De Roeiboot


De Roeiboot

                          April 2015 

 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda

25 april                        Filmdag Baggermuseum (Molendijk 204) in Sliedrecht. Op die dag worden tussen 11 en 17 uur een aantal films getoond met leden van het Koningshuis.

27 april                        Koning Willem Alexander komt dit jaar Koningsdag ‘in de 'nieuwe stijl' in Dordrecht vieren. Vereniging “De Binnenvaart” zal hier actief aan deelnemen. Let op de tv-opnames die op deze dag gemaakt worden.

30 april                        OP DEZE DONDERDAG IS DE René SIEGFRIED GESLOTEN ivm een werfbeurt.

2 mei                           Open museumdag aan boord René SIEGFRIED. Deze is dan weer terug op de vertrouwde locatie in het Wantij.  Om 13.30 uur geeft dhr. Leen ten Haaf de presentatie “Duitse inval in 1940 en verder oorlogsverloop en de ramp met de RHENUS 127”.

14 – 16 mei                 Nationale sleepbootdagen Vianen.

30 mei                         Binnenvaartfilmdag Baggermuseum (Molendijk 204) in Sliedrecht. Op die dag worden tussen 11 en 17 uur films getoond van Vereniging “De Binnenvaart”.

2 t/m 4 juni                 Vakbeurs Maritime Industry in Gorinchem

27/28 juni                   Maasbrachter Havendagen

10-12 juli                    Historische Havendagen te Coevorden. Schippers die met hun Historisch vaartuig dit evenement als gast willen bezoeken, kunnen zich aanmelden via een link van de website www.havenverenigingcoevorden.nl

9 t/m 23 augustus        Maritieme studiereis Canada Nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor  meer informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Tom Joosten van: Eurocult – Lito Reizen - Wittevrouwenstraat 36  - 3512 CV Utrecht – tel: 030-2439634- e-mail: info@eurocult.nl

3 t/m 6 november        Vakbeurs Europort 2015 in Rotterdam

Mocht u het documentatiecentrum met museum willen komen bezoeken dan kan dit op elke donderdag en eerste zaterdag van de maand. Zie voor meer info onze website www.debinnenvaart.nl                   De vereniging is nog op zoek naar vrijwilligers om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

Op zaterdag 07-03-2014 heeft de jaarvergadering van Vereniging “De Binnenvaart” plaats gevonden. Tijdens deze vergadering hebben de leden een nieuw bestuurslid gekozen en wel, de heer Gert van Halen. Gert was al langer zeer actief als vrijwilliger aan boord van de René Siegfried en is afkomstig uit de binnenvaart. Het huidige bestuur bestaat uit Gert van Halen, Jan Timmer, Therese van Laak, Ad Schroot, Kees Wirken, Ad Blom, Karla Erfman en Henk Bender. De heer Meindert Boxhoorn, is dit jaar tussentijds afgetreden.

Robert Zwiers meldt over de videofilm “De Binnenvaart 25 jaar” het volgende: Op mijn site; www. erzetvideo.nl kun je onderaan klikken. Je komt dan op de vimeo.com site waar je de keuze hebt uit verschillende producties van mij. Aan te raden is ook de film; ’Het Grote Werk’ die ik heb gemaakt voor Rijkswaterstaat. Ook kun je kiezen uit de lange versie; 28 minuten of 24 minuten van de jubileum film. Voordeel is de video’s zijn in HD-kwaliteit en geschikter voor presentaties via laptop en beamer.   

Gezocht mechanische keerkoppeling voor de VEERDIENST III                                                    De Stichting VD lll exploiteert het 120 jaar oude veerbootje VEERDIENST III door rondvaarten te houden rond Dordrecht. Van de opbrengsten kunnen zij de vrijwilligers een vergoeding betalen. Dat is tot nu toe aardig gelukt. Maar er dreigt nu een kink in de kabel te komen. In het bootje staat een 150 pk driecilinder Bolnes die in goede staat is, maar de daarachter liggende keerkoppeling is op, althans dat heeft de machinefabriek vastgesteld. Voor uitgebreide informatie en foto’s en video zie de site: www.veerdienst3.nl We hebben een zoektocht door Nederland gehouden voor een vervangende keerkoppeling maar zonder resultaat. We zoeken een mechanische keerkoppeling van Kuiper, of Brevo of iets soortgelijks in lijn, 1 op 1 met een inbouwmaat van ongeveer 140 cm. Het verzoek is of iemand een oplossing weet voor het vervangen van de keerkoppeling. Info kunt u zenden aan robert.zwiers@online.nl of naar redactie@debinnenvaart.nl of per post naar Postbus 24066 – 3007 DB Rotterdam.

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2015.                                                       

2 Mei:  Om 13.30 uur presentatie van dhr. Leen ten Haaf m.b.t. oorlog en bevrijding 1940 tot1945. In grote lijnen zal hij het oorlogsverloop schetsen en meer aandacht besteden aan de gebeurtenissen welke hier in de omgeving hebben plaats gevonden, de parachutistenaanval op de Moerdijkbruggen, de strijd op het eiland van Dordrecht door de pontonniers en met name wat extra aandacht schenken aan de ramp met de RHENUS 127, operatie Sealowe, het vorderen van binnenschepen en ontkoppen voor een landing op de Engelse kust, de duikbootoorlog op zee en de aanval op de Ruhrdammen door het 617 Squadron o.l.v. van Guy Gibson.

De lezing heeft de titel “Duitse inval in 1940 en verder oorlogsverloop en de ramp met de RHENUS 127.” De duur is ongeveer twee maal drie kwartier.

6 Juni:  Maritieme verkoopmarkt                                                                                                             4 Juli:                                                                                                                                                         1 Augustus:                                                                                                                                                5 September: Maritieme boekenmarkt                                                                                                     3 Oktober:                                                                                                                                                 7 November: Maritieme verkoopmarkt                                                                                                    5 December:

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum worden nog vrijwilligers gezocht.

Het Binnenvaartcentrum aan boord van de René SIEGFRIED ligt ter hoogte van Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht.

Bus Neem vanaf centraal station Dordrecht buslijn 4 richting Staart of de bussen 14 of 15 richting Papendrecht. Uitstappen bij de halte Maasstraat. Plan uw reis via www.9292ov.nl.

Route vanaf Amsterdam (A2 – A27 – A15) Neem de afslag Papendrecht, rij linksaf de N3 op richting Papendrecht. Neem na de brug over de Merwede de eerste afslag, Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Route vanaf Rotterdam (A13-A16-A15) Neem vanaf de A16 de afslag Nijmegen en rij de A15 op. Volg de A15/E31 richting Gorinchem/Nijmegen. Op de A15 neemt u afslag 23 richting Papendrecht, bij de stoplichten van de afslag gaat u rechtsaf de N3 op, richting Papendrecht. Op de N3 neemt u na 2,5 km de afslag Staart. Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl

IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387