Siberië uit het archief van Leo Schuitemaker. Daarom ook het bestand "ijsbrekers en ijsbrekende sleepboten" een beetje opgepoetst.
2 september 2009
Dankzij de ongekende inzet van de bezoekers van het Helpmij forum een, voor Firefox gebruikers, irritant verschijnsel in de albums kunnen wegwerken.
Het "onbekende sleepbootje in Akkrum" is, dank zij dhr. Witjes uit Cuyck, niet langer geheel onbekend. Helaas ontbreekt de geschiedenis van na 1973 nog. Elke informatie daarover is welkom.
Aan 'opdrukkers' een betere foto van de 'opdrukker van Kruize, Leeuwarden' en twee foto's van de 'opdrukker van de fam. Remery, Leeuwarden' toegevoegd.
Na de aanschaf van een nieuwe monitor bleek dat ik een groot aantal foto's op verkeerde wijze 'verbeterd' had. Ik zal trachten die fouten te corrigeren, maar aangezien mijn scanner op het ogenblik ook al geen bevredigende resultaten geeft en mij het geld ontbreekt een nieuwe aan te schaffen, kan dat nog wel even duren. Mijn fototoestel doet het ondanks alles nog wel, dus kon ik, nu ik weer in Leeuwarden woon, nieuwe foto's van de Noordster van schipper Kruize maken en tevens het aantal foto's in dat bestand aardig uitbreiden.
Fotootje van het alleraardigste sleepbootje "Risico" toegevoegd. Bezoek ook vooral de site over dit slepertje!
28 augustus 2009
Nieuw album: "Duwboten" (ook duwsleepboten) in drie delen: 1, 2 en 3. foto's Leo Schuitemaker en Dieter Henken.
27 augustus 2009.
Het album 'Kasten' was wel erg klein, dus heb ik zo'n honderd foto's (Dieter Henken en Leo Schuitemaker) toegevoegd. In het totaal zijn er nu 4 delen (1, 2, 3 en 4). Veel plezier er mee.
24 augustus 2009.
Leuke foto's van Ab de Jongh van een sleep met 15 dekschuiten gekregen, zie hier en hier. Tevens het bestand schuiten gesplitst in schuiten en dekschuiten en een extra foto van een dekschuit toegevoegd.
23 augustus 2009.
Och, och wat vliegt de tijd! Ik dacht even te verhuizen, maar al met al, werden het twee maanden waarin ik slechts heel weinig tijd voor 'Binnenvaarttaal' kon vinden. Nu ja, vanaf heden zal er weer regelmatig aan de site gewerkt worden.
Toegevoegd is een afbeeldingsbestand met Chemgas schepen.
Met dank aan Leo Schuitemaker en Dieter Henken voor de foto's.
27 juni 2009.
Weer termen en afbeeldingen aan de woordenlijdten toegevoegd.
Verder een nieuw album "Kleine Tankschepen" (= voornamelijk bunkerscheepjes) geplaatst. Deel1, Deel2.
16 juni 2009.
Weer een flink aantal afbeeldingen alsook termen, dit maal verbandhoudend met gasgeneratoren en gasmotoren, aan de woordenlijsten toegevoegd.
12 juni 2009.
Natuurlijk weer een aantal termen toegevoegd! (
Ik snap ook niet dat dat nog mogelijk is, er lijkt geen eind aan te komen!
) Ook weer een aantal afbeeldingen aan de woordenlijsten toegevoegd. Verder van Marco Thijssen een mooie foto van een Schottel vlet en één van een Jeanneau en van Leo Schuitemaker een aantal foto's van tijdens "Vaart in Dordt 2009" ontvangen; zie hier, hier en hier. Beiden mijn hartelijke dank!
5 juni 2009.
Ondanks het bedroevende resultaat bij de verkiezingen "VAART!Site van het jaar" ga ik onverdroten verder....
Een beetje eerder dan gepland moest ik een nieuwtje online brengen. Vanaf heden zullen de woordenlijsten van afbeeldingen worden voorzien! Erg ver ben ik echter daarmee nog niet gevorderd (alleen een paar bij de letter D, bijv. HIER).
Omwille van de mobiel-internet-gebruikers is er de mogelijkheid deze
afbeeldingen per afbeelding al dan niet te laden. Eenmaal geladen
afbeeldingen blijven staan! Wilt U wel alle afbeeldingen direct laden,
dan kan in dit in het menu links, door op "afbeeldingen AAN" te
klikken. Wilt U reeds geladen afbeeldingen wissen, dan klikt U op
"afbeeldingen uit".
Deze mogelijkheid is niet beschikbaar in IE6 (het is trouwens
zeer onverstandig een sterk verouderde browser te gebruiken.) en het
gebruik van javascript moet geactiveerd zijn!
Verder zijn er weer tientallen termen toegevoegd, want dat is het toch waar het op deze site om gaat.
27 mei 2009.
Nieuw Album Dienstvaartuigen, deel 1. en deel 2.
Met dank aan Leo Schuitemaker en Dieter Henken voor alle foto's.
26 mei 2009.
In verband met problemen, die Internet Explorer 6 gebruikers
ondervonden, heb ik de "woordenlijsten" wederom aan moeten passen.
(Ik hoop vandaag ook nog het menu dat bij de Albums behoort te ontdoen
van een hinderlijk verschijnsel dat o.a. bij IE6 optreed.)
Ook werd het automatisch openklappende menu als hinderlijk ervaren en
is dat vervangen door een "eerst klikken menu" en is het "snel zoeken"
in de woordenlijsten verbeterd.
Verder zijn er weer een flink aantal termen toegevoegd.
16 mei 2009.
Nieuwsgierig naar wat men in de Binnenvaart in 1956 verdiende?
Zie Loon- en
arbeidvoorwaarden 1956.
15 mei 2009. Mijn oprechte excuses voor enige
storingen, die op 14 mei 2009, tussen 14.00 u en 19.30 u, plaats hebben
gehad.
Zoals U gezien hebt, is de layout van de woordenlijsten gewijzigd. Deze
wijziging was noodzakelijk omdat de bestanden een dermate grote omvang
kregen, dat ze niet alleen bij mobiele verbindingen, maar ook bij de
bewerkingen door mij, problemen begonnen te geven.
Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt U de keuze te geven
uit drie stijlen. De vertrouwde 'Binnenvaarttaal'-stijl, een stijl
gebaseerd op het kleurenschema van de vereniging en een zwart-wit
uitvoering. De zwart-wit uitvoering is tevens bestemd voor het
afdrukken, daarbij zal, als alles naar behoren werkt, het menu en de
banner niet afgedrukt worden.
Ook is er een nieuw menu. Het kan voorkomen dat daarin geplaatste links
naar de 'niet-binnenvaarttaal'-bestanden tijdelijk niet correct werken.
Aan dat gedeelte van de site wordt door anderen nog steeds volop
gewerkt, waardoor bepaalde menukeuzes soms wijzigen, soms tijdelijk
niet beschikbaar zijn. Onderaan in het menublok vindt U een
zoekvenster, waarmee U of makkelijk van de ene naar de andere
woordenlijst
kan komen, of gebruik kan maken van de 'doelzoeker', die de gehele
'Binnenvaarttaal' doorzoekt.
Daar het nu mogelijk is om met het zoekvenster snel een woord in de
woordenlijsten op te zoeken, zal het aantal links wat nog in de teksten
geplaatst wordt, drastisch beperkt worden.
Ik hoop dat het een en ander U zal bevallen. Zo niet, dan hoor ik dat graag van U.
11 mei 2009.
Een tweede serie foto's is aan het album
tankschepen toegevoegd. Volledig overzicht van alle toegevoegde schepen
(meestal meerdere foto's per schip) vind u hier.
6 mei 2009.
Een eerste deel van een groot aantal tankschepen is in ALBUMS
geplaatst en bestaat uit de delen: Adriana ..... Christian Burmester, Christina ..... Destino, Diff ..... Eiltank 230, Eiltank 233 ..... Fueltrans en Genfersee ..... IRG Gas 80. (Bijna alle foto's:
Dieter Henken.)
22 april 2009.
Eindelijk is er dan toch een klein
stukje van de renovatie af. Een deel van de ALBUMS zijn vernieuwd. Aan
de layout is niet zo heel veel veranderd, behalve dan het
albumoverzicht en de keuzelijst. De overzichten hebben nu grotere
afbeeldingen (wat het doelgericht kiezen een stuk eenvoudiger maakt),
maar het aantal afbeeldingen per overzicht en dus ook per album is
daarom een stuk kleiner geworden (Ik moet ook aan mobiele internetters
denken...). Het aantal albums in het keuzemenu is
hierdoor natuurlijk toegenomen en om het kiezen wat makkelijker te
maken is daarom bij elk album de naam plus het eninummer (indien
bekend) van elk eerste en laatste schip in het album, vermeld. De
maximale grootte van elk album is op het ogenblik ingesteld op ca. 30
foto's.
