18de Maritieme studiereis 7 februari t/m 19 februari 2024 – Senegal

  • Datum 07-02-2024
  • Locatie Senegal


Waarom varen met dit schip?

De “BO EL MOGDAD” is in 1950 gebouwd op de Biesbosch werf in opdracht van een Franse rederij om in een dienstregeling de handelsposten op de Senegalrivier te bevoorraden en personen en goederen te vervoeren.

De “BO EL MOGDAD” is 52 m lang, 10 m breed en uitgerust met twee Sulzer motoren van elk 250 PK die een vaarsnelheid van 9 knopen kon garanderen. Het schip heeft een verminderde diepgang waardoor het, met een lading van 300 ton, een deel van het jaar het vaargebied kon uitbreiden naar Matam en Bakel, een dienst die momenteel beperkt is tot Podor.

De “BO EL MOGDAD” is inmiddels omgebouwd tot riviercruiser met een capaciteit voor 50 personen. We willen dit schip in zijn geheel charteren om de 18de maritieme studiereis op een rivier (de Senegalrivier) in Afrika te maken en Afrika toe te voegen aan de lijst van maritieme studiereizen over de wereld en ook een stukje geschiedenis van de Scheepswerf De Biesbosch te herbeleven. We moeten voor 1 augustus 2023 definitief beslissen of we het schip kunnen charteren met 50 personen.

Hieronder een greep uit het voorlopig programma, uiteraard onder voorbehoud:

Woensdag 7 februari: Vlucht Brussel – Dakar, transfer luchthaven – hotel. 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt

Donderdag en vrijdag 8 en 9 februari: excursieprogramma in en rond Dakar

Zaterdag 10 februari: transfer van Dakar naar St. Louis

Lunch in het Résidence hotel rond 13.00 uur. Inscheping  vanaf 15.00 uur.

’s Middags zullen we met een koets de stad Saint Louis verkennen waar we kunnen genieten van de okergele koloniale huizen.

Zondag 11 februari: ST LOUIS – DIAMA – TIGUET (DJOUDJ)

We varen over de Sénégal tot aan de Dam van Diama. Deze dam vormt de grens tussen het zoute en zoete water. We passeren de sluis en bezoeken de dam. Lunch aan boord en vervolgens varen we stroomopwaarts langs het Diouling-reservaat dat omzoomd door riet een ideale verblijfplaats is voor veel vogelsoorten. We meren aan bij de monding van de Gorom bolong die de toegang vormt tot het vogelpark Djoudj.

Maandag 12 februari: TIGUET – DIAOUAR – RICHARD TOLL

We varen verder stroomopwaarts over de rivier de Sénégal, die de grens vormt tussen Senegal en Mauritanië. De Senegalese oevers bestaan uit rijstvelden, terwijl de Mauritaanse oevers niet worden verbouwd. We passeren we Rosso, een grensstad tussen Senegal en Mauritanië, waar pirogues en een veerboot mensen, dieren en voertuigen overzetten. Het aankomen of vertrekken van deze boten zorgt voor kleurrijke en levendige activiteiten.

Dinsdag 13 februari: RICHARD TOLL – DAGANA – PALMERAIE

Ontdekking van de “folie van Baron Roger”, een Frans kasteel dat nu gesloten is, omringd door bouwwerken van banco, de traditionele architectuur van de regio. We varen tot aan de mangoplantage die grenst aan het dorp Goumel, in een monding van de rivier de Sénégal. Traditionele lunch “rijst met vis” of “Tiep bou dijen” temidden van de mango- en palmbomen aan de oevers van de rivier. We worden afgezet bij het Wolof-dorp Dagana, “genaamd de hoofdstad van Walo”, gevolgd door een bezoek aan deze voormalige handelspost uit de koloniale tijd waar we de overblijfselen van een oud fort en enkele handelswinkels zien. We bezoeken tevens de markt van Dagana.

Woensdag 14 februari: PALMERAIE – THIANGAYE

Vandaag maken we een wandeling van ongeveer twee kilometer door het Goumel-bos. We bezoeken een traditioneel Fulani-dorp bestaande uit langwerpige hutten gebouwd door vrouwen. Terug aan boord varen we stroomopwaarts richting het hart van de Afrikaanse Sahel, het Toucouleur-rijk. De schoonheid van het landschap en de rust van deze wateren zullen alleen worden verstoord door het spetteren van enkele kinderen met okerkleurige ogen, wasvrouwen met hun kleurrijke doeken en kuddes dieren die uit de rivier komen drinken.

Donderdag 15 februari: BRAS DE THIANGAYE – PODOR

Vandaag varen we richting Podor, een voormalige handelspost tijdens het Franse koloniale verleden. Tegenwoordig is er geen commerciële activiteit meer. De handelshuizen die de kades sieren hebben grote binnenplaatsen. De pakhuizen werden gebruikt voor Arabische gom, brandhout, ivoor en slaven. We bezoeken het fort dat gebouwd werd door Faidherbe en momenteel wordt gerestaureerd. Lunch aan boord. Aan het einde van de middag wandelen we over de markt en in de rustige straatjes en bekijken we de gebouwen van Podor. Diner en overnachting aan boord.

Vrijdag 16 februari: PODOR-ST. LOUIS

Na het ontbijt ontschepen we en worden we per touringcar naar Saint-Louis gebracht, waar we de laatste 3 nachten in een resort verblijven op basis van logies en ontbijt.

Zaterdag 17 februari en Zondag 18 februari:

Excursiesprogramma in en rond Saint Louis en relaxen in het resort

Maandag 19 februari:

Transfer naar de luchthaven gevolgd door de terugvlucht

Als we vóór 1 augustus 50 personen bij elkaar hebben kunnen we De “BO EL MOGDAD” in zij geheel charteren voor de vereniging en deze unieke reis maken met een cultureel erfgoed schip langs een cultureel erfgoed vaarroute.

Aanmelden op onderstaand adres:

Postbus 8177, 3503 RD Utrecht

  1. +31 (0) 30 2439634
  2. info@eurocult.nl
  3. www.erocult-lito.nl