top
terug
banner
Naar de Verenigingssite Naar Binnenvaarttaal
Aanvullingen en correcties zijn welkom.Hagenaar 'Hendrika Maria'Een bijdrage van: F. Logghe.
Foto's: F. Logghe, Amsterdam, 14 september 2007.
Menu fotoseries.


px_hm_compleet
De Hagenaar Hendrika Maria heeft wel een heel bijzondere functie. Het schip ligt aan de Prinsengracht in Amsterdam en doet er dienst als woonbootmuseum. Het museum toont een beeld van een woonschip en de geschiedenis van de Amsterdamse woonbotencultuur. Tot in de jaren 60 voer het schip beroepsmatig. Nadien deed ze dienst als woonschip en sedert enkele jaren als museum.
E> Ligger Ah423N. (groter formaat)


px_hm_voor
Het vooraanzicht van een Hagenaar. Het schip is net iets te breed om ook een Wagenbrugger te zijn. Over de huidige indeling en het gebruik van het schip valt van alles te lezen op de site van dit museum.(groter formaat)


px_hm_achter
De Hendrika Maria aan de Prinsengracht, hoek Elandsgracht te Amsterdam, één van de vele locaties vol met woonschepen en arken. Het scheepje heeft stalen zwaarden. Dit worden wel kanaalzwaarden genoemd. (groter formaat)


px_hm_kont
Het achterschip. Typisch voor Nederlandse woonschepen zijn de vele planten aan dek! Goed is te zien dat het boeisel in lijn staat met de romp! Eén van de opvallendste kenmerken van de Hagenaar. (groter formaat)


px_hm_ruimte
De kasten zijn onder de gangboorden gebouwd. Op kleine schepen werd elk mogelijk hoekje gebruikt. Deze betimmering is van vrij recente datum.
(groter formaat)


px_hm_kachel
De kolenkachel in de roef. Dit stukje interieur zou orgineel kunnen zijn. Koperen roedes langs planken e.d. waren zeer gebruikelijk. Ook de groene marmering is al lange tijd in onbruik. (groter formaat)


px_hm_bed
De tweepersoons kooi, onder het achterdek. Van een echt achteronder is hier eigenlijk geen sprake. (groter formaat)


px_hm_keuken
De kleine keuken (
in de binnenvaart spreekt men nooit van kombuis. red.
) met de typische witte, met schroeven vastgezette, tegels. De krukpomp, met kraan, maar zonder bovenreservoir, is niet meer ingebruik. (groter formaat)


px_hm_living1
De woning in het ruim. Het Friese model van de luiken komt ook terug in het plafond. De stahoogte is nog betrekkelijk groot, het type schip in aanmerking genomen. De den is niet verhoogd! (groter formaat)


px_hm_mastvoet
De onderkant van de mastkoker, zoals de tekst op de koker reeds duidelijk maakt. Rechts een kinderkamer. (groter formaat)

Sitemap

© 1997-heden; Vereniging 'De Binnenvaart', Dordrecht. Redactie: Pieter Klein, Haarlem.
De rechthebbenden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van deze site,
noch voor de gevolgen van het gebruik van de in deze site opgenomen links!
Deze site gebruikt cookies!
Zonder toestemming vooraf, is gehele of gedeeltelijke overname van enig deel uit 'Binnenvaarttaal' verboden! Veel inzenders zullen echter een verzoek tot het (her)gebruik van het getoonde materiaal inwilligen. (meer informatie)
Kopieën naar Facebook, Pinterest, en andere doorgeefluiken zijn echter niet toegestaan!

Deze site is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024x768 px.,

U wordt verzocht eventuele gebreken te melden!  (meer informatie)

Mijn dank gaat uit naar ALLEN, die mij met deze site helpen of geholpen hebben.

Pieter Klein:
Redacteur, auteur, ontwerper en webmaster.Statistieken