De Roeiboot


De Roeiboot

Oktober 2014 

 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda 2014

30 sept. t/m 1 okt.       Vakbeurs in Kalkar. We zijn hier aanwezig met een eigen stand.

11 oktober                  Najaarsbijeenkomst vereniging “De Binnenvaart” op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).

 

Presentaties in 2014 aan boord v/d RENE SIEGFRIED - Gratis toegang

 • Dinsdag 7 oktober om 14.00 uur - De Hoogeveense Vaart – Presentatie door Albert Wolting.
 • Dinsdag 4 november om 14.00 uur - De geschiedenis van de Rijnvaart: de vroegere beurtvaart op Keulen, de verdere ontwikkeling van het zeilende 'Rijnschip', de Dorstense aak, de stevenaak, waar uiteindelijk de Rijnklipper uit voortgekomen is – Presentatie door Adrie Koppejan.

 • Dinsdag 18 november om 14.00 uur - Maritieme studiereis door Myanmar (Birma) - Presentatie door Chris van Eijmeren.

 • Dinsdag 2 december om 14.00 uur - De ontwikkeling van de Nederlandse binnenvaart tussen 1800 en 2014.Presentatie door Ruud Filarski.

  Presentaties zijn onder voorbehoud:  Kijk vooraf op www.debinnenvaart.nl of bel met 06-46428542.

   

  Maritieme studiereis Canada van 9 t/m 23 augustus 2015.

  Zie onze website: www.debinnenvaart.nl onder studiereizen.

  Voor  meer informatie en voorlopig aanmeldingen kunt u contact opnemen met Tom Joosten van:

  Eurocult – Lito Reizen - Wittevrouwenstraat 36 - 3512 CV Utrecht - Telefoon: 030-2439634

  Email: info@eurocult.nl 

Jubileum programma van 2 tot 8 februari 2015

Expositie in de serre van de Rene Siegfried. Thema: SCHEEPSPORTRETTEN en CONTAINERSCHEPEN. Kunstenaar: JACK VREEKE. meer info: www.iae.nl/users/jvreeke

7 februari 2015: Modelbouwvereniging SMVR uit Ridderkerk met medewerking van o.a. Leen Keijzer, Koos Dolk, Sander Jansen, Bram Korporaal, Jan Minnaard en Jan Jansen.

Reünie Van Ommeren op 18 oktober 2014

Omdat de vorige reünie een groot succes was hebben Bas Brand jr. en Anja Muller besloten een nieuwe reünie van Van Ommeren Binnentankvaart te organiseren op zaterdag 18 oktober 2014 van 10 tot 17 uur op de duwboot RENE SIEGFRIED van vereniging “De Binnenvaart” aan de Maasstraat in Dordrecht. De reünie is bestemd voor mensen die ooit bij Van Ommeren Binnentankvaart gevaren cq. gewerkt hebben. Ook wordt een hapje en een drankje verzorgd, waarvoor wel kosten moeten worden berekend. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Hoe meer mensen, hoe lager de kosten. U kunt u opgeven voor de reünie via Anja Muller via email anjamuller1@googlemail.com of telefonisch: 06 24516134. Vermeld svp uw emailadres en/of telefoonnummer. Bas Brand jr. en Anja Muller hopen u op 18 oktober te mogen begroeten.

Lezersreis: Minden - Münster - Duisburg - Vreeswijk - Amsterdam met MPS MECKLENBURG
(29 oktober t/m  6 november). LAST MINUTE: nog drie hutten te gaan: herfstkorting € 50,00 p.p.
Kijk op www.jaapboersema-maritiem.nl voor details.
Bel: 030 6090386 of mail: jaap.boersema@planet.nl

Vraag en aanbod:

Rick Scholten - Secretaris Stichting Apeldoorns Kanaal - mail@apeldoornskanaal.com is al enkele jaren bezig met historisch onderzoek naar de geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal met als doel hier een boek over te schrijven. Hij heeft een vraag over het begin van de Tweede Wereldoorlog. Rond 10 mei 1940 zijn alle bruggen over het Apeldoorns Kanaal opgeblazen door het Nederlandse leger. Tevens zijn in de havenmonden van Hattem en Dieren een vijftal schepen tot zinken gebracht. Hij probeert er achter te komen welke schepen dat waren, wie dat heeft uitgevoerd en hoe dat in zijn werk is gegaan. Zijn die schepen gevorderd? Welke schepen en schippers waren dat? Hij heeft onderzoek gedaan in het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag (geen resultaat), bij de Vereniging van de Huzarenregimenten die de bruggen hebben opgeblazen (geen resultaat) en laatstelijk bij de Vereniging van Pontonniers en Torpedisten (eveneens geen resultaat). Wie kan hem helpen? Wellicht zijn er nog mensen die zich dat kunnen herinneren.

Harry Rietberg – e-mail h.rietberg37@upcmail.nl doet de volgende oproep: Ik heb als hobby een Lister FR2, die heeft ooit in een schip gestaan. Ik zoek een originele brandstoftank en een olietank. Deze motor heeft een dry sump smeersysteem, een kenner weet precies wat dat is (een losse olietank waar de motorolie in rond gepompt wordt). De brandstoftank is een ovale tank en is boven op de motor gemonteerd. Is er iemand die deze die onderdelen heeft of weet?

Zaterdag openstelling van het museum in 2014.

 

4 Oktober:  Kinderen kleuren binnenvaartschepen en spelen met binnenvaartspeelgoed.

1 November: Maritieme binnenvaart verkoopmarkt.

 

6 December: Binnenschippers maken hun eigen unieke binnenvaartfilm.

Vereniging “De Binnenvaart” daagt hiermee haar leden uit om een “EIGEN BINNENVAART GERELATEERDE FILM” samen te stellen. Voorwaarde is dat de film niet langer mag zijn dan 12 minuten en deze niet eerder op YouTube geplaatst is geweest.

De ingezonden films worden op 6 december getoond.

De beste film ontvangt de ‘Binnenvaart’ film Award 2014.

De jury bestaat uit een vakjury en de aanwezigen op deze zaterdag.

 

Nieuwe vrijwilligers worden welkom geheten

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum worden nog vrijwilligers gezocht. Kom eens langs op de RENÉ SIEGFRIED. Zoals u weet is het Binnenvaartcentrum elke donderdag open. Kijk op www.debinnenvaart.nl voor andere dagen, dat het centrum met een activiteit open is.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl / ING banknr.  625.93.87