De Roeiboot


De Roeiboot

Oktober 2015 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda

10 oktober                            Najaarsbijeenkomst op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi.

3 t/m 6 november               Vakbeurs Europort 2015 in Rotterdam (Stand nummer 7003).

7 november                          10.00 tot 17.00 uur Grootscheepsdag in Hoogeveen. Vereniging “De Binnenvaart” is met een eigen boekenkraam aanwezig. Locatie: Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27 - 7902 AV Hoogeveen –  zie http://www.grootscheeps.blogspot.nl/

14 november                       Vrijwilligersdag vereniging “De Binnenvaart”            

 

Uitnodiging, najaarsbijeenkomst vereniging “De Binnenvaart” 10-10-2015

12:00 uur:            Maaszaal open, tevens kantine en maritieme winkel geopend van vereniging “De Binnenvaart”.

13:00 uur:            Welkom.

13:20 uur:            Mededelingen door het bestuur.

13:30 uur:                            Presentatie, 13e maritieme studiereis 2015: Canada.

Door: Chris van Eijmeren.               

14:45 uur:            Bekendmaking 14e maritieme studiereis 2016:

Door Jos Hubens en Chris van Eijmeren.

15:00 uur:            Pauze (30 minuten): kantine en maritieme winkel geopend.

15:30 uur:            Inleiding thema-jaar 2016 “ Sleepvaart ”.

16:00 uur:            Bekendmaking plannen en activiteiten voor 2016.

17:00 uur:            Sluiting.

 

De 17e editie van de bietentocht (19 t/m 22 oktober 2015)

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Dit evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren weer een gezicht te geven. De zeiltocht zit vol actie, spektakel en met harde werkers... Maar je komt er ook gezelligheid, saamhorigheid en een flinke dosis doorzettingsvermogen tegen. Waaghalzen die van avontuur houden. Met niet alleen de harde wind die door de masten kan gieren, maar er wordt vooral ook gegierd van het lachen. De altijd veranderlijke wind, het opspattend zeewater, krijsende meeuwen en op de horizon al die prachtige zeilen die zorgen voor een schilderachtig plaatje. Mis het niet!

Zie voor meer info: www.bietentocht.nl/programma-bietentocht-2015

 

Model duwboot PIERRE BROUSSE

Onze ambassadeur Jos Hubens heeft van Marijn Feddes van HES International BV een prachtig model van de PIERRE BROUSSE gekregen voor het Binnenvaartmuseum. Waarvoor hartelijk dank. Deze duwboot is in 1970 gebouwd op de scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht.

 

Modelbouw Groep Devel

Modelbouw Groep Devel uit de regio Zwijndrecht is sinds kort ontstaan uit een aantal enthousiaste modelbouwers en wordt beheerd door Jan Minnard. Veel van hen hebben in het verleden aan één van de evenementen van vereniging “De Binnenvaart” deelgenomen met zeer positieve reacties van zowel de modelbouwers als de bezoekers. De Modelbouw Groep Devel biedt veel mogelijkheden om de modelbouw hobby vorm te geven. Het met elkaar de gebouwde modellen presenteren aan publiek is prachtig om te doen en de bezoekers vinden het ook altijd leuk om te zien. Graag komt Jan Minnaard in contact met mensen die een evenement willen aanvullen met een demonstratie van Modelbouw Groep Devel.

telefoon 06-12343817 of mail naar modelbouwgroepdevel@gmail.com

Binnenvaart, Sleepvaart, Offshore, en Overslagkranen.

 

GEZOCHT NIEUWE LEDEN

Al 25 jaar stimuleert vereniging “De Binnenvaart” de interesse in de nationale en internationale binnenvaart. Wij zijn daarvoor afhankelijk van onze leden. Helaas neemt ons ledenaantal de laatste jaren af. Help ons aan nieuwe leden om ook de komende 25 jaar ons werk voort te kunnen zetten. Een mooier cadeau dan het aanbrengen van een nieuw lid kan u de jubilerende vereniging “De Binnenvaart” niet geven.

