Aanvullingen en correcties zijn welkom.

Helmhouten, roerkoppen en klikken.klik
Links boven: de zogenaamde helm, waar het helmhout omheen valt, hetgeen bij veel vissersschepen gebruikt werd.
Linksonder: het helmhout, dat over de kop van het roer valt en dat met een losse klik gesierd kan zijn. Een constructie, die bij veel vrachtschepen gebruikelijk was.
Rechts: een helmstok, eventueel gesierd met een klik of roerbeeldje. Een constructie, die bij kleine vaartuigen veel toegepast werd.

(groter formaat)


klik
Diverse vormen van helmen of klikken.

(groter formaat)


hoorn van overvloed
De hoorn van overvloed is een veel toegepaste versiering op de klik (soms ook op de helm (afb.)).

(groter formaat)


a80
Nogmaals een Hoorn van overvloed. Volgens sommige 'deskundigen' behoort de punt van de hoorn in de vaarrichting te wijzen. Zoals te zien is, is niet iedereen het daar mee eens.

(groot formaat)


vissermanroer
Walmgat, vingerling, roerhaak en borgtouwtje voor het helmhout zijn op deze foto duidelijk te zien. De helm is d.m.v. een stalen strip tegen slijtage en inwateren beschermd.

(groter formaat)


hoorn van overvloed

1.  Helm, versierd met 'de Hoorn van Overvloed'.
2.  Helmhout
3.  Helmhoutklampen, versierd met Prinswerk
4.  De rug van het roer. 
5.  Het roer; de stalen strip noemt men een veer, hieraan zit de roerhaak, die in een vingerling gestoken is, dit samen noemt men een roerstel.
6.  Roerhaak. 


watertonnetje

Het uiteinde van het helmhout op veel vrachtschepen werd gesierd met een watertonnetje. Soms echter ziet men een beugel als handgreep en soms alleen een eenvoudige pen, een stuurpen?achterdek
Het uiteinde van dit helmhout kan men opklappen, zodat het achterdek, wanneer het roer recht staat, vrij blijft. De vierkante gaten zijn waarschijnlijk een restant van de bevestigingen van de stuurtalie.

top

Statistieken

 v4.0 © P.I.Klein