Nieuw zijn het album "Passagiersschepen: deel1,
deel
2 en deel
3", het "album
Beunschepen" en een albumpje "Kasten".
11 april 2009.
De links naar de schependatabase zouden allemaal weer correct moeten
werken; alleen de links die in de "albums" voorkomen, verwijzen nog
steeds naar de oude database, die niet langer geheel compleet is en
binnenkort zal verdwijnen.
Toegevoegd een bestand met oude plaatjes van de veren
Papendrecht-Dordrecht.
7 april 2009
Sinds vorige week vrijdag is een groot deel van de site vernieuwd.
Hierdoor waren er, en zijn er nog steeds, links, die niet correct
werken. Mijn excuses daarvoor!
Ik zal trachten dit euvel zo spoedig mogelijk te herstellen.
Helaas is het me niet gelukt om Binnenvaarttaal, gelijktijdig met
de Verenigingssite en De Schependatabase in een nieuw jasje te steken,
maar er wordt aan gewerkt, daar kunt U van op aan!
2 maart 2009
Van Leo Schuitemaker ontving ik een prachtige foto met daarop een
'erdaldoos', dat was aanleiding om een nieuw bestand "onderdelen
sleepschepen" te maken. Hopelijk wordt het spoedig nog veel
uitgebreider.
Ik ben hier vergeten te vermelden dat de 'techniek achter
deze site' herzien zal gaan worden. In de huidige vorm wordt alles te
omvangrijk en het begint het, ook voor mijzelf, te onoverzichtelijk te
worden. Gedurende de verbouwing, die dus al enige tijd aan de gang is,
zullen er weinig aanvullingen zijn. De renovatie zal nog wel enige tijd
duren. Niet alleen moet er het nodige weer van de grond af aan
opgebouwd worden, maar ook kost het mij helaas erg veel tijd om
alle, voor de nieuwe versie, benodige technieken te leren.
11 januari 2009:
Nieuw afbeeldings bestand: Anti-wierschroef.
8 januari 2009:
Weer een flink aantal termen toegevoegd. Het totaal aantal trefwoorden
is daarmee gekomen op ca. 9300.
27 december 2008:
Robin Hoekstra (Warten) stuurde me enkele foto's van de
opdrukker Elan (ex-Grietje).
23 december 2008:
Sjourd Wouda stuurde me enkele fraaie foto's van de tjalk
'Noordfries' ex-Noordster (gebr. Snijder).
16 december 2008:
De laadbrug was geen laadbrug maar een drijfkraan. Bestand aangevuld
met twee
foto's uit het archief van Hans Schuitemaker.
15 december 2008:
Dankzij Nico Vader foto's van een (Langedijker) Platkopschuit
toe kunnen voegen.
Van Hans Baumann, Zwitserland, ontving in nog enkele foto's van een Lister
BS 649.
Eigen fotootje van wat ik denk dat een laadbrug
is.
6 december 2008.
Een stel foto's door Jan Meppelink aan boord van het skûtsje
Gudsekop geplaatst. Met die foto's ook een paar andere bestanden
aangevuld.
Mijn excuses voor het uitblijven van nieuwe aanvullingen. Het werk aan
de site wordt echter te complex, waardoor ik genoodzaakt ben de
'techniek' achter de website te herzien. Dit brengt een enorme
hoeveelheid werk met zich mee en niet alleen dat, ik moet ook diverse
nieuwe 'technieken' leren en zoiets kost nu eenmaal tijd. Dus ook het
komende jaar zullen het aantal aanvullingen een beetje op de
achtergrond raken. Daarna hoop ik echter in een veel sneller tempo te
kunnen werken; hopelijk wordt die droom bewaarheid.
21 november 2008.
foto's van een bijzondere
kabelpont, extra foto veer
Schoonhoven, foto IJveer
52, foto koplader Vegomo
VI, veer 'Stadt
Rudesheim' en een nieuw afbeeldingsbestand 'kabel-
en gierponten' met een flink aantal nieuwe foto's. Alle nieuwe
foto's ingezonden door Jan Meppelink.
18 november 2008.
Enke fraaie afbeeldingen uit "Schepen die voorbij gaan" aan het bestand
'Schouwen'
toegevoegd. Vanwege hun afwijkende bouw de Zeeuwse
schouwen in een apart bestand ondergebracht.
15 novenber 2005.
Nieuwe afbeeldingsbestanden: Smakken
en gekoppeld
slepen.
Twee extra afbeeldingen van de houten
Poon.
Weer een flink aantal woorden toegevoegd, onderandere het nogal vreemde
woord kabelketting.
8 november 2008.
foto's van: Grachtschepen
(cementtankers), mvs
Stella Maris, Avenhorn, een Kromhout
3ER4
en een Crossley
zuiggasmotor, toegevoegd.
7 november 2008
Nieuwe afbeeldingsbestanden: Brandmerken en Werfschildjes.
Foto: Houten
bolder
bij de sluis van Orvelte. Een paar extra foto's van het beunschip
"Eben-Haëzer" uit Schoonhoven (3 foto's hier
en twee
van de motor.)
5 november 2008:
Nieuw afbeeldingsbestand: Overijsselse
pramen.
1 november 2008:
Dankzij een bijdrage van F. v.d. Hek een 'portret' kunnen maken van de Henrean,
ex-Grebbeland, ex Rhenus 127.
Nieuw bestand met oude
motorvrachtschepen.
Meer foto's van houten blokken.
28 oktober 2008:
Ik had een aantal foto's van Dieter Henken over het hoofd gezien,
daarmee komt het aantal schepen in het album schepen
die
containers vervoeren op 98. (nieuw vanaf hier
(op één na) en deze)
Eerste foto's van een dokschip en
foto's van de pogingen tot berging van het mvs Gemmy.
26 oktober 2008:
Nieuwe bureaubladachtergronden: herfstkleuren,
wintergezicht.
24 oktober 2008.
Nieuw album met schepen
die
containers vervoeren. ( 74 foto's van Leo Schuitemaker en Dieter
Henken).
19 oktober 2008:
Toegevoegd Afbeeldingen van:
de kop
van een luchtfles, een schroefasvang,
losse motorschildjes,
een S.K.L.,
een 540
pk Deutz, de cilinder koppen van een onbekende
motor plus de keerkoppeling,
twee Storkmotoren,
een kromhout
en een industrie.
Alle foto's Jan Meppelink.
17 oktober 2008.
Afbeeldingen 18de
eeuwse beurtschepen toegevoegd.
Nieuw afbeeldingsbestand Zonnetenten.
Het javascript menu is van de site verwijderd!
13 oktober 2008:
De eerste foto's en tekeningen van de
Grundel
en een Zaanse gondel. Tevens een type beschrijving van de Grundel toegevoegd.
Nieuw bestand: Touwbehandeling.
Toegevoegde foto's: twee
ijkschalen, een vijfbladsschroef,
een halve
steek,
twee nieuwe 'auto's
aan boord'.
11 oktober 2008:
Scheepsportret van de "Familietrouw"
wat dan tevens de eerste foto's van een spitse praam zijn.
8 oktober 2008:
Nieuw album Droge
lading schepen 3 met 98 foto's van Leo Schuitemaker.
6 oktober 2008:
Album Droge
ladingschepen 2 aangevuld met 24 foto's van Leo Schuitemaker.
Nieuw bestand Koffen
en een bestand zeer
oude werkvaartuigen (afb. Groenewegen).
4 oktober 2008.
Nieuwe bestanden: Scheepsmeting,
IJkmerken
1, IJkmerken
2, plakboek
daarvan, IJkschalen,
Diepgangschalen,
plakboek
daarvan. Met dank aan Jan Meppelink voor bijna alle foto's.
Natuurlijk gaat ook het aanvullen van termen gewoon door. Een mooie
kreeg ik van A. Tijman: balkenvlotterspoor.
29 september 2008.
Nieuwe Rijngezichten vanaf Hundt,
Hirzenach,
Oberwesel
en Bacharach.(foto's
Dieter
Henken)
Foto van een zesvoudig
strangenlier.
foto's uit "Schepen die voorbij gaan"
van H.C.A. van Kampen en H. Kersken, uitg. ANWB/ Kon.Verb.Ned.
