De Roeiboot


De Roeiboot

Augustus 2015 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda

29 augustus                   REUNIË 100 jaar Prins Hendrik Internaat in Vreeswijk

12 september                Open-monumentendag, het Binnenvaartmuseum is dan open.

12 september                Dagexcursie (rondje Merwedekanaal)

29 en 30 september       Beurs Kalkar

10 oktober                    Najaarsbijeenkomst op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).

3 t/m 6 november          Vakbeurs Europort 2015 in Rotterdam

7 november                  Grootscheepsdag in Hoogeveen. Vereniging “De Binnenvaart” is met een eigen boekenkraam aanwezig.

 

Authentieke Dag Vreeswijk

Op zaterdag 5 september van 09.00 – 17.00 uur wordt voor de 6e keer een Authentieke Dag georganiseerd in het historische schippers- en sluizendorp Vreeswijk. Deze Authentieke Dag markeert de start van de Vreeswijkse Septemberdagen. Op deze dag staan oude vervoersmiddelen centraal en worden vroegere ambachten en gebruiken gedemonstreerd.

 

Werfweekend Museumwerf Vreeswijk

Op zaterdag 5 van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 6 september van 12.00 – 17.00 organiseert de Museumwerf Vreeswijk weer haar jaarlijkse Werfweekend. Het thema dit jaar is Stoom en Diesel. Een gezellig en leerzaam kijk- en doeweekend voor groot én vooral voor klein.

 

Vraag en aanbod

 

Jaap Boersema, tel. 030 6090386 of mail: jaap.boersema@planet.nl meldt:

‘EENDRACHT van WIJGULA’ was een vierdelige vervolgserie in ons blad van 1997/3 – 1999/5. Het beschrijft de levensloop van het zeilend vrachtschip HARMINA, dat mijn grootvader Ko Vellinga in 1910 in Sappemeer liet bouwen. Van zeilschip tot chemicaliëntanker dus. De meest spectaculaire stranding van het schip vond plaats in de nacht van 31 januari 1953 rond kwart voor tien bij Ter Heijde (Monster). De ELISABETH was het eerste schip dat die nacht strandde. Daarna volgden er nog vijf verspreid van Schouwen tot de Vliehors. Onlangs doken er nog weer foto’s op en een krantenartikel dat ik niet kende. De verslaggever van De Waarheid heeft op 27 februari 1953 werkelijk een geweldig goed verslag geschreven over “De ondergang van de oude ELISABETH”.

Zijn er onder u nog die deze geschiedenis in hun collectie scheepsrampen bewaren? Neem dan even contact met me op. Ik heb al wel veel: Verslag van de Raad voor de scheepvaart, diverse foto’s; maar misschien zit er nog nieuw materiaal tussen om een vervolg op de eerdere serie te publiceren.

 

Wim van Leeuwen - Pontonniersweg 13 – Papendrecht is al lang op zoek naar een oude, Nederlandse charter uit de zeiltijd die bij hem verloren is geraakt. Er stond o.a. op vermeld: een logo, vertrekken met gunstige wind en Zegen. De juiste verwoordingen weet hij niet meer. Het was kennelijk een Christelijke bevrachter, vermoedelijk uit Rotterdam. Wie weet hier meer over?

 

Wim van Vossen, e-mail w.van.vossen@hetnet.nl zoekt werftekeningen van het motortankschip RP RHEINFELDEN. De eerste naam was SHARON en het schip is gebouwd in Millingen a/d Rijn. Bouwnummer 782. Ik heb vernomen dat de werf dicht is. Weet iemand misschien waar de tekeningen zijn of wie weet waar ik ze kan vinden?

 

Shantykoor”De Kreunende Sluisdeuren”.

Met enige verbazing en ook teleurstelling heb ik in het 25ste jaarverslag gelezen dat het koor ’De Binnenvaart’ is opgeheven. Ik vind dit heel jammer, vooral voor de zangers en muzikanten die graag zingen en spelen. Zelf zing ik al jaren in een shantykoor in Alphen a/d Rijn en weet hoeveel plezier zingen kan doen en gezond is voor je lijf en je leden (om met Doris te spreken). Ons shantykoor bestaat al meer dan 15 jaar en luistert naar de naam ”De Kreunende Sluisdeuren”. De zang kwaliteit

van ons koor is best wel hoog, al zou de naam anders doen vermoeden. We hebben in de loop der jaren 5 cd’s uitgebracht en treden op bij allerlei evenementen, waaronder de laatste Dordt onder stoom en in bejaarden- en verzorgingshuizen, wat erg veel voldoening geeft. Waarom nu dit schrijven. Ik zou zangers en muzikanten van het koor ‘De Binnenvaart’ die toch graag willen zingen en spelen,                               willen uitnodigen om eens bij ons te komen kijken en luisteren en eventueel lid te worden van ons koor. We oefenen op maandag avond. Heeft u interesse, neem dan contact op met Gijs Walraven tel.0172433905 of 0650458568 of een mailtje naar ellygijs@casema.nl Er is een maar; zangers moeten mannen zijn. 

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2015.                             5 september (Maritieme boekenmarkt) – 3 oktober – 7 november (Maritieme boekenmarkt) –                5 december (Korte-film-dag)                                                                                   

Mocht u het documentatiecentrum met museum willen komen bezoeken dan kan dit op elke donderdag en eerste zaterdag van de maand. Zie voor meer info onze website www.debinnenvaart.nl                                         

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum en om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

Het Binnenvaartcentrum aan boord van de René SIEGFRIED ligt ter hoogte van Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht.

Bus Neem vanaf centraal station Dordrecht buslijn 4 richting Staart of de bussen 14 of 15 richting Papendrecht. Uitstappen bij de halte Maasstraat. Plan uw reis via www.9292ov.nl.

Route vanaf Amsterdam (A2 – A27 – A15) Neem de afslag Papendrecht, rij linksaf de N3 op richting Papendrecht. Neem na de brug over de Merwede de eerste afslag, Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Route vanaf Rotterdam (A13-A16-A15) Neem vanaf de A16 de afslag Nijmegen en rij de A15 op. Volg de A15/E31 richting Gorinchem/Nijmegen. Op de A15 neemt u afslag 23 richting Papendrecht, bij de stoplichten van de afslag gaat u rechtsaf de N3 op, richting Papendrecht. Op de N3 neemt u na 2,5 km de afslag Staart. Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl

IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387