2009 – Studiereis Donau

Dinsdag 21 juli aanreizen/Passau
In de haven van de mooie drie rivieren stad Passau heet de bemanning van uw rivier cruiseschip Dnepr u vanaf 16.00 uur welkom aan boord.  Om 17.00 uur heet het voor en achter en gaan de trossen los! U heeft nu de gelegenheid om u varende hotel voor de eerstkomende 17 dagen te verkennen. ’s Avonds wordt u  door uw cruiseleiding met een cocktail verwelkomd met aansluitend het welkomsdiner, terwijl het schip rustig doorvaart naar Wenen.

Woensdag 22 juli Wenen
Het schip voert u in de vroege ochtend langs het wereldberoemde wijnbouwgebied “Wachau”, wat zich uitstrekt tot bij Wenen, waar we tegen de middag zullen afmeren. De Oostenrijkse Keizerstad zal een grote indruk op u maken. Laat u aansteken door de Weense levensvreugde en gun u zelf een heerlijk stukje “Sachertorte”in een van die typische koffiehuizen of drink een heerlijk glas wijn. De belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Stephans Dom of de Hofburg, kunt tijdens onze stadsrondrit bewonderen. Natuurlijk heeft u ook de gelegenheid zelfstandig deze wondermooie stad te verkennen. Na het avonddiner kan een klassiek concert worden bezocht, een alternatief is een busrondrit langs de schilderachtige wijnbouwgebieden van het romantische Wienerwald met een heerlijk glaasje wijn. (beide slechts aan boord te boeken) Aansluitend vaart de Dnepr stroomafwaarts richting Hongarije.

Donderdag 23 juli Budapest
Nadat we de landschappelijk zeer bekoorlijke regio van de Donau bochten, de zogenaamde Hongarische Wachau gepasseerd zijn, kunt u van een onvergetelijke aankomst in Budapest genieten. Na het middageten heeft u de gelegenheid met een stadsrondrit een alles omvattende indruk van deze Donau metropool op te doen en de imposante bouwwerken aan beide Donau oevers beter te leren kennen. Op verzoek is het mogelijk ’s avonds de nachtelijke lichtzee van Budapest te bewonderen met de excursie van “Budapest bij nacht” (alleen aan boord te boeken). Deze excursie voert u naar een typisch landelijk avondvoorstelling, waarbij Hongarische Gulashsoep en folklore op u wachten. Tegen middernacht verlaat het schip deze heerlijk stad en zet zij de reis verder stroomafwaarts voort.

Vrijdag 24 juli Vukovar en Osijek
Vandaag bereiken we in de loop van de middag de Kroatische stad Vukovar. Hier worden we begeleidt op een uitstapje met een bezoek aan het Franciscaner klooster in Vukovar en een stadsrondgang door de “Altstad” van Osijek. Aansluitend gaan we terug aan boord dat ’s avonds noch de reis voortzet richting Belgrado.

Zaterdag 25 juli Belgrado
Daar waar de rivier de Save in de Donau uitmondt, wacht u de volgende morgen weer een nieuw hoogtepunt: Belgrado, de Servische hoofdstad. Vandaag leert u deze interessante metropool met haar meer dan 1000 jarige geschiedenis kennen en liefhebben. Tijdens onze stadsrondrit ziet u onder andere de vesting Kalemegdan, het Nationale museum en de Servisch Orthodoxe kathedraal. In de namiddag heeft u de gelegenheid een uitstapje te maken naar Topola met haar  bijzondere bezienswaardigheden. (alleen aan boord te boeken) Tijdens een avond uitstapje kunt u een folkloristische hautnah beleven (alleen aan boord te boeken).

Zondag 26 juli “Eisernes Tor”
Tijdens het ontspannen op het zonnedek kunt u genieten van de langstrekken schitterende Donau oevers en de doorvaart van het gebergte. Dit 130 km lange dal van de Donau, vol rotsen en stroomversnellingen, voert u door de Karpaten en uitlopers van het Balkan gebergte. Dit is een van de hoogtepunten van de riviercruise. Met haar steile, soms kaarsrecht rotswanden, vaart u door de zogenaamde “Eisernes Tor” een van de wildste en indrukwekkendste delen van de gehele Donau. In de voormiddag krijgt u nog meer indrukwekkends te zien, als we de “Trajan Tafel” en het in de rotsen uitgehakte beeld van de Daker Koning Decebal (Decebal is een Roemeens jongensnaam afgeleid van de Koningsnaam Dacia) passeren. U zult verbijsterd zijn! Beleef ook tijdens deze vaart de adembenemende sluis passage tegen de middag door de grootste sluis van de Donau, de Djerdap I in de buurt van de stad Kladovo. In de late namiddag passeren we ook de Djerdap II sluis.

