>
Werk in uitvoering,
zie Toelichting
top
banner
Naar de Verenigingssite Naar Binnenvaarttaal
Aanvullingen en correcties zijn welkom.


een stropersnetNaar menu Fotoseries.

In oktober 1993 werden wij, tijdens een zeiltochtje, op het Sneekermeer gepraaid door een zeiljacht dat met een bulbkiel achter een, onder het wateroppervlak drijvend, net was blijven steken. Met pikhaken lukte het niet de kiel weer vrij te krijgen en uit angst het net in de schref te krijgen, dorst men ook de motor niet te gebruiken. Vanuit onze Randmeer lukte het ons met de pikhaak vat te krijgen op het net en dit van de bulb te krijgen waarna het zeiljacht, zachtjes door de wind voortgedreven, er over heen kon dobberen. Het leek ons geen goed idee om het net daar te laten liggen en begonnen daarom maar het net in te halen. Gelukkig verscheen al spoedig de, door het zeiljacht per marifoon gewaarschuwde, PW 10 op het meer. Na het reeds binnengehaalde gedeelte op de PW10 overgebracht te hebben, is daar het werk voort gezet. Uiteindelijk werden er enige honderden meters net en groot aantal daar in verstrikte vissen aan boord van de PW 10 gehaald. Van ons zeiltochtje kwam daarna niet veel meer. Eerst moest er ook op de Randmeer grondig schoonschip gemaakt worden.

22-2
PW10 van de Provinciale waterstaat Friesland. Als bouwnummer 583 in 1973 bij Bijlsma te Wartena te water gelaten. afm. 14.80 x 4.04 x 1.20 m.  195 pk.
Capaciteit bluseenheid 1300 ltr/min.
Foto: Pieter Klein, Sneekermeer. (groter formaat)


186
Een zeiljacht raakte vast in een stropersnet. Met vereende krachten bevrijdden we het scheepje en trachtten de rest van het net aan boord van onze Randmeer te krijgen.
Foto: Pieter Klein, Sneekermeer oktober 1993. (groter formaat)


187
Gelukkig werd het werk al spoedig door de PW 10 van de Provincie Friesland overgenomen.
Foto: Pieter Klein, Sneekermeer oktober 1993. (groter formaat)


188
Zeker de helft van het net is al aan boord. Het uiteinde lag niet ver van de oever in de verte. Helaas gebeurde dit in een tijd dat men nog zuinig moest zijn met het 'schieten van plaatjes' en moeten we het met deze drie plaatjes doen.
Foto: Pieter Klein, Sneekermeer oktober 1993. (groter formaat)
© 1997-heden; Vereniging 'De Binnenvaart', Dordrecht. Redactie: Pieter Klein, Haarlem.
De rechthebbenden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van deze site,
noch voor de gevolgen van het gebruik van de in deze site opgenomen links!
Deze site gebruikt cookies!
Zonder toestemming vooraf, is gehele of gedeeltelijke overname van enig deel uit 'Binnenvaarttaal' verboden! Veel inzenders zullen echter een verzoek tot het (her)gebruik van het getoonde materiaal inwilligen. (meer informatie)
Kopieën naar Facebook, Pinterest, en andere doorgeefluiken zijn echter niet toegestaan!

Deze site is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024x768 px.,

U wordt verzocht eventuele gebreken te melden!  (meer informatie)

Mijn dank gaat uit naar ALLEN, die mij met deze site helpen of geholpen hebben.

Pieter Klein:
Redacteur, auteur, ontwerper en webmaster.Statistieken