Mogen wij op uw medewerking rekenen?  

 

 

 

 

 

 

Vraag en aanbod

Martin Pollie - 06 22964714 - martin@pollie.nl – is i.v.m. een reünie medio 2016 op zoek naar Cor de Graaf die in het schooljaar 1958 of 1959 bij Juffrouw Den Dulk de Chr. Mulo school (Helmstraat / Doornstraat te Scheveningen) heeft verlaten. In 1989 was hij ook op de reünie. Wie weet meer? 

 

Coerd de Heer - St. Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis - Spuistraat 1-3 - 3241 CZ  Middelharnis - t. 0031 6 14198448 - info@menheersewerf.nl meldt:

Ik ken de vereniging vanuit m’n werk voor Op Koers (en  nog veel vroeger van toen ik nog bij Shipmate werkte). Persoonlijk ben ik nu hier in Middelharnis bezig met het restaureren en weer beleefbaar maken van de voormalige Scheepstimmerwerf Middelharnis, de Menheerse Werf. Als onderdeel van ons project gaan we de MD10 Johanna Hendrika (de laatst overgebleven beugsloep 28x7x2,80m) restaureren naar de staat waarin de door de werf Rijckee in 1897 werd geleverd aan reder Kolff alhier te Middelharnis. Het schip is in deplorabele staat en we zijn nu bezig met de eerste fase van de restauratie: het schoonmaken en conserveren van de romp tot een kaal casco. In het schip staat nu een Caterpillar 343 en die gaan we met een groep vrijwilligers demonteren en uit de romp takelen op 19 september. De motor komt niet meer terug in het schip en is in slechte staat. De motor heeft zeker 15 jaar al niet meer gedraaid en heeft ook een aantal malen tot boven het carter in (zoet) water gestaan. In de machinekamer was het een grote troep.

 

Mijn vraag is nu of jullie ons een eindje op weg kunnen helpen in de beslissing wat te doen met die motor: heeft het alleen oud-ijzer waarde, of is er nog een bedrijf/partij die nog wat zou hebben aan een motor in zo’n staat? We hebben iedere euro die we kunnen krijgen of besparen voor onze klus nodig, vandaar dat we proberen om alles goed in beeld te hebben voordat we een oud-ijzer handelaar bellen.

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2015                                            7 7 november (Maritieme boekenmarkt)                                                                                                                               5 december (Korte-film-dag)

Vereniging “De Binnenvaart” daagt hiermee haar leden uit om een “EIGEN BINNENVAART GERELATEERDE FILM” samen te stellen. De ingezonden films worden op 5 december getoond.

Mocht u het documentatiecentrum met museum willen komen bezoeken dan kan dit op elke donderdag en eerste zaterdag van de maand. Zie voor meer info onze website www.debinnenvaart.nl                                         

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum en om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

Het Binnenvaartcentrum aan boord van de René SIEGFRIED ligt ter hoogte van Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht.

Bus Neem vanaf centraal station Dordrecht buslijn 4 richting Staart of de bussen 14 of 15 richting Papendrecht. Uitstappen bij de halte Maasstraat. Plan uw reis via www.9292ov.nl.

Route vanaf Amsterdam (A2 – A27 – A15) Neem de afslag Papendrecht, rij linksaf de N3 op richting Papendrecht. Neem na de brug over de Merwede de eerste afslag, Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Route vanaf Rotterdam (A13-A16-A15) Neem vanaf de A16 de afslag Nijmegen en rij de A15 op. Volg de A15/E31 richting Gorinchem/Nijmegen. Op de A15 neemt u afslag 23 richting Papendrecht, bij de stoplichten van de afslag gaat u rechtsaf de N3 op, richting Papendrecht. Op de N3 neemt u na 2,5 km de afslag Staart. Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl

IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387