Maandag 27 juli Giurgiu/Boekarest/Oltenita
In de ochtend bereikt het schip Giurgiu, van waaruit de bustocht naar Boekarest start. Laat u zich bij de stadsrondrit door de dynamiek van de Roemeense hoofdstad verrassen. Bewonder de imposante bouwwerken zoals het gigantische “Paleis der Republiek”, welke de getuigenis van het Ceaucesco tijdperk is, alsmede de kerk en het paleis van het hoofd van de Roemeense Orthodoxe Kerk. Ervaar de Midden-Europese flair die de grote lanen en prachtige gebouwen uitstralen. Na deze geweldige stadsbezichtiging rijden we naar het plaatsje Oltenita, waar het  schip tijdens uw bezoek aan Boekarest is heen gevaren. Zodra iedereen aan boord is gaan we weer varen.

Dinsdag 28 juli Ismail/Wilkowo
Het doel vandaag is de stad Ismail, hoofdstad van Bessarabië, dat aan de linker oever van de Kilia arm op een afstand van 80 km van de Zwarte Zee. Tijdens een stadsrondrit heeft u de gelegenheid de bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de Pokrowski Kathedraal, de plaatselijke schildersgalerij en het Panorama “Bestorming van de Vesting Ismail in 1790” te bezichtigen.

In de vroege namiddag bereikt ons schip het Oekraïense Wilkowo in de Kilia delta, een van de armen van de Donau delta. Zij is de laatste stad voordat de Donau uitmondt in de Zwarte Zee. Hier is een excursie mogelijkheid naar “Kilometer Nul” in de Oekraïense Donau delta (alleen aan boord te boeken), die met een oppervlakte van een ½ miljoen km2 het tweede grote en best bewaarde rivier delta van Europa is. Het mondingsgebied omvat een eigenaardig netwerk van ecosystemen: de  grootse scheepvaart en rietgordel ter wereld, rivierbossen alsmede extreem droge biotoop in duinen. De Donau delta is daarmee een paradijs voor talrijke vogel- vis- en plantensoorten.

Woensdag 29 juli Cernavoda
We zijn weer in de opvaart en nadat we in de namiddag het Roemeense Cernavoda bereikt hebben, heeft u de mogelijkheid met een bus langs het Donau – Zwarte Zeekanaal  te rijden, via Mamaia aan de Zwarte Zee, naar Constanta (alleen aan boord te boeken). Daar aangekomen ziet u tijdens een korte rondrit met aansluitend een wandeling de Orthodoxe Peter en Paul Kerk alsmede het beroemde Casino en het grootste nog bewaarde mozaïekwerk ter wereld.

Donderdag 30 juli Nikopol/Pleven
Vandaag kunt u na het middageten mee op een uitstapje in het Bulgaarse Pleven, een opmerkelijke stad met een provinciale atmosfeer. Tijdens een stadsrondrit bezoeken we als eerste de Heilige Nicolas Kerk uit het jaar 1834. Aansluitend bezichtigen we het Panorama “Plevener Epopöe”. Dit gedenkteken werd in 1977 opgericht ter herinnering aan het 100ste jaar na de bevrijding van de Turkse overheersing. Bij de waterfonteinen volgt een korte begeleide wandeling door de voetgangerszone. U ziet bovendien nog het Mausoleum van de 1877 gevallen Russische en Roemeense soldaten. Bij een koffiepauze kunt u genieten van een Bulgaarse Folklore voorstelling.

Vrijdag 31 juli varen
Vandaag wordt de gehele dag gevaren. Dus laat u alle zorgen varen en geniet u van het steeds afwisselen oeverpanorama welk aan u voorbij glijdt.

Zaterdag 1 augustus Novi Sad
In de voormiddag meren we af in het Servische Novi Sad, wat door zijn mengeling van Oostenrijks –  Hongarische en moderne architectuur zeer bezienswaardig is. Vandaag kunt u mee op een uitstapje (alleen aan boord te boeken) en beleeft u de indrukvolle vesting Petrovaradin, een der grootste bastions in Europa en zeer karaterustiek voor deze Donau stad is.

