15-24 oktober Tijfestival, na zonsondergang, rond het Wantij.

  • Datum 15-10-2021
  • Locatie Dordrecht - Wantij - De Biesboschhal
  • Website https://indordrecht.nl/uitagenda/tij-festival/


Van 15 tot en met 24 oktober verandert de stad Dordrecht tijdens Tij Festival in een fantasiewereld. Tijdens het Festival wandel je langs kunstwerken, lichtprojecties en interactieve projecten. De werken vertellen een belangrijk verhaal, het verhaal van klimaatverandering. Verschillende kunstenaars zijn uitgenodigd om speciaal voor dit festival werk te ontwikkelen. De eerste kunstwerken zijn vandaag bekend gemaakt.

Abstract weerstation

De kraanbaan op de Staart is het decor voor het eerste werk. Kunstenaarscollectief Blauwe Uur ontwikkelt hier een abstract weerstation dat bestaat uit licht, geluid en videoprojecties op de constructie van de Kraanbaan. Door gebruik te maken van realtime data als windsnelheid, temperatuur en luchtdruk verandert het kunstwerk terwijl je ernaar kijkt.

Onzekerheid van het bestaan

Kunstenaar Alaa Minawi laat tijdens het festival bestaand werk zien. Waar klimaatverandering voor sommigen een abstract iets is, worden anderen wereldwijd al geconfronteerd met de gevolgen van een stijgende zeespiegel. ‘My light is your light…’ gaat over de onzekerheid van het bestaan. De zes levensgrote figuren verbeelden een familie op de vlucht gloeiend in het donker.

Onderwaterplein

De speelplaats op het Houthavenplein wordt in samenwerking met diverse Dordtse partijen tien dagen lang volgepompt met een laag water uit de Wantij. Iedere dag opnieuw kun je hier eb en vloed ervaren. Ontdek, gebruik je fantasie en maak op een speelse manier kennis met klimaatverandering.

Biesboschhal

Het kloppende hart van het festival is in de Biesboschhal op de Staart. Bekijk een film, luister naar de verhalen van de kunstenaars en leer meer over de Staart als vluchtplaats voor overstromingen. Vanuit het festivalhart vertrekken ook verschillende gidsen. Iedere gids geeft je vanuit zijn of haar eigen achtergrond, bijvoorbeeld historie, klimaatwetenschap of kunst, een eigen kijk op het thema.`

Klimaatverandering

Het eiland van Dordrecht verandert langzaam door klimaatverandering. Als we dit negeren wordt de kans op een overstroming groter. Dat Dordrecht onder water kan lopen heeft de geschiedenis al meerdere keren bewezen. Tij Festival vindt het daarom belangrijk dat de stad en haar inwoners op tijd gaan nadenken over de gevolgen van het stijgende