De Roeiboot


De Roeiboot

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is elke zaterdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Gratis toegang!  Locatie: Maasstraat 13, 3313 CR Dordrecht.  www.debinnenvaart.nl  

Oktober 2019 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

Agenda 2019 

05 oktober    
Museum open en om 14.00 uur een lezing over Beurtvaart 
door Willem Oosterlee.
Zaterdag 12 oktober 
Boekenmarkt aan boord van de René Siegfried. 
Boeken over elk denkbaar onderwerp, kookboeken, 
romans, fotoboeken, kinderboeken (veel oude)scheepvaartboeken, 
thrillers, kunstboeken enz., enz.

Kom lekker struinen en ga tussendoor met een enthousiaste gids mee voor een rondleiding in het Binnenvaartmuseum. Wij zorgen voor iets lekkers bij de koffie en zo maken we er met elkaar weer een super gezellige dag van.

19 oktober    
Museum open en om 11.30-15.30 uur muziek van 
Erik en zijn keyboard.

26 oktober                        

Najaarsbijeenkomst bij het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur). Presentatie van de maritieme studiereis 2019: Singapore, Cambodja & Vietnam door: Chris van Eijmeren.

Na de pauze lezing over de waterhuishoudelijke wijzigingen in de regio Drechtsteden

02 november                    
Museum open en om 14.00 uur een lezing door Hein Sommer 
over de techniek van pigment, verven en oude kleuren.

09 november 

Wij trakteren op iets lekkers bij de koffie en zal er een heel speciale collectie scheepsmodellen tentoongesteld worden in de leeszaal van de René Siegfried. Deze modellen zijn exclusief deze dag te bewonderen. Kijk op de website voor actuele informatie.

16 november                     
Museum open en om 11.30-15.30 uur muziek van 
Erik en zijn keyboard.

05 t/m 08 november.                 

Europort 2019 in Rotterdam. We staan hier met een eigen stand (7000).

07 december                    

Museum open en om 16.00 uur de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst.

14 december                    

Kleintje Winterwelvaart in Sappemeer op de Museumwerf Wolthuis in Sappemeer. We staan hier met een eigen kraam.

 

Binnenvaartmuseum elke zaterdag en donderdag geopend 

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is sinds mei elke donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Wij zoeken nog mensen die tijdens deze nieuwe openingstijden willen assisteren. Voelt u zich aangesproken om enthousiast te vertellen over de wereld van de binnenvaart, of om de mensen te verwelkomen, dan kunt u zich opgeven via: info@debinnenvaart.nl

 

MAROT

Stichting ‘De Binnenvaart’ kijkt uit naar een huurder/bewoner/beheerder voor op de Franse motor MAROT.  Inlichtingen: J.hubens2@chello.nl

Bed & Breakfest op originele Franse motor

Bezoek aan het binnenvaartmuseum, rondvaart met de Veerdienst 3, een bezoek aan de historische binnenstad van Dordrecht en rondstruinen in  recreatiepark de Biesbosch, het is allemaal teveel voor een dag. Vereniging De Binnenvaart biedt nu ook de mogelijkheid voor B&B.

Overnachten aan boord van de MAROT, hoe leuk is dat !!!

Ledenprijs:           € 45,- per nacht. (max. 2 personen) niet leden betalen € 60,-

                             €  7,50 p.p. voor ontbijt aan boord bezorgd (optioneel)

Reserveren bij: info@debinnenvaart.nl

 

Nieuwe boeken binnenkort te verwachten

  • Binnenvaart 2020 van uitgeverij De Alk.

In deze uitgave zijn de Nederlandse motorvracht-,beun-, passagiers en tankschepen opgenomen. Alle ruim 5.500 binnenvaartschepen zijn alfabetisch gerangschikt met technische details. Daarnaast de adresgegevens van werven, reparatiebedrijven,bevrachters, machinefabrieken, toeleveranciers, makelaars, scheepshandelaren, schippersbeurzen en verenigingen en bonden. Ook is opgenomen een lijst van alle schepen op volgorde van registratienummer. Geïllustreerd met ruim 150 foto’s in kleur.

  • Jaarboek Binnenvaart 2019 van uitgeverij De Alk
  • Boek over rederij Braunkohle van uitgeverij Sutton. Samengesteld door Rolf Diesler, de regiovertegenwoordiger van onze vereniging in Zuid-Duitsland/Donau.

 

 

06-11-2019 unieke avond over de Ambachtse scheepssloperijen

Vele schippers zijn door de Rietbaan of zoals wij soms zeggen de Binnennoord gevaren en zagen de schepen die voor de sloop hier afgemeerd lagen of gingen de sloperijen af voor nog bruikbare materialen zoals een autokraan, schijnwerper, of soms een complete stuurhut.

