De Roeiboot


De Roeiboot

Juni 2015
Mededelingenrubriek van vereniging "De Binnenvaart"

 

Agenda

27/28 juni                    Maasbrachter Havendagen

4 juli                            Spuidagen te Oud Beijerland

10-12 juli                    Historische Havendagen te Coevorden. Schippers die met hun Historisch vaartuig dit evenement als gast willen bezoeken, kunnen zich aanmelden via een link van de website www.havenverenigingcoevorden.nl

12 september               Open-monumentendag, het Binnenvaartmuseum is dan open.

12 september               Dagexcursie (rondje Merwedekanaal) Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan via ledenadministratie@debinnenvaart.nl Telefonisch bereikbaar op: 06-12344170 op elke dinsdag vanaf: 9.00 uur tot 11.00 uur.

29 en 30 september     Beurs Kalkar

10 oktober                   Najaarsbijeenkomst op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).

3 t/m 6 november        Vakbeurs Europort 2015 in Rotterdam

7 november                 Grootscheepsdag Hoogeveen. Vereniging “De Binnenvaart” is met een eigen boekenkraam aanwezig.

Oproep voor de korte-film-dag. Net als vorig jaar willen we op de eerste zaterdag in december een korte-film-dag organiseren. Het aanwezige publiek mag de prijzen uitdelen. Dus kom met grote getalen!

Beoordelingspunten:              

- Een lengte van maximaal 15 minuten
- Onderwerp gerelateerd aan de binnenvaart
- Met een historische waarde, waar ik mee bedoel, dat over zeg 25 jaar de film nog interessant, of juist interessant is om naar te kijken. Veel vaar- , laad- en losactiviteiten zijn nu alledaags en gewoon, maar zullen ze dat over een aantal jaren nog steeds zijn ?

Vereniging “De Binnenvaart” heeft een imposant databestand van foto’s opgebouwd, dat nog steeds groeiende is. Er worden ontzettend veel filmpjes gemaakt en op You Tube gezet, een amorfe hoeveelheid. Zou het niet een aanwinst van de vereniging zijn, indien de vereniging een rol kan spelen als knooppunt en vraagbaak voor een filmarchief met als centraal thema onderwerpen, die met de binnenvaart van doen hebben? 

REUNIË 100 jaar Prins Hendrik Internaat in Vreeswijk

Op zaterdag 29 augustus viert het oudste internaat voor schipperskinderen dit jubileum met een grote reünie.

Van 12.00 tot 17.00 uur is iedereen, die wat met dit internaat heeft, welkom. Dit feest wordt gerealiseerd in samenwerking met de Museumwerf (v/h Gebroeders Buitenweg) in Vreeswijk.

Voor meer informatie kijk op: www.prinshendrikinternaat.nl

U kunt zich aanmelden door € 15,00 p.p. over te maken op NL88 RABO 0161 8902 10 t.n.v. Stg. Meander (locatie Nieuwegein) o.v.v. uw postcode en huisnummer.

U krijgt hiervoor vijf consumptiemunten en een herinnering.

Aansluitend organiseert de Museumwerf voor max. 200 personen een gezellige barbecue.

Vóór 10 augustus, rechtstreeks aanmelden via museumwerf@museumwerf.nl

Betaling hiervan geschiedt ook via de werf door € 25,00 p.p. over te maken op NL79 RABO 0381 0972 77.

Varen met anderen.

Bijvoorbeeld….Varen in Engeland. Kijk op: www.jaapboersema-maritiem.nl

Nu ook reisjes met de spits WESTROPA van Janarie en Henny Kranenburg. Maar LET OP…buiten de schoolvakanties!

Collega’s die ook met gasten varen staan op: www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl bij: “Keertje meevaren?” onder de rubriek: OVER de binnenvaart.

Meer informatie nodig? Bel: 030 6090386 of mail: jaap.boersema@planet.nl

Vraag en aanbod:      

Jürgen Schirsching is bezig de geschiedenis van de „Schiffswerft Friedrich in Uffeln / Vlotho aan de Oberweser“ zo goed als mogelijk te documenteren. Om de geschiedenis van de werf en natuurlijk ook de daar gebouwde schepen zo volledig mogelijk te kunnen vastleggen zoekt hij materiaal hierover, zoals documenten die met de werf of de schepen in verbinding staan. Bijzonder interessant zijn daarbij foto’s van de Rasche schepen uit de vroegere jaren en speciaal ook de schepen die direct naar Holland zijn verkocht. Bijvoorbeeld het mvs NECKARFRACHT 10 waarvan men niet weet waar dit schip is gebleven. Info kunt u zenden aan:  schirschings@t-online.de of rasche-werft@t-online.de

Gerard Hoenderop e-mail sibilla.mts@gmail.com (tel: 0653-144609) zoekt al heel lang het boek “De grijze vloot”. Het overzicht van de cement-tankvaart anno 1931-2005.                                                 

De redactie wil graag weten waar het voormalige KD-passagiersschip WAPPEN VON KÖLN is gebleven. Nadat zij uit de vaart was genomen heeft zij enige tijd in Arnhem gelegen. Maar daarna ontbreekt elk spoor. Wie weet hier meer over?

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2015.                             4 juli – 1 augustus – 5 september (Maritieme boekenmarkt) – 3 oktober – 7 november (Maritieme boekenmarkt) – 5 december (Korte-film-dag)                                                                                   Mocht u het documentatiecentrum met museum willen komen bezoeken dan kan dit op elke donderdag en eerste zaterdag van de maand. Zie voor meer info onze website www.debinnenvaart.nl                                         

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum en om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

Het Binnenvaartcentrum aan boord van de René SIEGFRIED ligt ter hoogte van Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht.

Bus Neem vanaf centraal station Dordrecht buslijn 4 richting Staart of de bussen 14 of 15 richting Papendrecht. Uitstappen bij de halte Maasstraat. Plan uw reis via www.9292ov.nl.

Route vanaf Amsterdam (A2 – A27 – A15) Neem de afslag Papendrecht, rij linksaf de N3 op richting Papendrecht. Neem na de brug over de Merwede de eerste afslag, Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Route vanaf Rotterdam (A13-A16-A15) Neem vanaf de A16 de afslag Nijmegen en rij de A15 op. Volg de A15/E31 richting Gorinchem/Nijmegen. Op de A15 neemt u afslag 23 richting Papendrecht, bij de stoplichten van de afslag gaat u rechtsaf de N3 op, richting Papendrecht. Op de N3 neemt u na 2,5 km de afslag Staart. Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl

IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387