Franse motor MAROT


Franse motor MAROT

De geschiedenis van de Franse motor: MAROT.

Door: Jos Hubens, ambassadeur De Binnenvaart.

De Franse motor is een scheepstype, dat na de Tweede wereldoorlog van grote betekenis is geweest voor de wederopbouw van West-Europa door het vervoer in de nationale en internationale binnenvaart.

Het schip ontleent haar naam, zoals vele andere Franse motoren, aan een Franse dichter. Clément Marot leefde van 1496 -1544 aan het hof van Margaretha van Navarra, zus van Frans I, Koning van Frankrijk.

Als we over de Franse motor spreken, hebben we het eigenlijk over twee verschillende scheepstypes, namelijk de kleine Franse motor met een tonnage van circa 720 ton en een lengte van 63.31 m en de zogenaamde grote Franse motor van 73.50 m lengte en een tonnage van ongeveer; 900 ton. De breedte van het kleine schip is 7.10 m en de breedte van de grote Franse motor is een meter breder. Ze  zijn allemaal uitgerust met 480 pk Enterprise dieselmotor van Amerikaanse makelij uit San Francisco. Het gaat hier om twee series van totaal 120 standaard schepen, die in Amerika en Canada geprefabriceerd zijn. De tekeningen van de kleine Franse motor werden in 1939 gemaakt op de tekentafels van scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. Met de besprekingen voor de bouw van deze schepen is tijdens de oorlogsjaren in 1943 een aanvang gemaakt. Van het kleine type zijn er 25 gebouwd en van de grote 95.

Marshallhulp

Toen Amerika na de oorlog met het Marshall hulpplan kwam, werd de levering van een gedeelte van deze schepen in het kader van het Marshallplan ingepast, omdat Frankrijk een deel van de haar toegezegde hulp in de vorm van transportmiddelen verkoos. Alle 120 Amerikaans – Canadese motorschepen werden eigendom van de Franse staat en kwamen dan ook onder de Franse vlag te varen. Ze werden daarom Franse motor genoemd.

Grote Franse motor

Het ontwerp van de grote Franse motor was afkomstig van de Zwitserse scheepsbouwmeester A.J. Ryniker uit Bazel. Deze schepen werden als bouwpakketten vanuit Canada en Amerika aangeleverd.

Voor de assemblage van deze 47 grote Franse motor schepen werd op het terrein van scheepswerf De Biesbosch een aparte helling aangelegd, die al snel de benaming Amerikaanse helling kreeg. Scheepswerf De Biesbosch heeft zelf ook nog 13 grote Franse motors gebouwd. Deze onderscheiden zich van hun zusterschepen, omdat ze geheel geklonken zijn. In tegenstelling tot de 82 andere schepen, die voor het grootste gedeelte gelast zijn. Zo werden er in Dordrecht 35 van de 95 grote schepen gebouwd en afgebouwd. De resterende 60 schepen werden in Frankrijk gebouwd. Op de S.C.A.R werf in Straatsburg 25 stuks, Duchese & Bossiére in Le Havre bouwde 14 schepen en bij de Marine Arsenal werf in Cherbourg werden er nog eens 21 gebouwd. De schepen die op de twee laatst genoemde werven werden gebouwd, konden uiteraard niet binnendoor de Rijn bereiken en zijn daarom over zee, via Rotterdam naar Dordrecht gesleept.

Museumschip

Van de 21 stuks afgebouwde grote Franse motor schepen is de MAROT één van de bouwpakketten die op Marine scheepswerf in Cherbourg zijn geassembleerd. De MAROT is een van de laatsten, die in 1953 over zee naar Dordrecht zijn versleept, omdat de Rijn niet binnendoor bereikt kan worden. De Enterprise motor die nog steeds naar volle tevredenheid in de MAROT draait, tegenwoordig op GTL brandstof, heeft als bouwjaar 1947.. De Marot kwam onder de vlag van de Franse staatsrederij CNFR uit Straatsburg op de Rijn te varen. In 1981 werd de MAROT verkocht aan de familie Bruinsma uit Den Burg en werd omgedoopt in MARIA-B. Jaap de Haan en Petra van Voorst kochten het schip in 1990 en noemden het schip JAN VAN VOORST naar de vader van Petra. Stichting De Binnenvaart heeft de JAN VAN VOORST gekocht in 2018 en het schip krijgt de functie van museumschip als centraal schip van Leefwerf De Biesbosch. Zij heeft haar originele naam MAROT weer teruggekregen. De naamplank hadden wij ooit al eens gekregen van Harry de Groot. De MAROT gaat de geschiedenis vertellen van de Marchallhulp en scheepswerf De Biesbosch. De befaamde (binnenvaart) modelbouwer Harry Tullemans is een maquette (1:150) aan het bouwen van deze beroemde werf uit de jaren na de Tweede wereldoorlog. Ook willen wij de evolutie van De Binnenvaart in de 20ste eeuw laten zien door o.a. modelbouw.

De RENE SIEFGFRIED, de LASHbak CGS 6013, de VEERDIENST 3 en nu ook de MAROT, vormen samen het Binnenvaartmuseum van vereniging De Binnenvaart in Dordrecht, uniek in Nederland en ver daarbuiten.

Fotobijschrift:

De JAN VAN VOORST op een van haar laatste reizen, met de vlag van vereniging De Binnenvaart al in top, voordat zij definitief weer als MAROT in Dordrecht bij het binnenvaartmuseum wordt afgemeerd. Foto: R. Mulder.