Aan die tijd is een einde gekomen en per 1 oktober 2019 is scheepssloperij Stolk de laatste van de zeven die zijn deuren sluit. Op 6 november wordt in Cascade in Hendrik-Ido- Ambacht een unieke avond gerealiseerd over de geschiedenis en ondergang van de Ambachtse scheepssloperijen. Hiervoor zijn nog kaartjes te koop en u bent van harte welkom. We hebben uniek film en fotomateriaal van toen en nu. Hartelijk aanbevolen.

Aanvang 20.00 uur / kaarten kosten € 6,00 / reserveer via www.theater-cascade.nl

of bel 078-6819230 adres: Hoge Kade 50 3341 BE Hendrik-Ido-Ambacht

 

Stadskanaal onder Stoom 2020 op 19-20 september 2020

Mijn naam is John Moesker, vrijwilliger van Museum Spoorlijn STAR in Stadskanaal.

Al 25 jaar ben ik actief binnen deze stichting die zich inzet om de voormalige spoorlijn van Musselkanaal – Stadskanaal – Veendam te behouden voor de toekomst. Sinds de oprichting in 1992 rijden we op deze spoorlijn met stoom en dieseltreinen. Binnen de club ben ik actief in het organiseren van evenementen en help ik mee waar nodig.

Samen met nog 3 mede collega’s staan wij voor diverse activiteiten, zoals bijv. Stukgoederen vervoer, Teddyberen expresse, Stadskanaal onder Stoom etc.

Met name die laatste is een evenement waar veel bezoekers naar ons toekomen.

Stadskanaal onder Stoom organiseren wij om de 2 jaar. Om het evenement goed te organiseren, kun je niet vroeg genoeg beginnen met netwerken en bepaalde voorbereiding.

 

Tijdens het evenement vaart er in het Stadskanaal, waar wij aan gelegen zijn, een Stoomradarboot. Deze is van de Wachter in Zuidlaren die hier vaak mee op het Zuidlaardermeer vaart. Hun varen dan met publiek naar het centrum van Stadskanaal als attractie dat een onderdeel uitmaakt van ons evenement.

Nu leek het ons leuk om het kanaal extra gestalte te geven, zeg maar beetje meer smoel. Vroeger lagen aan de Handelskade (straat naast het kanaaal)  binnenvaart- schepen aangemeerd en daar zaten wij eigenlijk nu ook aan te denken.

De Handelskade is zelf ongeveer 1 km lang en deze word onderbroken door een brug (Stationbrug) en gaat dan verder als Postkade. U snapt wel waar ik na toe wil, het zou natuurlijk schitterend zijn als we de hele kade vol kregen met binnenvaartschepen, die eventueel ook nog eens in het noorden gebouwd zijn of een geschiedenis ermee hebben. Echter weet ik uit ervaring dat dit soort zaken nogal wat werk met zich mee brengt om dit tot stand te brengen. Vandaar deze oproep. Het volgende evenement vind weer plaatst in het 3e weekend van september, dus 19 en 20 september 2020.

Wie kan de Museum Spoorlijn STAR in Stadskanaal helpen aan beschikbare schepen of heeft goede suggesties hiervoor?

Wellicht hebben ze tegen die tijd een mooi evenement in het vooruitzicht.

Reacties kunt u doorgeven aan John Moesker - Museum spoorlijn STAR

Stationstraat 3 -9503 AD Stadskanaal – Tel: 06-15205680

 

 

Maritieme studiereis 2020 van Berlijn naar Praag

Van 6 t/m 20 augustus 2020 vindt al weer de zeventiende maritieme studiereis van vereniging ‘De Binnenvaart’ plaats. Een luxe cruise van Berlijn naar Praag met vele interessante maritieme excursies in het voor- en na programma per touringcar.

Voor meer informatie en boekingen; Eurocult – Lito reizen o.v.v. De Binnenvaart, Postbus 8177, 3503 RD Utrecht. Telf.:030-2439634, email: info@eurocult.nl

                                                                                                                                                                                                                                                 

April 2019

 

Wij zijn hard op zoek naar nieuwe leden en het idee is dat, als elk lid nu eens een nieuw lid zou aanbrengen, wat zou uw vereniging dan een enorme opsteker krijgen.

Wij zijn enorm benieuwd hoeveel nieuwe leden er in de komende periode door de ledenadministratie ingeschreven gaan worden.

Alvast enorm bedankt voor uw hulp.

Oproep aan de leden:

Leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ steunen hun vereniging zodat de doelstelling van de vereniging verwezenlijkt kan worden.