Watersport-vereenigingen, (1927)
Gepubliceerd met toestemming van ANWB
Media
Salonboot
+ tekening
daarvan,
overzetbootje
+ tekening
daarvan,
tekening spoorpont
Enkhuizen Staveren,
foto kleine
spoorpont,
tekening W.F.
van der Wijck; dienst Enkhuizen-Staveren, foto
daarvan,
foto stoompont
Rotterdam,
foto Amsterdamse
stoompont, tekening
daarvan.
Ik heb besloten om binnenkort het Javascriptmenu van de site te
verwijderen, omdat ik
de indruk krijg dat er weinig gebruik van wordt gemaakt en er meer
tegenstanders dan voorstanders van dat menu zijn!
Bezwaren kunt indienen via het contactformulier.
23 september 2008.
Kaart
inzake de teboekstelling van de steilsteven Variatie (ingestuurd
door A.Mud) toegevoegd.
Bestanden baggermaterieel herzien en aangevuld met foto's van A. Mud,
Leo Schuitemaker, Dieter Henken en Jan Meppelink. Nieuw: Overzicht
(gedeeltelijk), baggermolens
(gedeeltelijk), zuigers,
kraan(beun)schepen
(gedeeltelijk) en kraan(overslag)schepen.
17 september 2008.
Nieuwe afbeeldingsbestanden: Onderhoud, de balschaar
aan
het werk, koud
klinken en dankzij de Elburger Scheepsbemiddeling [E>]
een aantal nieuwe foto's van vissersschepen; HK
78, BU
201, TS
7, ST
2, TS
1, WL
25 en TX
41.
8 september 2008.
foto's door ondermeer Jan Meppelink en Leo Schuitemaker:
koppelingen
duwvaart (nieuw bestand, 2 delen)
duwvleugels
(nieuw bestand)
klimgerief
(nieuw bestand)
duwbakken
duwneuzen/stevens
splijtbakken
(nieuw extra bestand)
onderlosser.
4 september 2008.
Langedijkers gesplitst in maatschepen
en akkerschuiten,
foto's (Nico Vader) toegevoegd, beschrijvingen aangepast.
Enig onderzoek naar het woord 'vlet'
gedaan.
Tientallen termen toegevoegd.
Mooie link naar afbeeldingen (E>
Wikimedia)
van een model van een "Holländerfloß" toegevoegd.
foto's van de Formule
1 spits Westropa (foto's: Leo Schuitemaker), een gietijzeren
kikker (eigen collectie) en diverse bolders (Jan Meppelink).
In samenwerking met A. Tijman en A den Boer een tekst over het slepen
op de Rijn geschreven. Deze tekst zal echter eerst (begin volgend jaar)
in "Binnenvaart" verschijnen en pas later zal deze online beschikbaar
komen. Nieuwsgierig? Wordt dan alvast maar lid van de Vereniging (aanmelden).
20 augustus 2008.
De eerste foto's, en het zijn er dankzij Nico Vader heel wat geworden,
van de Strekerveldschuit.
Dankzij Dieter Henken opnieuw een ploegsleepboot dit maal met de naam 'Husky'
en een iets beter beeld van de baggerploeg.
foto's van een schuit
van een mij onbekend type. Wie weet wat het is?
foto's van de Calpam
23, de jaagschuit
Johannes Veldkamp (Leo Schuitemaker) en een onbekende opdrukker.
Vergeten te zeggen dat bij de foto's van de aken de eerste
foto's van een heve(l)aak zaten. (Met dank aan Pierre
Lemoine).
Via links
zijn een paar prachtige opnames van het werken met de zelflosser
aan boord van de Quo Vadis te zien.
15 augustus 2008.
Enkele nieuwe foto's
van aken.
foto's van de Snik
'Anne'.
foto's mslb Struzer,
Oudega.
Enkele tientallen emails moeten beantwoorden, want behalve bezoekers
trekt mijn site ook vragenstellers.
11 augustus 2008:
Eerste foto's van een Biesboschaak.
foto's Aardappelskûtsje 'Tina'.
Scheepsportret skûtsje 'Twee
Gezusters'.
Langedijker 'Tisser'.
9 augustus 2008:
foto's skûtsje Corrie,
Leeuwarden (plus details).
Nieuw bestand vooronderingangen
(bestand toegangen herzien)
Eerste foto van een wegerij,
van echte katankers
en van een dekmatje.
Extra foto's putsbak 1,
2+3.
Extra foto's 'Annigje': 1,
2,
3.
Nieuw bestand: Jagen.
Nieuw
bureaublad.
6 augustus 2008:
Scheepsportret steilsteven 'Dankbaarheid'
flink uitgebreid. Extra foto's Annigje.
29 juli 2008:
Nieuwe afdeling 'Bureaubladachtergronden'
gestart.
Deels nieuw: Watergezichten van de Rijn in
Duitsland.
Extra Scheepshonden.
Extra hefstuurhuizen: 1,
2
en 3,
Extra tankers; Eiltank
13 en Admiralengracht.
De eerste ploegsleepboot!!!!!!
Extra foto
waslijnen.
26 juli 2008:
'Nieuwe' foto's (Leo Schuitemaker, F. Logghe, div.):
Peil-, patrouille- en personeelsvaartuig 'Adelaar',
een 'roemeense
bijboot', een stalen
vlet, een polyester
vlet, tankcleaningvaartuig 'Elfin',
extra foto 'Jacob
Langenberg', diverse stoomsleepboten
vanaf hier
en hier.
Gegevens "Daeng
V" aangevuld.
Voor de experts onder ons: is de stoomsleper Mariette,
dezelfde als de Hendrina?
Vertel het mij! Ik denk van
wel!
Vanaf heden zal ik trachten het zoeken op ENI/Europanummer via de 'doelzoeker' mogelijk te maken.
Schepen die niet over een dergelijk nummer beschikken, maar wel in de
SchepenDB staan zullen het het database ID-nummer als nummer krijgen.
Het zal echter wel even duren voor dit systeem echt bruikbaar zal zijn.
24 juli 2008:
Ca. een 50-tal termen aan de woordenlijsten toegevoegd. De meeste
termen hebben betrekking op geografische aanduidingen.
20 juli 2008.
Een aantal foto's van motoren toegevoegd (en bestanden aangepast): Bauscher, Bernard,
Briggs
& Stratton, Deutz
MAH914, Deutz
aggregaat, Kubota,
Guldner,
Petter,
Wolseley
en Samofa.
Verspreid over diverse bestanden foto's van diverse gereedschappen
toegevoegd. Zie o.a. hier.
Eindelijk de Dedemsvaartse maten
gevonden, maar ook een nieuw raadsel erbij: wie weet wat zwijnenruggen precies zijn of heeft er
foto's, tekeningen van?
17 juli 2008.
Scheepsportret van een slepend
vrachtschip (foto's Leo Schuitemaker) gemaakt.
Bestand: Strangenlieren,
sleeplieren, enz. aangemaakt.
Extra foto's 'auto
aan boord', dubbel-geknikte
luiken, luikenwagen,
en
'oostblokstuurhut'
(allen Leo Schuitemaker) toegevoegd. Gegevens van de Katharina-W
aangevuld.
Natuurlijk worden er nog steeds termen aan de woordenlijsten
toegevoegd; twee mooie "schrikhoogte"
en "middenstandswoning".
Verder
worden er foutjes weggewerkt, extra links geplaatst, omschrijvingen
verbeterd enz. enz.
15 juli 2008:
Afbeeldingsbestand 'Hefstuurhuizen'
(foto's Leo Schuitemaker, Dieter Henken) en 'Duwstevens,
duwneuzen, etc.' gemaakt. (foto's Leo Schuitemaker, F. Logghe)
foto's: Raderpassagiersschip
'Goethe' (Dieter Henken), onbekende
maaiboot, sluisgebouw
Volkeraksluizen (Leo Schuitemaker) en een straalbuis
(F. Logghe) toegevoegd.
9 juli 2008:
Bestand 'Schroeven'
aangevuld. Bestand 'Rond om de
schroef'
toegevoegd. Extra foto's: ruim,
semi-beunschip; laden grind
en misschien nog meer, maar dat ben ik inmiddels alweer vergeten.
(foto's Leo Schuitemaker, F. Logghe en G. v. Meegen).
7 juli 2008:
Een artikel over, en diverse foto's van, de Calpam
Twin
toegevoegd!
