In de categorie kleine veer- en lijndiensten, bedrijfsveren, directievaartuigen en wat dies meer zij (
zie menu) treft men een model aan wat bekend is geworden onder namen als
salonboot(je),
tramboot(je),
glazenkast, enz. Ze waren niet bestemd voor één bepaald gebruik, maar werden voor uiteenlopende doelen, waaronder het maken van korte
rondvaarten, gebruikt. De laatste decennia ziet men weer een groeiend aantal vaartuigen op het water verschijnen. Ze worden veelal verhuurd aan gezelschappen, maar ook hier is het samenzijn van het gezelschap geregeld belangrijker dan de recreatieve waarde van het varen. Toch kan men ze, naar mijn smaak, toch moeilijk tot
partyboten of
evenementenschepen rekenen.

De 'Griffioen' zou men moet kwalificeren als een
gedekte motorboot. Het scheepje is eigenlijk geheel open, want slechts de voorramen en het dak zijn vaste onderdelen. De rest wordt met behulp van tentzeilen naar believen gesloten. O ja, er is een soort van houten kast te zien. Deze lijkt me echter niet origineel. In en tegen deze 'kast' zijn onder meer de bar en het toilet ondergebracht. Volgens websites is het scheepje in 1909 bij R. Holtz, Schlosswerft te Hamburg tewatergelaten. In 2002 is het naar zijn huidige staat gerestaureerd.
Foto: Pieter Klein, Amsterdam september 2010. (
groter formaat)

Volgens varenderfgoedrondvaartamsterdam is de salonboot 'Belle Epoque' in 1915 bij Brundel te Gaastmeer (?) gebouwd. Andere bronnen spreken echter van 1910. Het scheepje meet 15,00 x 2,6 x 0,8 meter en mag maximaal 28 passagiers vervoeren. De 'Belle Epoque', hier liggend aan de Kalkmarkt Amsterdam, is een mooi voorbeeld van een degelijk vaartuig.
Foto: Pieter Klein, Amsterdam september 2010. (
groter formaat)

Opvallend bij dit scheepje is dat de stuurman op een verhoginkje net voor het achterste tentdakje staat. Het gebruik van dit scheepje is onbekend, maar het kan bijvoorbeeld gebruikt zijn om de leden van de familie die kantoor houden in Amsterdam naar hun woning verder naar buiten aan de Amstel te vervoeren.
Maar het kan net zo goed een taxidienstje van het Amstelhotel
van of naar het station zijn.
Fotograaf: onbekend. Hoogesluis 1900-1929.
Stadsarchief Amsterdam nr. OSIM00004000693 PD/cc0. (
groter formaat)
Rondvaartboot Willem van Rederij C. Zwaag: i.v.m. mogelijke copyrights verwijderd.