Op 29-04 jl. is thuis in Kaub op 93 jarige leeftijd, de laatste Kauber Lotse Karl Kilp overleden.

Op 29-04 jl. is thuis in Kaub op 93 jarige leeftijd, de laatste Kauber Lotse Karl Kilp overleden.

Karl Kilp is in Kaub geboren als zoon van schipper Oswald Kilp, die werkzaam was op de Hugo Stinnes 25 bij de Rederij Stinnes.
Op 8 jarige leeftijd is Karl bij zijn ouders van boord gegaan en heeft hij zijn schooltijd op het schippersinternaat in Kaub doorgebracht. Toen hij 14 jaar was, in 1942, is hij terug bij zijn ouders aan boord gaan varen. Zijn leergang als Rhein schipper, heeft hij bij Rederij Stinnes doorgemaakt. Na de oorlog, in 1948, is Karl getrouwd met schippersdochter Marliese Heep, zij voer bij haar vader op het 1.327 ton grote sleepschip Wilhelmina, met als thuishaven Kaub.

Na hun huwelijk is Marliese met Karl mee aan boord gegaan en in 1951 had Karl zich opgewerkt als schipper bij Rederij Stinnes. Dit heeft hij gedaan tot het jaar 1955, in dat jaar is de familie Kilp, inmiddels uitgebreid met zoon Karl-Heinz, in Kaub aan de wal gaan wonen. Niet dat hij de scheepvaart vaarwel gezegd had, het varen zat nog steeds in zijn bloed, maar nu in een andere functie. Vanaf 1955 werd Karl Kilp ‘Rhein Lotse’ in het gebergte. De strekke tussen St. Goar, Kaub en Bingen was zijn ‘voortuin’.
Als fijne persoonlijkheid was Karl een geliefde loods, niet alleen in de Duitse scheepvaart, maar hij had ook veel Hollandse ‘Stammkunden’. Maar met het verstrijken van de jaren, ontwikkelde de scheepvaart zich verder, Rijnslepers werden minder, motorschepen meer. Ook qua techniek ontwikkelde Karl zich met de tijd mee en leerde hij bij Rederij van Ommeren om op radar te varen. Menig Nederlands schipper heeft van Karl geleerd om in het donker het ‘gebergte’ af te varen. Karl was onder zijn spitzname, ‘Schöne Karl’, bekend bij de binnenvaart, maar dat was de buitenkant, hij had veel meer in zijn mars. Hij voer tot 2003 als loods en vervulde daarnaast ook de functies van Vorsitzende der Mittelreinischen Lotsenvereinigung en de Lotsengemeinschaften in Bingen, Kaub en St-Goar. Door zijn functies, was hij één van de stuwende krachten achter de moderne Lotsenversetzboten. Ook was Karl medeauteur van de 2 boeken ‘Der Wunderbare Rhein’. Zijn zoon Karl-Heinz, is twee dagen voor zijn vader overleden. Karl laat zijn vrouw Marliese, met wie hij 73 jaar getrouwd was, achter.