Enkele extra foto's van de spits Santa
Rita tijdens de dokbeurt (F. Logghe)
3 juli 2008:
Nieuw bestand "Machinekamers"
(o.a. Leo Schuitemaker en F. Logghe).
Het is nog wel niet veel, maar ik heb inmiddels geleerd; wat niet is,
kan nog komen!
foto's van een watergekoelde
luchtcompressor (Leo Schuitemaker), diverse Listers
(o.a. Leo Schuitemaker) en twee Yanmars
(o.a. Leo Schuitemaker) toegevoegd.
Diverse termen toegevoegd, dode links gecorrigeerd, een aantal dubbele
trefwoorden (doelzoeker) verwijderd.
1 juli 2008:
Toegevoegd: twee foto's (G. v. Meegen) van een splits;
foto's
van een sleep
met casco
(L. Schuitemaker); drie foto's van het containerschip
"Jowi" en nog enkele
anderen (Dieter Henken) toegevoegd.
24 juni 2008:
3 nieuwe foto's van de wad
en sontvaarder Risco (inzender Carlo Minderman), van zegelbouten,
een oud
kompas, en andere
stuurhutinstrumenten (foto's G.A.T. v. Meegen), toegevoegd.
23 juni 2008: Groot aantal kleine foutjes hersteld. Afbeeldingsbestand haken en
sluitingen aangevuld.
17 juni 2008: Scheepsportret Justina-D
en Onbekende
Hagenaar door F. Logghe. Tevens foto's van een Bobcat
en het
lossen
daarmee.
16 juni 2008: Als alles goed is zijn alle bestanden nu aan de nieuwe
locatie aangepast. Mocht U nog een pagina tegen komen waar niet de twee
logo's met de menu's aan de bovenkant getoont worden meld dat dan even.
6 juni 2008:
Nog steeds moeten er oude bestanden aangepast worden, maar
'binnenvaarttaal' is en blijft volledig bruikbaar op de nieuwe lokatie!
De tekst inzake de Groepletter
alweer eens aangepast en aangevuld. Van een aantal wetten en
maatregelen is nu de volledige tekst beschikbaar.
29 mei 2008:
De verhuizing van 'Binnenvaarttaal' naar
http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/ is compleet. Een aantal
bestanden, die nog de 'grijze-layout' hadden zullen de komende week bij
gewerkt worden. Door veranderingen bij Google costum search is het nog
niet mogelijk geweest, deze bestanden aan te passen, bovendien wordt
binnenvaarttaal op de nieuwe lokatie nog niet door Google
geïndexeerd.
22 mei 2008:
Sinds vorige week
is besloten dat 'Binnenvaarttaal' een onderdeel van de website van de
Vereniging 'De Binnenvaart' gaat worden. In verband met deze verhuizing
zullen een groot aantal bestanden gereorganiseerd moeten worden en zal
ik geen tijd hebben nieuw materiaal te plaatsen. Ik hoop echter
binnenkort op de nieuwe locatie weer mijn gewone werkzaamheden te
kunnen hervatten.
Tot de samenwerking met de vereniging 'De Binnenvaart' is besloten om
het voortbestaan van deze site, wanneer ik niet langer in staat zal
zijn deze te onderhouden, te garanderen. Ook hoop ik dat door deze
samenwerking "Binnenvaarttaal' nog beter zal worden.
Ik hou U op de hoogte!
13 mei 2008: foto's van oude
buitenboordmotoren toegevoegd.
12 mei 2008: foto's en tekst "Centraal
Smeerapparaat" toegevoegd.
7 mei 2008: Een nieuwe auto-aan-boord!
foto's koppelverband "Vision".
6 mei 2008: Groot aantal afbeeldingen van containerschepen toegevoegd.
Het begint met de laatste foto hier
en dan deel
2, deel
3 en deel
4 (en natuurlijk de plakboeken). foto's: Leo Schuitemaker en Dieter
Henken.
Menu's aangevuld en herzien.
4 mei 2008: Scheepsportretten: Dolfijn
(ex Damco 217), Louisa
(ex-sleepkast), Lou
Andreas Salmoné (ex-sleepspits) en Caprice
(poezenboot) alle ingezonden door F. Logghe, toegevoegd
1 mei 2008: Lijst met soortelijke
massa van ladingen flink uitgebreid. Drietal foto's van de
prachtige sleepkast "Ortwin"
toegevoegd.
26 april 2008: foto's toegevoegd van: ijsbreker
Walvis (Gert Herreburg), Volti
Subito en Jan van Scorel (Leo Schuitemaker). auto's
aan boord (Leo Schuitemaker) en bovenaanzicht
Langedijker Kof (Nico Vader) geplaatst.
23 april 2008: Scheepsportret van de "Watergeus"
uitgebreid. Twee foto's van de Veerhaven
X toegevoegd.
22 april 2008: Scheepsportret
van de "Arma" uitgebreid met een aantal foto's van tijdens de
dokbeurt.
20 april 2008: afbeeldings bestand 'motorkoeling'
toegevoegd.
18 april 2008: bestand keerkoppelingen
herzien en enkele afbeeldingen toegevoegd.
15 april 2008: Tekst groep(s)letters
HERZIEN. Tekst deklasten
en
dekladingen toegevoegd.
13 april 2008: Dankzij een inzending van Kees Keijzer twee bestanden
met foto's van het
varen met suikerbieten toe kunnen voegen.
10 april 2008: Een pril begin van een lijst
met de soortelijke massa van ladingen aangelegd.
6 april 2008: Scheepsportret van het motorvrachtschip 'Gregory'
en afbeeldingen van de schade aan de tanker
Columbus (beiden verzorgd door F. Logghe) toegevoegd.
5 april 2008: Portret van de tjalk " 't
Stockpaerdt", Loosdrecht, toegevoegd.
2 april 2008: Mooi voorbeeld van een
kalffdek, ingezonden door Marco Thijssen, toegevoegd.
Tekst "Zelflossers"
aangevuld en foto's ingestuurd door Simon de Waard toegevoegd.
30 maart 2008: I.v.m. technische problemen met mijn computer laten
nieuwe aanvullingen even op zich wachten. Sorry.
26 maart 2008: Een mooi verhaal ingezonden door W. van Leeuwen over het varen met stro en vlas
toegevoegd.
25 maart 2008: foto's ingezonden door A. Mud, Leeuwarden van een Daewoo
diesel toegevoegd. Dankzij het binnenvaartforum een aantekening
over 'van
Rennes' toe kunnen voegen.
21 maart 2008: Inzendingen van Harry de Groot: foto's
trapsluis, Dieren, sluis
Maasbracht, en het kastje"Wega"
van schipper Abels. Verder enkele vergissingen rechtgezet.
20 maart 2008: Tekst 'Groepsletters'
aangevuld en herschreven.
18 maart 2008: Dankzij Leo Schuitemaker een tekst
over de Nederlandse Rode Kruisschepen en een
aantal afbeeldingen toe kunnen voegen.
15 maart 2008:
Foto (F. Logghe) van een luxe-motor
met de groepsletter M toegevoegd.
Foto (F. Logghe) van een sluis, waarschijnlijk de Prinses
Margrietsluis, Lemmer, toegevoegd.
Foto (Leo Schuitemaker) van het vakantieschip
"Friesland" toegevoegd.
Foto (Leo Schuitemaker) van de "Smal
Agt IV" toegevoegd.
Twee foto's (L. Schuitemaker) van het
slepen van de "Swiss Sapphire" toegevoegd.
14 maart 2008: Een foto van een
leuke roef (inzender Dieter Henken) toegevoegd.
Een flink aantal inzendingen van Leo Schuitemaker aan Rijnpassagiersschepen
toegevoegd. Daarbij ook het afbeeldingsbestand voor de "J.
Henry Dunant" gemaakt.
12 maart: De bestanden in zake Beurtdienst
de Hoog en de 'TZL
II' opnieuw aangevuld.
10 maart 2008: Afbeeldingen 'Dagpassagiersschepen'
uitgebreid.
9 maart 2008: Afbeeldingen 'Postvaartuigen'
toegevoegd.
8 maart 2008: Afbeeldingen 'Sleepschepen'
uitgebreid.
7 maart 2008: Afbeeldingen 'Groepsletters'
uitgebreid.
Alle nieuwe foto's ingezonden door Leo Schuitemaker.
6 maart 2008: Bestanden in zake Beurtdienst
de Hoog opnieuw uitgebreid.
3 maart: foto's stoomsleepboot
Adri, de latere motorsleepboot Evelien, plus een hele lijst
gegevens en Oprukker
Âld Yzer, dat alles ingezonden door W. Bijlsma, toegevoegd.
