2008 – Studiereis Rusland, Siberië

Eénmalig en exclusief voor vereniging De Binnenvaart zie ook: Siberië reis op VaartNieuws

De Jenissey, is maar liefst 4.000 kilometer lang en loopt door het hart van Siberië. De cruise begint in Dudinka, gelegen boven de poolcirkel en eindigt in de stad Krasnojarsk. Het schip is eenvoudig en douche en toilet zijn gezamenlijk. De ervaring is echter zo uniek dat de mindere luxe op het schip snel wordt vergeten. Tijdens de cruise wordt extra aandacht besteed aan de maritieme aspecten langs de route. Zoals o.a. de grootste scheepslift ter wereld, stroomversnellingen op de Jenissey waar sleepboten met eigen voortstuwing en d.m.v. een draad aan de wal, zichzelf en een schip door de stroomversnellingen proberen te worstelen, een spectaculair gezicht.

24 juli:
Vlucht Düsseldorf – Norilsk (via Sint Petersburg) met Rossia. Transfer naar een hotel***.

25 juli:
Mogelijkheid tot deelname aan een optionele excursie. Transfer naar de luchthaven gevolgd door de vlucht naar Norilsk met Rossia.

26 juli:
Aankomst in Norilsk. Ontvangst door de lokale Duitssprekende reisleidster en ontbijt. Bustransfer van Norilsk naar Dudinka (120 km). Dudinka ligt boven de poolcirkel en is de laatste haven voordat de Jenissey in de ijszee uitmondt. In het begin van de middag vertrekt het schip. In het begin van de avond een korte stop in het dorp Potapovo, gevolgd door de begroeting door de kapitein. Het wordt vanwege de noordelijke ligging ’s nachts niet donker.

27 juli:
Het schip vaart vandaag over de Jenissey die deels vele kilometers breed is. Onderweg zijn er korte stops in de dorpen Kurejka en Goroschicha. Tevens wordt de poolcirkel gepasseerd, hetgeen aan boord gevierd wordt. ’s Avonds aankomst in Turuchansk, waar Jozef Dzjugaschvili, later Stalin genoemd, 4 jaar als balling heeft gewoond. In Turuchansk staat een wandeling en een bezichtiging van het Svjato-Troitskij-Klooster op het programma.

28 juli:
Vandaag worden langs de Jenissey de dorpen Vereschtsjagino, Imbatskoye en Tschulkovo aangedaan en bestaat de mogelijkheid met een andere boot naast het schip te varen.

29 juli:
Het schip doet de dorpen Bor, Vorogovo en Jartsevo aan.Voor Vorogovo is de monding van de rivier Podkamennaja Tunguska, één van de grootste zijrivieren van de Jenissey. Het schip passeert het indrukwekkende landschap van de zogenaamde Osinovsker Stroomversnellingen. Aan boord wordt vissoep van steur geserveerd en kunt u eigengemaakte wodka proeven.

30 juli:
Aankomst in Podtesovo, waar zich de grootste werf van het noordelijk deel van de Jenissey bevindt. Hier is een wat langere stop en bestaat naast het bezichtigen van de scheepswerf de mogelijkheid een bezoek te brengen aan een lokale familie. In de namiddag aankomst in Jenissejsk, een schilderachtige negentiende eeuwse Siberische stad, waar een rondleiding op het programma staat.

31 juli:
In de vroege ochtend komt het schip in Krasnojarsk aan, zo’n 2.000 kilometer verwijderd van het beginpunt in Dudinka. Stadsbezichtiging van Krasnojarsk en een bezoek aan het Surikov Museum. Twee overnachtingen in Hotel Oktjabrskaya***.

1 aug:
Met een draagvleugelboot wordt u via de Jenissey naar Divnogorsk gevaren. Van daaruit reist u verder naar een enorme stuwdam, met grootste scheepslift ter wereld. Vanaf het uitkijkpunt ZarRyba heeft u een spectaculair uitzicht over de Jenissey. In Krasnojarsk bezoekt u het scheepvaartmuseum aan boord van een Raderboot.

2 aug:
Transfer naar het station, gevolgd door een bijna drie dagen durende treinreis met de Transsiberië-expres naar Moskou.

3-4 aug:
In de Transsiberië trein.

5 aug:
Aankomst in Moskou, gevolgd door de transfer naar de luchthaven. Vlucht Moskou – Sint Petersburg met Rossia. Overnachting in een hotel in St. Petersburg.

6 aug:
Vlucht Sint Petersburg – Düsseldorf met Rossia.

Het schip is een in Duitsland gebouwde Siberische lijndienst. Er zijn drie dekken. We maken alleen gebruik van de twee hoogste dekken. Deze beschikken over een wastafel met stromend water en een groot raam. De douche en de toilet bevinden zich op de gang. Aan boord zijn verder een restaurant, een bar en een zonnedek. Bovendien is er een arts. De schepen zijn eenvoudiger dan de schepen op de Wolga en de Dnjepr. Omdat het het een lijndienst betreft zijn de stops meestal kort (ongeveer 30 minuten). Alleen in Turuchansk, Podtesovo en Jenissejsk is er een langere stop.

Deelname aan de reis kost € 3.145,- p.p. in een tweepersoonshut / kamer en in een vierpersoons slaapcoupé in de trein. Meerprijs éénpersoonshut op het schip en éénpersoonskamers in de hotels (niet in de trein): € 395,-. De meerprijs voor een 2-persoonscoupé in de trein is op aanvraag (beperkt beschikbaar).
Inbegrepen: alle vluchten, luchthavenbelasting, cruise op basis van vol pension, 2 overnachtingen in Krasnojarsk op basis van vol pension, trein (2e klasse) alleen logies, 2 hotelovernachtingen in st Petersburg op basis van logies en ontbijt, begeleiding door een Duitstalige gids vanaf de aankomst in Norilsk tot de dag van vertrek uit Krasnojarsk, begeleiding gedurende de hele reis door Nataliya Groos. Niet inbegrepen: reis van Nederland naar Düsseldorf v.v., visum, eventuele verzekeringen, reserveringskosten en calamiteitenfonds. Hotel Lindner Düsseldorf: indien u de nacht voor vertrek bij de luchthaven van Düsseldorf wilt slapen en uw auto daar wilt laten staan is dit al mogelijk vanaf € 45,50 per persoon in een 2-persoonskamer (inclusief parkeren!). We informeren u graag over de mogelijkheden. Houdt u er rekening mee dat de kamers in het hotel snel zijn volgeboekt. De genoemde prijzen zijn op basis van beschikbaarheid en alleen geldig bij minimaal 25 deelnemers. Tijdens de cruise wordt aandacht besteed aan de maritieme aspecten van de Jenissey. Het programma is onder voorbehoud (onder andere door de weersomstandigheden). Indien deze reis vol zit, wordt mogelijk een 2e reis aangeboden.

Deze maritieme studiereis is uitsluitend te boeken via onderstaande reisorganisatie en individuele wensen zijn bespreekbaar met:
Eurocult-Lito Reizen (Tom Joosten)
Wittevrouwenstraat 36
3512 CV Utrecht
Tel. 030 243 96 34
E-mail: info@eurocult.nl