Aangezien het aantal leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ behoorlijk terug loopt, is het bestuur zich aan het beraden over de toekomst. Daarbij willen zij graag de hulp van u als lid van vereniging ‘De Binnenvaart’.

Wilt u eens nadenken en misschien met anderen bespreken over uw ideeën en wensen. Wat verwacht u van vereniging ‘De Binnenvaart’ en wat vindt  u bij vereniging ‘De Binnenvaart’? Wat zou u willen dat er binnen de vereniging gebeurd? Hoe denkt u dat wij nieuwe leden aan ons kunnen binden. Wat zou u in het magazine ‘Binnenvaart’ willen zien of juist niet.

U kunt het op papier zetten en opsturen naar onze brievenbus of per e-mail naar info@debinnenvaart.nl. U kunt ook dinsdagochtend met de ledenadministratie bellen, zij helpen met inventariseren van uw ideeën.

Laat het ons weten. U zou het bestuur en dus ook uw vereniging enorm helpen.

 

Jongerenafdeling

Vereniging ‘De Binnenvaart’ overweegt een jongeren afdeling op te zetten. Praat er eens over met mensen die interesse hebben in de binnenvaart. Mensen met belangstelling kunnen zich melden bij de ledenadministratie. Binnen de jongeren afdeling kan vrijwel elk idee vorm krijgen, net als in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’ overigens.

Wij begrijpen dat jongeren, en dan bedoelen wij tieners, twintigers, dertigers en misschien veertigers, heel andere ideeën hebben dan dat er nu uitgedragen wordt binnen vereniging ‘De Binnenvaart’. Met heel veel plezier willen wij deze groep geïnteresseerden in de binnenvaart, de ruimte geven om een nieuwe weg in te slaan. Wij kunnen dan met elkaar deze nieuwe afdeling laten integreren in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’.

De jeugd heeft de toekomst en vereniging ‘De Binnenvaart’ is er voor verleden, heden en toekomst……kom maar op!!!!!!!

 

Vrijwilligers gezocht

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum, maar ook  om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

 

Ellen van der Burg - Communicatie- en projectmedewerker Routebureau

uit®waarde – Tel: 0344-681644 – e-mail: e.burg@uiterwaarde.nl| doet de onderstaande oproep: Onze organisatie heeft 10 fiets- en voetveren in de vaart waaronder drie ponten op de Waal (Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden. Voor deze drie verbindingen zoeken wij vrijwillige schippers met een Groot Vaarbewijs.

 

Esther van Maarschalkerwaard e-mail: esthermvm@telfort.nl heeft de volgende oproep: Mijn naam is Esther van Maarschalkerwaard, ik ben historica en bezig met een onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. In dit onderzoek is een voorval met een binnenvaartschipper naar voren gekomen waar ik graag meer over te weten zou willen komen. Binnenvaartschipper Jan Fernhout voer op 13 december 1942 waarschijnlijk in de namiddag met zijn schip in konvooi op het Volkerak in de buurt van Dinteloord toen het schip werk beschoten. Waarschijnlijk beschoten door Engelse vliegtuigen, Jan Fernhout raakte hierbij zwaargewond, net als zijn dochter, zijn oudste zoon is om het leven gekomen. Het schip voor in konvooi met waarschijnlijk nog twee schepen. Ook op een van de andere schepen is een dode gevallen, een schippersvrouw die de was op stond te hangen. Jan Fernhout voer gedwongen onder Duitse vlag, waarschijnlijk de andere twee schepen ook. Voor de oorlog en ook na de oorlog voer Jan Fernhout voor de rederij Hijna & Breukelman. Tot nu toe is het niet gelukt meer informatie boven water te krijgen hierover, ik heb zelfs hulp gekregen van de Studiegroep Dinteloord. Ik zou graag op zoek gaan naar nabestaanden van de schippers van de andere twee schepen. Wie kan haar helpen om te trachten familie van de andere schippers te vinden?

Willi Reinsbach e-mail: ijslord@msn.com is op zoek naar oud schipper H.C.W. Cornelissen en of familie van het mvs HENCA (later mvs deo volente) uit Rotterdam-IJsselmonde. Hij heeft daar als zeer jonge man aan boord gewerkt en is helaas het contact verloren. Hij heeft veel aan deze schipper en familie te danken en veel geleerd van zijn enorme kennis en vakmanschap. Hij wil graag na meer dan 40 jaar de familie weerzien. Wie weet meer over deze familie?

 

Nieuwe boeken

Naast ons eigen boek ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’ (€ 30,00) zijn weer te koop de nieuwste uitgaven van De Alk: Binnenvaart 2019 en het Jaarboek 2018. Deze kosten € 25,00 per stuk.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387