2 maart: Met hulp van Jan Meppelink een tekstje over 'tonnenmaten'
toegevoegd.
Een onbekende motor dankzij W. Bijlsma geidentificeerd als een Deutz
VM 145.
Het bestand kookherften
herzien en aangevuld.
29 februari 2008: Kort tekstje over de bakjesknapper
toegevoegd.
Lijst met wijkschepen
toegevoegd.
28 februari 2008:
foto's gemaakt door Leo Schuitemaker van de duwschepen The-An
II en VII toegevoegd.
Fragment van een postkaart warop een gemotoriseerde maasspits
te zien is, toegevoegd.
De gehele
postkaart (ingezonden door F. Logghe) natuurlijk ook geplaatst.
27 februari 2008: foto's ingezonden door A van Baren van een onbekend
type motor toegevoegd.
Foto door F. Logghe van een spits
als duwboot toegevoegd. Koppelverbanden (foto's Leo Schuitemaker) The-An
II en VII toegevoegd.
25 februari 2008: Dankzij een inzending van H. A. Blettner, Rotterdam,
twee prachtige foto's van de stoomsleepboot Fatima en de nodige
gegevens aan het scheepsportret
van de Fatima, thans cementoverslagschip, toe kunnen voegen.
23 februari 2008: Verslag
met materiaal ingezonden door T. de Hoog over de oorlogsschade
verwikkelingen rond "De tijd zal 't leren III" toegevoegd.
20 februari 2008: Afbeeldingen
Groepsletters toegevoegd.
18 februari 2008: Oude foto, ingezonden door W de Graaf, met de voetveren
Y-tunnel 1 en 2 toegevoegd. Foto van de Tijd
Zal 't Leren III, ingezonden door T de Hoog toegevoegd.
16 februari 2008: Levens verhaal van de Hasselteraak
Theja (inzender F. Zondag, Scheemda) toegevoegd.
14 februari 2008: Scheepsportretten door F. Logghe van duwboot Corton
1,
duwsleepboot Thom,
motorvrachtschepen Adme
en Jan-V
en
luxe-motortje Gudrun.
Bedankt Frederic!
10 februari 2008: Scheepsportretten door F. Logghe van cementtanker "Aletta",
van het motorvrachtschip "Ursula-Anette",
rivierpatrouilleschip "P905
Schelde",
riviermijnenveger "M477
Oudenaarde", modern motorvrachtschip "Mana"
en het zeilend ex-motortankschip "Grietje"
toegevoegd.
5 februari 2008: Scheepsportret door F. Logghe van de spits "Andromeda"
en dankzij T. de Hoog papieren inzake "Het
fonds Groot Schippersgilde" uit 1863!!!!
toegevoegd
2 februari 2008: Afbeeldingen riverhopper 'Frisian
Hopper' en Groninger tjalk 'Viod'
(foto's Leo Schuitemaker) toegevoegd.
31 januari 2008: twee
kasten, een Luxe-motor,
een gezicht
op de Rijn
en twee havengezichten
ingezonden door L. Schuitemaker, toegevoegd. Enkele
afbeeldingsbestanden herzien.
29 januari 2008: Meer (prachtige oude) foto's van T de Hoog ontvangen.
'Portret' van beurtdienst
'De Hoog, Gouda" samengesteld.
27 januari 2008: Meer foto's van H Pijman ontvangen en daarom een
bestand speciaal voor de sleepdienst de Firma
Engelsman gemaakt.
23 januari 2008: Afbeeldingsbestand Hagenaar
gemaakt. foto's gemaakt door Leo Schuitemaker van een ijsslof
en duwboten
Reinod 8 + 9 toegevoegd. Nog enkele
afbeeldingen van de slb. IJsselmeer, foto van een THERMOSTAAT!
en een Industriemotor
ingezonden door H. Pijman toegevoegd. Foto: 'De
tijd zal 't leren IV" (plus aanhang) en twee
laad-los prentjes ingezonden door T. de Hoog,
geplaatst.
22 januari 2008: mslb.
IJsselmeer (inzender H. Pijman), een Briggs
& Stratton en een CeHa
motorpomp (F. Logghe) toegevoegd. Dankzij een inzending van T. de
Hoog, Gouda een portretje van het motorbeurtschip "De
tijd zal het leren II" kunnen maken.
19 januari 2008: scheepsortretten van F. Logghe: Oil
Express (leurboot), Daeng-V
en Sawai-V
(duwsleepboten), Latyanor
(motorspits) en het motorvrachtschip Daniella.
17 januari 2008: Apart 'hoofdstuk' "Omcirkelde
letters" aan de tekst scheepsregistratie toegevoegd. Filmpje
van F. Logghe, sleepboot
Janus en koppelverband
Marla, ingezonden door A. Schroot, toegevoegd.
16 januari 2008: Afb. Motoren: Lister en Werkspoor toegevoegd. Zie menu.
Ondertussen tracht ik ook nog een raadsel op te lossen. Lees hier
meer.
13 januari 2008: Afb. Motoren: Industrie en Kromhout toegevoegd. Zie menu.
7 januari 2008: Afb. Motoren: ABC, Brons en Deutz toegevoegd. Zie menu.
6 januari 2008.
Begonnen met het herzien en aanvullen van de afbeeldingsbestanden
inzake motoren. Zie menu.
3 januari 2008.
Afbeeldingsbestanden: Ankergerei deel 1 en
deel 2
toegevoegd.
Scheepsportret: Amsterdammer
'Gar'.
Menu
"onderdelen" herzien.
Mocht iemand goed op de hoogte zijn met hoe het stokanker op de
sleepschepen behandeld werd, dan wordt hij of zij verzocht contact met mij op te nemen.
1 januari 2008:
Een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Dankzij J. Telleman en F. Logghe het scheepsportret 'Alvracht 3'
toe kunnen voegen.
Afbeeldingsbestand Walenmajol
toegevoegd.
30 december 2007: Scheepsportretten door F. Logghe; Uranie
(droge ladingschip), V 64
(Waterstaatvlet) en SPN 04
(politievaartuig).
29 december 2007: Scheepsportret van het rivierpatrouillevaartuig P902 (F.
Logghe) en van de bouw en meer van de Alvracht 16
(Jos Telleman).
27 december 2007: Scheepsportretten van F. Logghe: werkschuit
Benjamin, Motorvrachtschip
Grace de Dieu 1 en een Baquet
de Charleroi in het Antwerps scheepvaartmuseum. Er is inmiddels ook
een afbeeldings bestand Baquets.
Woordenlijsten aangevuld met divere 'nieuwe' termen.
26 december 2007: Dankzij Frederic hier en daar wat extra informatie
aan het album van Kurt toe kunnen voegen. Van Frederic tevens twee
scheepsportretten: Een koppelverband
spitsen! en een franse
spits.
24 december 2007: Meer ijspret
uit de winter van '62-63; bedankt Jos, en fraaie
oude postkaarten ontvangen via Kurt, bedankt Kurt!
21 december 2007: Ik kreeg het nog net in kannen en kruiken,
dit bestand. Onlangs ook nog een paar aardige links geplaatst: Studio-pixel.com,
Schepenspotter.nl
en webring
shipspotters. en daar bleek ik toch ook nog eens twee links
vergeten te zijn, schande, namelijk deze
en deze.
20 december 2007: Afbeeldingen van hulpmiddelen bij het laden en lossen
toegevoegd; oude
hulpmiddelen, moderne
hulpmiddelen. Afbeeldingsbestand 'Stalen blokken'
herzien en aangevuld.
19 december 2007: Beschrijving van de schepenfamilie 'kromstevens' en het
scheepstype 'Boeier' toegevoegd.
17 december 2007: Album, 82 afb., Vervaning
hoofdmotor steilsteven 'Variatie' toegevoegd.
16 december 2007: Alle
trefwoorden in de woordenlijsten worden nu door de doelzoeker gevonden!
15 december 2007: Scheepsportretten: Sleepboot 'Puma' en
Klipper 'Twee
Gebroeders' toegevoegd. foto's klipperaak 'Vrouwe
Elisabeth' en een winters tafreel met de aak 'Voorwaarts'
geplaatst. Diverse woordenlijsten bijgewerkt.
13 december 2007: Scheepsportretten: Amsterdammers 'Evert' en
'Loeki', Havensleepboot 'Fiat' en
waterboot 'Flandria
5' toegevoegd.
11 december 2007: Scheepsportretten: Zeilkast "Ada
van Holland" en Hasselteraak "Annigje"
toegevoegd (daarmee nieuwe interieur foto's en nieuwe foto's van een
braadspil.)
