top
terug
banner
Naar de Verenigingssite Naar Binnenvaarttaal

BINNENVAARTTAAL


de binnenvaart encyclopedie op internet


Aanvullingen en correcties zijn welkom.


Boltjalk Eben Haezer


Deel 1



Een bijdrage van: F. Logghe.
Foto's: F. Logghe, Veendam, 27 augustus 2009.

Naar deel 2.

In Veendam, op de binnenruimte van het Veenkoloniaal museum ligt een boltjalk.

De boltjalk is gemakkelijk van de andere 'bollen' te onderscheiden aan het berghout dat niet gelijk met, maar ónder het dekniveau ligt.
Op de voorgrond het kanaalzwaard. (groter formaat)


14
Het smalle berghout en het ontbreken van stuiten onderscheidt de 'bollen' van de meeste andere 'tjalk'achtigen. (groter formaat)

8
De zeer ruime, ronde kimmen zijn een typisch kenmerk van de 'bollen'. Hierdoor kunnen zij zeer smalle wateren bevaren en zullen ze tijdens het laden niet snel op de oever vast komen te zitten. (groter formaat)


2
De gangen zijn bij een bol vrij breed. Deze schepen werden vrij sober uitgevoerd. De poorten van dit achteronder zijn echter wel heel simpel en waarschijnlijk niet orgineel. (groter formaat)


10
Zoals elk kanaalschip is ook de boltjalk gebouwd op lage bruggen. De roef steekt daarom nauwelijks boven dek en luikenkap uit. (groter formaat)


11
De ingang is uitgerust met een schuifkoekoek. Normaal ligt daar een gewoon vlak luik, maar deze schipper wenste blijkbaar een beetje meer comfort. (groter formaat)


12
Voor op de roef de broekschoorsteen en tegen de voorkant van de roef het spalkdek waarop de zijkanten van de dekkleden vast gekegd kunnen worden. (groter formaat)


4
De houten luiken zijn afgedekt met kleden, die op de keggenbank gespalkt zijn. Sjorlijnen moeten het opbollen van de kleden, bij harde wind, voorkomen.
(groter formaat)


13
Op de voorgrond de 'restanten' van een zijschroef-installatie. Daarachter de weinig orginele mastkoker met in het dek de uitwip. (groter formaat)


3
Ankerlier en vooronderdeksel. Het gat in de voorzijde van de laatste is een primitieve, maar toch vrij gebruikelijke, manier om licht en lucht in het vooronder te krijgen. (groter formaat)



Naar deel 2.



Sitemap

© 1997-heden; Vereniging 'De Binnenvaart', Dordrecht. Redactie: Pieter Klein, Amsterdam.
De rechthebbenden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van deze site,
noch voor de gevolgen van het gebruik van de in deze site opgenomen links!
Deze site gebruikt cookies!
Zonder toestemming vooraf, is gehele of gedeeltelijke overname van enig deel uit 'Binnenvaarttaal' verboden! Veel inzenders zullen echter een verzoek tot het (her)gebruik van het getoonde materiaal inwilligen. (meer informatie)
Kopieën naar Facebook, Pinterest, en andere doorgeefluiken zijn echter niet toegestaan!

Deze site is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024x768 px.,

U wordt verzocht eventuele gebreken te melden!  (meer informatie)

Mijn dank gaat uit naar ALLEN, die mij met deze site helpen of geholpen hebben.

Pieter Klein:
Redacteur, auteur, ontwerper en webmaster.



Statistieken