top
terug
banner
Naar de Verenigingssite Naar Binnenvaarttaal
Aanvullingen en correcties zijn welkom.


Kempenaar Antoinette


van Wessem op weg naar Tilburg; augustus 2003.Naar Afbeeldingen onderleden.
Naar Afbeeldingen kempenaars.

Alle foto's ingezonden door H. Visser, Zwolle.

antoinette-augustus-2003-046
Sleepkempenaar 'Antoinette'. Het schip meet 50 x 6,6 x 2,23m. en is 543 ton groot. Het werd in 1926 op de werf van J. Meyer te Zaltbommel\Leeuwen voor rekening van schipper Tromp uit 's Hertogenbosch gebouwd. [SchepenDB] Het schip beschikt over drie ruimen. De theehut en de stuurhut zijn in 1957 verbouwd. Daarbij is het stuurwerk met liggend haspel vervangen door een staand stuurwerk met twee haspels.
(groter formaat)


048
Het schip over de volle lengte gezien. Let op de linnet of klapscheg/roerzwaard achteraan het roer.
(groter formaat)

In september 2002 waren er voorbereidingen getroffen het schip naar de sloop te brengen. Gelukkig hebben een paar enthousiaste mensen in het holst van de nacht de voor scheepvaart en cultuur verantwoordelijke Wethouders van Zwolle weten om te praten om het schip een, vooralsnog tijdelijke, ligplaats in de zwolse wateren te willen geven. Met medewerking van de LVBHB "hofsleper" WILJO is het schip naar Zwolle overgebracht en heeft het schip een vrijwel vlekkeloze werfbeurt bij de zwolse werf Leenman ondergaan.


antoinette-augustus-2003-051
Het 400 kilograms stokanker.
Het klipanker is geheel voorgetrokken. (groter formaat)

In januari 2003 werd dankzij de bemiddeling van John de la Haye uit Tilburg een waardige bestemming voor het schip gevonden. Het kreeg als museumschip ligplaats in de Piushaven te Tilburg, alwaar de familie Dagevos Culturele Activiteiten hoopt te ontwikkelen. Ze vertrekt dus weer naar haar eigen, karakteristieke vaargebied. In juli 2003 werd een reis gemaakt van Zwolle via de Reunie te Wessem (Limburg) naar Tilburg. De foto's zijn van deze reis.


antoinette-augustus-2003-040
Tijdens een deel van de sleepreis hing de Antoinetta achter de mslb Waddenzee van schipper Lagerburg uit Koudum. [SchepenDB].
(groter formaat)


antoinette-augustus-2003-043
De sleep gezien vanaf de brug die net onderdoorgevaren is. De naam van de vorige eigenaar prijkt nog steeds op de achterzijde van de stuurhut.
(groter formaat)


antoinette-augustus-2003-062
Bij het Wilhelminakanaal haakt de Waddenzee af. Van de ene naar de andere kolk gaat het daarom op handkracht en wordt schip gelierd.(groter formaat)


antoinette-augustus-2003-060
Sluis drie in het Wilhelmina kanaal. Doorgeschoven naar de tweede kolk van deze trapsluis. De nieuwe krachtbron ligt, als ik het goed zie, langszij gereed.
(groter formaat)

Sitemap

© 1997-heden; Vereniging 'De Binnenvaart', Dordrecht. Redactie: Pieter Klein, Haarlem.
De rechthebbenden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van deze site,
noch voor de gevolgen van het gebruik van de in deze site opgenomen links!
Deze site gebruikt cookies!
Zonder toestemming vooraf, is gehele of gedeeltelijke overname van enig deel uit 'Binnenvaarttaal' verboden! Veel inzenders zullen echter een verzoek tot het (her)gebruik van het getoonde materiaal inwilligen. (meer informatie)
Kopieën naar Facebook, Pinterest, en andere doorgeefluiken zijn echter niet toegestaan!

Deze site is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024x768 px.,

U wordt verzocht eventuele gebreken te melden!  (meer informatie)

Mijn dank gaat uit naar ALLEN, die mij met deze site helpen of geholpen hebben.

Pieter Klein:
Redacteur, auteur, ontwerper en webmaster.Statistieken