9 december 2007: U heeft het vast wel al gemerkt; er is nog een
zoekmachine toegevoegd. Deze bevindt zich bovenaan elke pagina en in
het javascriptmenu, onder de afdeling 'zoeken'. Ik hoop dat deze
zoekmachine U bevalt! Meer informatie.
6 december 2007: Tekstje over Kalffdekken
geschreven. Twee extra foto's aan 'Alles
heeft een tijd' toegevoegd. Scheepsportret; mvs. Prins
van Oranje toegevoegd. Diverse woorden aan de woordenlijsten
toegevoegd, of bewerkt of aangevuld.
5 december 2007: Afbeeldingsbestand Boeieraak
toegevoegd. Oude vissersschepen, oude
vrachtschepen en oude open vaartuigen verenigd in één
menu afdeling: 'oude scheepstypes'!
4 december 2007: Afbeeldingsbestand Franse
spitsen, Scheepsportret van de Franse
spits 'Gaëlle' en 3 oude foto's van de
tjalk 'Johanna' toegevoegd.
3 december 2007: Afbeeldingsbestanden: jachtenroeven, theehutten en paviljoens
toegevoegd. Afbeeldingsbestand: Huishoudelijke
zaken + plakboek toegevoegd.
1 december 2007: Ook Binnenvaarttaal
is nu opgenomen in Encyclo.
De eerste foto van een echte kopbak
toegevoegd. Gegevens van enkele havendiensten aangevuld.
Afbeeldingsbestanden: Bijroeven
en Diverse
roeven toegevoegd. Ook nog een mooie roef
aan de den toegevoegd.
30 november 2007: Afbeeldings bestand havensleepboten gesplitst in Havensleepboten
en Havendiensten.
foto's o.a. van Carlo Minderman en Leo Schuitemaker toegevoegd.
26 november 2007: Begonnen met de reorganisatie van 'afbeeldingen
roeven' (zie menu).
Onderandere foto's van G. v. Meegen, F. Logghe, Dieter Henken en Leo
Schuitemaker
toegevoegd.
22 november 2007: Nog enkele zaken aan de papierwinkel toegevoegd; zie hier en hier.
18 november 2007: Scheepsportret van de sleepspits 'Saint
Antoine'
(door F. Logghe) toegevoegd.
13 november 2007: Scheepsportretten (bijdrages van F. Logghe): Hagenaar
'Hendrika
Maria'
(museum), Houten Walenmajol 'Cephée',
klipper 'Atalante'
(winkelschip), Gekopte klipper 'Mercury'
(wachtschip) en Katwijker 'Minart'
(woonschip),
Motorspits 'Zani',
motorvrachtschip 'Prospero'
en Luxe-motor 'Poolster'
toegevoegd.
11 november 2007: Scheepsportret: Motorsleepboot 'Star'
toegevoegd.
Scheepsportret van de 'Geertruida'
met
een paar foto's, ingezonden door Leo Schuitemaker, uitgebreid.
Album 'Spitsen
(woonschepen e.d.)', groot 60 foto's, verzorgd door Frederic
Logghe, toegevoegd.
10 november 2007. Scheepsportret met prachtige
interieurfoto's van
de 'Geertruida'
toegevoegd.
Bedankt Frederic! Nog meer scheepsportretten door F. Logghe; de
motorbeurtscheepjes (opgebouwd) 'Dieudonne'
en 'Tramp'.
7 november 2007: Afbeeldingsbestand Blusvaartuigen
met een flink aantal foto's, ingezonden door Leo Schuitemaker,
uitgebreid.
Scheepsportreten, verzorgd door F. Logghe: 'Alles
heeft een tijd' (Hagenaar), 'Voorwaarts'
(motorbeurtschip) en 'Luctor'
(luxe-motor, woonschip) toegevoegd.
3 november 2007: Afbeeldingsbestand: Duwvaart
en Blusvaartuigen
toegevoegd. Afbeeldingsbestanden Sleepjes herzien en alweer aangevuld
met een aantal geweldige
foto's, die Leo
Schuitemaker mij toezond, mede daarom een HTML-menu 'Sleepvaart'
toegevoegd en het javascriptmenu aangepast. Het aantal woorden in de
woordenlijsten is wederom uitgebreid.
31 oktober 2007: Aanvullende tekst, 50 jaar
West-Europese Duwvaart, een bijdrage van Leo Schuitemaker,
toegevoegd.
30 oktober 2007: Afbeeldingsbestanden Sleepjes, Sleepschepen
1, Sleepschepen
2 en de bijbehorende plakboeken aangevuld met een aantal geweldige foto's, die Leo
Schuitemaker mij toezond.
29 oktober 2007: Afbeeldingsbestand Waterboten
met een aantal oude foto's
uitgebreid.
Afbeeldingsbestand "Winterse
ongemakken, Drinkwater" toegevoegd.
28 oktober 2007: Afbeeldingsbestand Waterboten
toegevoegd.
27 oktober 2007: nieuw album
droge lading schepen met 72 foto's, gemaakt door Leo Schuitemaker,
toegevoegd. Zegels
en afbeeldingen van bevrachtingsboekjes,
ingezonden door Th. Schalke toegevoegd.
26 oktober 2007: scheepsportretten, gemaakt door F. Logghe, van de Sermar
(spits), de Nooit
Gedacht (Vin-O-theek), De
Pijl (luxe motortje) en de Lusitania
(kempenaar, cementtanker) toegevoegd. Menu's herzien.
24 oktober 2007: scheepsportretten, gemaakt door F. Logghe, van de Verandering
(motorscheepje), de 'Discoboat'
en
de Rijo
(parlevinkertje) toegevoegd. Afbeeldingsbestanden: Drijvende
inrichtingen en vakantieschepen
(foto's R. Mulder, F. Logghe en L. Schuitemaker) toegevoegd.
22 oktober 2007: scheepsportretten, gemaakt door F. Logghe, van de
spitsen: Walhala,
Hush,
Arylo,
Yannick
en Triade
toegevoegd.
18 oktober 2007: Twee scheepsportretten, gemaakt door F. Logghe, van
ex-sleepspitsen, de Santa
Rita en de Julie
toegevoegd. Van dezelfde hand; het afbeeldingsbestand sleepspitsen.
Nogmaals bedankt Frederic. Ondertussen wordt er natuurlijk ook nog
steeds gewerkt aan de woordenlijsten!
17 oktober 2007: Weer een aantal scheepsportretten van de hand van F.
Logghe toegevoegd: cementpompboot/cementoverslagschip 'Fatima'
en 'Justice',
de
motorscheepjes 'Zorg
en Vlijt' en 'Wilhelmina'
(woonvaartuigen), motorvrachtschip 'Union 1'
en een
type aak, die ik niet correct kon identificeren 'Rival'.
Tevens van
hem een
klein Album met 12 foto's van drie Humber-keels
(woonschepen).
15 oktober 2007: om de vele afbeeldingen, die ik toegestuurd krijg een
beetje makkelijk te kunnen plaatsen, waarbij dan tevens de gewone
afbeeldingsbestanden een beetje ontlast kunnen worden en er ruimte
ontstaat om ook afbeeldingen, die, strikt gesproken, niet goed in het
kader van deze site passen te kunnen plaatsen, is de rubriek ALBUM toegevoegd. In het album vindt
U veel foto's en weinig tekst. Het eerste album is Droge
Lading Schepen het omvat 98 foto's, die alle gemaakt zijn door Leo
Schuitemaker. Vergeet niet even dit
te lezen!
8 oktober 2007: Dankzij een inzending van F. Logghe scheepsportretten
van de Kast 'Arma',
de Stoomsleepboot 'Dockyard
V' en de Motorspits 'Cawcher V'
toekunnen voegen. Afbeeldingsbestanden sleepschepen herzien en foto's
en informatie, ingezonden door F. Logghe, over de Laverna
toegevoegd.
7 oktober 2007: Dankzij een inzending van F. Logghe scheepsportretten
van de Baquet de Charlerois 'Les
Deux
Soeur', de kempenaar 'Mousson',
motorvrachtschip 'Libra'
ex Damco
223 en de 48 meter spits 'Rafale'
toe kunnen
voegen.
5 oktober 2007: Dankzij een groot aantal foto's van Leo Schuitemaker de
afbeeldingsbestanden 'bunkerstations'
toe kunnen voegen.
4 oktober 2007: Dankzij een inzending van F. Logghe scheepsportretten
van de 'Schelde',
'Olivier'
en 'Viking'
(waterboten) toe kunnen voegen.
