Agenda


Maritiem theaterspektakel De dochter van Martenshoek

Maritiem theaterspektakel De dochter van Martenshoek

De ‘Dochter van Martenshoek’ is een muziektheatervoorstelling over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd in 1912 te Martenshoek. Een initiatief van stichting De Watervloot in samenwerking met de theatermakers van BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen).

De voorstelling bestaat uit een zestal scenes op verschillende locaties die samen het verhaal op theatrale wijze vertellen. Met muziek, tekst en beeld krijgt het publiek gevoel bij de Tromp als ware het een vrouw die vertelt over haar leven.

De Tromp, voorheen Lammechiena II, heeft na haar tewaterlating hectische tijden meegemaakt. Na een aantal vruchtbare jaren, waarin zij voornamelijk goederen over de Oostzee vervoerde o.a. als neutraal schip in de Eerste Wereldoorlog, is zij gezonken geweest in het Verbindingskanaal te Groningen in de Tweede Wereldoorlog, weer boven water gehaald, heeft ze aan de ketting gelegen op Gibraltar, op Sicilië dienstgedaan en is ze van de ondergang gered door een aantal historische scheepsfanaten. Als de Tromp kon vertellen over haar geschiedenis zou ze niet uitverteld raken.

Gidsen begeleiden de theaterbezoekers die lopen naar de verschillende bijzondere en onverwachte locaties langs het Oude Winschoterdiep in Hoogezand. Onderweg vertellen zij details over Martenshoek als de wieg van haar beroemde dochter: de Tromp.

Weinig mensen weten dat Martenshoek ooit de op één na grootste haven van Nederland was, waar scheepsbouw een prominente rol vervulde. Verdwenen is de tijd dat noeste arbeiders er trots de klinkhamer lieten zingen. In nautische kringen is Martenshoek als leverancier van stoere schepen ‘wereldberoemd’. De Tromp is een van de slechts vijf nog varende koftjalken in de wereld.

Het inmiddels gerestaureerde schip zal afmeren in de oude haven van Martenshoek en is een van de bijzondere theaterlocaties. De verschillende locaties langs het Oude Winschoterdiep zijn lopend te bereiken via o.a. een ponton in het water.

Het bezoeken van ‘De dochter van Martenshoek’ is niet alleen theaterspektakel, maar ook het herbeleven van historie.

Kaarten voor de voorstellingen op 26, 27, 28 september en 2, 3,  4, 5, 6 oktober 2019 zijn te bestellen via VanPlan.nl. Meer informatie is te vinden op websites www.watervloot.nl en www.stichtingtromp.nl en op hun facebookpagina's.Datum26-09-2019