Zondag 2 augustus Mohács/Kalocsa
In de vroege voormiddag maakt de Dnepr vast in Mohács. U mag zich een stadsbezichtiging van Pécs hier niet laten ontgaan (alleen aan boord te boeken). Pécs (Vijfkerken) heeft een zeer bijzondere uitstraling en is met geen andere stad in Hongarije te vergelijken. De is het zuidelijkste punt van de Donau in Hongarije, aan de uitlopers van het Mecsek Gebergte gelegen stad, verwacht de bezoeker met een mild klimaat , zuidelijke landen charme alsmede talrijke hoogwaardige huisbeschilderingen en kunstwerken, die er toe bijdragen dat Pécs de status van cultureel erfgoed van de UNESCO behield. Na dit uitstapje komt u aan boord in Kalocsa. In de namiddag heeft u de mogelijkheid aan een Poesta rondrit deel te nemen of naar het Schwäbische dorp Hajós te gaan, dat beroemd is door zijn wijnkelders (beis aan boord te boeken).

Maandag 3 augustus Budapest/Esztergom
In de voormiddag heeft u de gelegenheid voor een bezoek aan de St. Stephans Basiliek, de tussen 1851 en 1905 opgerichte, grootste kerk in Budapest met rijk versierde relikwieën van Koning Stephan. Aansluitend voert dit uitstapje u naar het Margareten eiland (alleen aan boord te boeken). Na het middageten zou u zich een uitstap naar de Donaubocht en Esztergom niet laten ontvallen (alleen aan boord te boeken). In Esztergom vindt u hoog boven de Donau het fascinerende met koepels gekroonde classicistische Basilika, een belangrijk kunstwerk uit meerdere episoden waar in de schatkamer de rijkste verzameling van sacrale kunst in Hongarije is ondergebracht. Op de rivier wacht het schip met het avondeten en vaart in de nacht verder naar Bratislava.

Dinsdag 4 augustus Bratislava
In de morgen van deze dag maakt het schip vast in Bratislava, waar we bij een stadsbezichtiging de imposante burcht, de Kroningskerk van de Hongaarse Koningen bekende St. Martins Dom en de wondermooie “Altstadt zullen bekijken. In de namiddag kunt u een excursie maken “Kleine Karpaten”, naar de omgeving van Bratislava met zijn schilderachtige winterdorpen (alleen aan boord te boeken).

Woensdag 5 augustus Wachau
Heden bieden we u een excursie met bezoek aan het “Wereldcultuur erfgoed Wachau” een toegift die u zich niet mag ontzeggen. Beleeft hier de eigenaardigheden en authenticiteit van het middelpunt der sagen van Wachau, die deze regio op de lijst van werelderfgoed hebben gebracht. Het unieke uitstapje begint in de Altstadt Krems en voert u dan naar het imposante klooster Melk, waar zich een wijnproeverij in de kloosterkelder bevindt voor een waardig einde van deze heerlijke excursie. Als u uw schip in Melk weer bereikt heeft, verrast de bemanning u met een feestelijk afscheidsdiner.

Donderdag 6 augustus Passau

In de morgen liggen we met de Dnepr wederom in Passau, het begin en eindpunt van deze Donau cruise. Na een laatste ontbijt aan boord moeten we afscheidt nemen van het schip, bemanning maar vooral van die mooie ……. Donau. We verlaten het schip met vele nieuwe indrukken en herinneringen en een ieder gaat zijn weegs naar huis.

Vervoer naar Passau en terug, kan eventueel per autobus geregeld worden.

Verder zullen er maritieme excursies worden georganiseerd.  Zoals u dat van vereniging “De Binnenvaart” bent gewend.

Voor meer informatie en boekingen:
Eurocult – Lito reizen
De reis wordt uitgevoerd conform de ANVR-Reisvoorwaarden.
Die zijn na te lezen op www.anvr.nl
De reizigers moeten rechtstreeks bij Eurocult–Lito reizen boeken.
Dit moet onder vermelding van vereniging De Binnenvaart.

Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht bij onderstaand bureau:

Eurocult-Lito bv Contactpersoon: Jan Bruins of Tom Joosten
Wittevrouwenstraat 36 Postbus 1212
3512 CV Utrecht 3500 BE Utrecht
Tel: 030-2439634 email: info@eurocult.nl
Fax: 030-2442475 www.eurocult-lito.nl