Hartelijk dank Frederic!
3 oktober 2007: Dankzij een inzending van F. Logghe het scheepsportret
van de Luxe-motor
'Watergeus' toe kunnen voegen.
Dankzij een inzending van G. van Meegen, foto's van de 'Time
is Money' en Wim
van Hooren toe kunnen voegen. Van dezelfde inzender: bord
autoafzetplaats, naaldenbikhamer
en splitshoorn.
Afbeeldingsbestanden diverse schepen herzien, geplitst en aangevuld.
1 oktober 2007: Leo Schuitemaker bezorgde me nog meer 'auto
aan boord' foto's.
27 september 2007: dankzij foto's, die mij door G. van Meegen
toegestuurd zijn, het afbeeldingsbestand 'auto
aan boord' toe kunnen voegen.
Ook nog twee fraaie links gevonden: één over de firma Goedkoop
Amsterdam en een pagina met oude
foto's van Amsterdamse ponten.
25 september 2007: afbeeldingingsbestanden: Scheepshonden
en een Hondenleven
aan boord toegevoegd.
22 september 2007: Diverse indexbestanden aangevuld en herzien. Twee
foto's van voetveren ingezonden door de HVM
(Hollandse vartochten maatschappij) toegevoegd. Zie
hier.
15 september 2007: Afbeeldingsbestanden slb.
Harmonie III herzien en aangevuld (foto's Leo Schuitemaker en M. v.
Meegen toegevoegd).
10 september 2007: Afbeeldingsbestanden beunschepen
herzien. Aantal afbeeldingen, o.a. ingezonden door Leo Schuitemaker,
toegevoegd. Afbeeldingsbestand 'baggerbakken'
(baggerschuiten, splijtbakken) toegevoegd. Menu's uitgebreid.
5 september 2007: Aantal afbeeldingsbestanden herzien. Mede dankzij een
aantal foto's van Leo Schuitemaker 'Droge lading schepen 2 en 3' toe kunnen voegen. Menu
uitgebreid.
1 september 2007: Dankzij een inzending van B.Th. Gernaat, Goutum, een
afbeelding van een oude
kustvaarder toe kunnen voegen. Diverse afbeeldingsbestanden herzien.
30 augustus 2007: Afbeeldingsbestanden Sleepvletten
herzien.
29 augustus 2007: Dankzij een inzending van H. Prinsen een leuke oude foto
van een personeelsbootje toe kunnen voegen.
28 augustus 2007: Door computerproblemen weinig voortgang geboekt.
Scheepsportret van de Wad
en Sontvaarder ' Risico' samengesteld. (Met dank aan C. Minderman)
23 augustus 2007: Diverse afbeeldingsbestanden in zake sleepboten
herzien. Hier en daar foto's, onder meer van Leo
Schuitemaker, J.
v. Tussenbroek en uit eigen archief, toegevoegd.
20 augustus 2007: Scheepsportret: Amsterdamse
dekschuit.
19 augustus 2007: Afbeeldingen
rondvaartboten herzien en foto's gemaakt door Leo Schuitemaker
toegevoegd. foto's
van een Fries Aakje toegevoegd en nog
eentje van een sleepje. DHTML-menu uitgebreid. Diverse
index-bestanden aangevuld.
18 augustus 2007: Nieuw afbeeldingsbestand "sleepjes"
gemaakt. 3 foto's, ingezonden door R. Mulder, toegevoegd.
16 augustus 2007: Dankzij C. Minderman de eerste foto's
van een wad en sontvaarder toe kunnen voegen. Aantal afbeeldings
bestanden herzien en opnieuw
ingedeeld. De eerste foto van een
moderne roeiersvlet ingezonden door Leo Schuitemaker. Enkele foto's
(keen,
Christiaan
Brunings, klein
passagiersscheepje, boerenschouw)
gemaakt tijdens Hassailt toegevoegd. Nog bedankt Han, voor de prettige
dag en het vervoer!
10 augustus 2007: Afbeeldingsbestand
'Transporten' herzien, gesplitst en vier foto's, gemaakt door Ruud
Mulder, toegevoegd.
9 augustus 2007: Dankzij foto's van Leo Schuitemaker het
afbeeldingsbestand 'modern
openbaar vervoer' toe kunnen voegen.
6 augustus 2007: Dankzij een bijdrage van R. Mulder, Den Helder
eindelijk eens een paar moderne
vissersschepen toe kunnen voegen. Een aantal indexbestanden
bijgewerkt.
1 augustus 2007: Afbeeldings bestand vletten herzien.
Leuke foto van een Hasselteraak,
gefotografeerd door W. Wilstra toegevoegd.
Dankzij een groot aantal foto's van R. Mulder uit Den Helder heb ik de
bestanden voetveren (deel
1, deel
2) en ponten (deel
1, deel
2) flink uit kunnen breiden en is eindelijk het bestand veerboten
toegevoegd.
Menu uitgebreid.
31 juli 2007: Unieke foto's van de 'Goede
Verwachting' en de familie Fortuin, beschikbaar gesteld door W. Wilstra, Drachten, toegevoegd.
30 juli 2007: afbeeldingen grote tjalken herzien, menu uitgebreid.
29 juli 2007. Tijdelijke link
naar mijn foto album van 'Hassailt' op de index pagina geplaatst.
Bestand klipperaak
'Goede Verwachting' toegevoegd.
24 juli 2007. Bestanden Spitsen en Steilstevens herzien. Menu
uitgebreid.
23 juli 2007. Bestanden Motorscheepje, Beurtschepen, Onbekende types,
Skûtsjes, Kleine tjalkjes herzien.
18 juli 2007. Bestanden inzake de Luxe-motor herzien. Menu uitgebreid.
16 juli 2007. Bestanden Klipper en Klipperaak herzien
14 juli 2007. Bestand Keen herzien.
13 juli 2007. Bestanden Maaskast, Kempenaar en Kempenaar Maja herzien.
12 juli 2007. Bestanden handgereedschap en kasten herzien. Zeilkasten
toegevoegd.
11 juli 2007: Dankzij Nico Vader heb ik weer een aantal afbeeldingen
van gereedschappen en werktuigen toe kunnen voegen. Staalbouw
2, werfwerktuigen.
4 juli 2007: nieuw contact formulier.
28 juni 2007: nieuwe lay-out gemaakt. (Iframes opgenomen)
18 juni 2007: Afbeeldings bestand diverse
kromstevens toegevoegd.
16 juni 2007: Afbeeldingsbestand verkeerstekens
en bakens
herzien en aangevuld. Weer een stel scheepstermen toegevoegd.
12 juni 2007: Afbeeldingsbestanden: duwboten
en rijnpassagiersschepen
(rijncruisers) herzien en aangevuld. Afbeeldingsbestand: duwboten,
ex-sleepboten toegevoegd.
5 juni 2007: De bestanden zijn nog niet geheel af maar toch alvast een
tekst: werfgereedschappen-staalbouw
en de afbeeldingsbestanden zeer
oude gereedschappen en oude
werfgereedschappen toegevoegd.
31 mei 2007: Bezig geweest met het toevoegen van films. Lijst met ongesorteerde
links toegevoegd.
23 mei 2007: Diverse filmfragmenten toegevoegd. Afbeeldingen
Kagenaars aangevuld.
19 mei 2007: Rubriek met filmfragmenten (Reportages, Schepen, Varen, Motoren, Diversen
en Strenge
winters) toegevoegd.
Tekst scheepsregistratie
aangevuld.
16 mei 2007: Een afbeeldingsbestand
met overhalen toegevoegd.
15 mei 2007. Een afbeeldingsbestand
met 'historische' vrachtschepen toegevoegd.
13 mei 2007. Tekst Braadspil
etc. toegevoegd. Flink aantal termen toegevoegd. Aantal niet werkende
links gerepareerd.
6 mei 2007: Afbeeldingsbestand: leur-
en bilgeboten bijgewerkt. Afbeedlingsbestand speciale
tankschepen toegevoegd. Dank aan Leo Schuitemaker voor de
vele foto's!
5 mei 2007. Afbeeldingsbestand bunkervaartuigen
toegevoegd.
"Vaart in Dordt"
bijgewerkt en van een kaart voorzien.
4 mei 2007. Afbeeldingbestand containerschepen
herzien. Afbeeldingen
ingezonden door Leo Schuitemaker en Dieter Henken (D) toegevoegd.
Logo gemaakt.
Het bestand Vaart in
Dordt bijgewerkt.
