>
Werk in uitvoering,
zie Toelichting
top
banner
Naar de Verenigingssite Naar Binnenvaarttaal
Aanvullingen en correcties zijn welkom.


Havensleepboot Fiat


Een bijdrage van: F. Logghe.
Foto's: F. Logghe, Haven van Antwerpen, 9 december 2005.
Menu fotoseries.


px_Fiat_zij
De voormalige stoomsleepboot  Fiat werd in 1906 door Scheepswerf H.J. Koopman uit Dordrecht in opdracht van Johanna 1 Sleepdienst NV uit Hansweert gebouwd. Lengte x breedte: 18,6 x 4,4 m. In 1951 verbouwd tot motorsleepboot. In 2007 werd het schip bij Treffers in Haarlem gesloopt. SchepenDB. (groter formaat)


px_Fiat_kont
De Fiat afgemeerd te Antwerpen, wachtend om naar de sloop afgevoerd te worden. Op de achtergrond drie spitsen en een watertankschip van de Antwerpse firma Flandria. De Fiat lijkt op deze foto breder, dan zij in werkelijkheid is. (groter formaat)


px_Fiat_dek
Havenslepers hebben over het algemeen de beting ver naar voor en weinig verblijfruimtes. Het achterdek is i.v.m. de behandeling van de zware trossen zoveel mogelijk vrij gehouden. (groter formaat)


px_Fiat_roef
De achterover hellende voorramen zijn typisch iets van rond de jaren vijftig, misschien dat het hellende machinekamerdek ook een mode uit die tijd is. Op het machinekamerdek stalen luiken met poorten; een platte uitvoering van het hemellicht. (groter formaat)


px_Fiat_kop.jpg
Behalve trekken moet men in de havens ook kunnen duwen. Bij deze aanpassing werd ook de verschansing, door hem een weinig naar binnen te laten hellen, gemoderniseerd. Het uitbouwtje voor de stuurhut is alleen berghok of zou men benedendeks nog enige  leefruimte hebben en is daar de trap ondergebracht? Voor de uitbouw schijnt nog iets gestaan te hebben, dat de moeite van het wegslopen waard was; een lier misschien?
Op de achtergrond-links het Veronica schip. (groter formaat)
© 1997-heden; Vereniging 'De Binnenvaart', Dordrecht. Redactie: Pieter Klein, Haarlem.
De rechthebbenden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van deze site,
noch voor de gevolgen van het gebruik van de in deze site opgenomen links!
Deze site gebruikt cookies!
Zonder toestemming vooraf, is gehele of gedeeltelijke overname van enig deel uit 'Binnenvaarttaal' verboden! Veel inzenders zullen echter een verzoek tot het (her)gebruik van het getoonde materiaal inwilligen. (meer informatie)
Kopieën naar Facebook, Pinterest, en andere doorgeefluiken zijn echter niet toegestaan!

Deze site is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024x768 px.,

U wordt verzocht eventuele gebreken te melden!  (meer informatie)

Mijn dank gaat uit naar ALLEN, die mij met deze site helpen of geholpen hebben.

Pieter Klein:
Redacteur, auteur, ontwerper en webmaster.Statistieken