Begonnen met het herzien van de afbeeldingsbestanden Tankschepen. Met
dank aan Leo Schuitemaker voor de vele foto's. Tankschepen
1, tankschepen
2, plakboek,
Tankschepen
met vlakke steven.
29 april 2007. Afbeeldingsbestand: duwbakken
herzien. Dankzij een groot aantal afbeeldingen, die ik van Leo
Schuitemaker mocht ontvangen, kon ik de afbeeldingsbestanden: duwschepen,
duwsleepschepen,
duw-tankschepen
en koppelverbanden
toegevoegen.
Even een opmerking:
In de nieuwe bestanden (met logo) zijn alle afbeeldingen in
het bestand in klein formaat opgeslagen. Een link brengt U naar een
groter formaat (indien aanwezig). Ik hoop hiermee, zij die van een
mobiele verbinding gebruik maken, van dienst te te zijn.
26 april 2007. Zoals U wel gemerkt heb zijn er twee zoekmachines
toegevoegd. Één voor zoeken in Binnenvaarttaal
en één voor zoeken in mijn
selectie van webdocumenten
met als onderwerp de binnenvaart. Helaas brengt de zoekmachine U niet
naar de juiste plaats in het document. Ik hoop dat Google hierin nog
eens verbetering brengt.
Een tekst met betrekking tot de registratie
van bedrijfsvaartuigen toegevoegd.
Wederom een flink aantal trefwoorden toegevoegd.
14 april 2007. Bestanden inzake werven herzien en aangevuld. Langshelling
+ plakboek,
Dwarshelling
+ plakboek,
Werkplaatsen.
'Portretten': Museumwerf
Vader,
Broek op Langedijk. Scheepswerf
Wartena
(ex-Vooruit), Wartena, Fa.
Ankersmit,
Doesburg.
Index bestanden bijgewerkt en aangevuld.
6 april 2007. Afbeeldings bestand koolschuit verandert in Langedijkers
en een afbeelding van een werfboekje
toegevoegd. (Met dank aan N. Vader, Broek op Langedijk voor informatie
en de afbeeldingen.)
Diverse index bestanden bijgewerkt.
31 maart 2007. Afbeeldingsbestanden Westlander herzien.
30 maart 2007. Afbeeldingsbestanden, waaronder die van de boeier,
herzien
26 maart 2007. Afbeeldingsbestanden Tjotter
en Fries
Jacht herzien.
23 maart 2007. Alle links in de indexbestanden gecontroleerd.
Afbeeldingsbestanden 'Boatsje'
herzien en uitgebreid. Details
boatsje.
12 maart 2007. Tekst over scheepsschroeven
toegevoegd. Aantal index bestanden bijgewerkt, aangevuld. Omdat sommige
mensen het meelopende menu irritant vonden, heb ik het menu 'ingeklapt'.
2 maart 2007. Dankzij bijdrages van A. en H. Visser, Zwolle konden een
aantal bestanden over zijschroeven toegevoegd worden.
Beschrijving van de installatie. >>>
Over zijschroeven en het varen daarmee. >>>
foto's zijschroeven:
- algemeen.
- Steilsteven
"Dankbaarheid".
- Tjalk
"Verwisseling".
- Steilsteven
"Zwerver".
24 februari 2007. Bestanden spitsen herzien. foto's van de 'Parvenu'
ingezonden door A. Leinenga toegevoegd.
15 februari 2007.
Scheepsportret van de luxe motor 'Dankbaarheid'
toegevoegd.
12 februari 2007
Afbeeldingen sleepschepen (1,
2)
bewerkt en foto's ingezonden door L. Schuitemaker toegevoegd. Van
dezelfde inzender 1,
2,
3,
4.
Meer foto's van H. Visser geplaatst. (1,
2,
3),
bestanden van de "Antoinette" (1,
2)
verandert en een vervolg aan het scheepsportret van de 'Dankbaarheid'
toegevoegd >>>.
2 februari 2007.
Afbeeldingsbestanden 'Sluizen'
bewerkt.
Nog meer foto's van H. Visser geplaatst. (1,
2,
3,
4,
5, 6,
7,
8,
9, 10)
27 januari 2007.
Van H. Visser, Zwolle, foto's ontvangen en onder
andere hier
toegevoegd
22 januari 2007.
Van L. Leerdam, Schoonoord, foto's (1,
2,
3, 4, 5, 6,
7
en 8)
en informatie ontvangen en toegevoegd.
21 januari 2007.
Een korte en dus onvolledige tekst over zelflos-installaties opgenomen.
>>
Getracht er voor te zorgen dat de nieuwe bestanden ook op andere
resoluties dan 1024 x 768 er een beetje toonbaar uitzien.
11 januari 2007.
De lijst met spreekwoorden,
naar vermogen, voltooid.
4 januari 2007.
Iedereen een voorspoedig nieuwjaar gewenst!
Scheepstypes > Wijd-
en smalschepen toegevoegd. Layout index bestand A bijgewerkt
en
dode links verwijdert. Begonnen met spreekwoorden te completeren.
27 december 2006. Afdeling scheepspapieren
en bevrachtingszegels
aan de afbeeldingen toegevoegd. Diverse indexbestanden bijgewerkt.
23 december 2006. Afbeeldingen aken vernieuwd. foto's van de
steilsteven 'Dankbaarheid' ontvangen en toegevoegd. Aan het
javascriptmenu ->uitgelicht!: de afdeeling scheepsportretten
toegevoegd!
19 december 2006. Van alle afbeeldingen zou nu een exemplaar op
orginele grootte aanwezig moeten zijn (op de oude site waren
bijna alle verkleind). In een flink aantal gevallen zal de keuze
'afbeelding bekijken' U dus meer details tonen!
13 december 2006: Aantal afbeeldingsbestanden in een nieuw jasje
gestoken. Het gebruikte lettertype van alle nieuwe bestanden verandert.
Lay-out openingspagina bewerkt. Ik hoop dat het U bevalt.
6 december 2006: Compleet nieuw javascript menu toegevoegd. Behalve de
afbeeldingensbestanden is alles van een nieuwe layout voorzien.
22 november 2006: begonnen met de aanpassing van de bestanden op Binnenvaarttaal
17 november 2006: begonnen met het voorbereidende werk voor de
verhuizing naar Binnenvaarttaal.
12 november 2006: alleen kleine aanvullingen en wijzigingen.
16 oktober 2006: Groot aantal bestanden aangevuld, bewerkt. Diverse
externe links toegevoegd.
27 september 2006: aantal bestanden aangevuld, bewerkt. foto's van
onder andere, een myriameterpaal en van de schippersblokkade 1974 opgenomen.
23 september 2006: groot aantal bestanden aangevuld, bewerkt. Diverse
externe links toegevoegd.
19 september 2006: enkele
foto's uit de collectie van W. Ankersmit opgenomen. Begonnen aan
een opsomming
van scheepstypes. Index bestanden bijgewerkt.
16 september 2006: stukje over bomen
en jagen
toegevoegd. Inleidend verhaal voortstuwing
voorbereid. Aantal indexbestanden bijgewerkt.
3 september 2006: fragment over vlotvaart
door A.J.
Tijman toegevoegd. Stukje over hout
toegevoegd. Aantal
index bestanden aangevuld en bewerkt.
31 augustus 2006: stukje over rond-
en platbodems, rond- en knikspant, enz. opgenomen. Index
bijgewerkt.
22 augustus 2006: scheepstype skûtsje
opgenomen.
17 augustus 2006: lijst met namen
voor de diverse soorten vaartuigen
toegevoegd.
Aantal bestanden bijgewerkt.
16 augustus 2006: lijst met plaatsnaam
afkortingen visserijschepen bijgewerkt.
13 augustus 2006: uitleg termen boot,
schip, schuit, jacht toegevoegd. Aantal index bestanden
bijgewerkt.
10 augustus 2006: kort stukje over maten en gewichten
en
een tekst over drinkwater
toegevoed. Aantal index bestanden bijgewerkt.
5 augustus 2006: scheepstypes tjalken
en algemene
inleiding
toegevoegd. Aantal index bestanden bijgewerkt.
1 augustus 2006: aanvullende teksten compositiebouw
en klinken toegevoegd. Aantal indexbestanden bijgewerkt.
29 juli 2006: aanvullende tekst bergen toegevoegd. Aantal indexbestanden bijgewerkt.
26 juli 2006: aanvullende teksten mariniseren, bedrijfsvoeringen in de binnenvaart en breeuwen toegevoegd.
Voor eerdere data geen nauwkeurige gegevens bij gehouden.