De Roeiboot


De Roeiboot

                        

April 2017 Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

                               

Agenda

Zaterdag 22 en zondag 23 april                        

Zwaluwse Havenfeesten in Lage Zwaluwe. In de buitenhaven zullen aanwezig zijn de historische vaartuigen TERRA NOVA en de HENDRIKA van de scouting Zevenbergen. De havenfeesten staan weer in het teken van Zwaluwe 100 jaar terug. Te zien zijn ook in het dorp de oude ambachten en klederdrachten van weleer. Op zaterdagavond vindt in de haven weer de verlichte botenshow plaats.

Zaterdag 6 mei                     

Museum open en om 14:00 uur zal de heer Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps Museum, voor bezoekers en belangstellenden een boeiende presentatie houden over de scheepswerf  Boot aan boord van de voormalige duwboot RENÉ SIEGFRIED in Dordrecht.  Scheepswerf Boot zal voor veel schippers geen onbekende zijn en velen zullen gevaren hebben op een schip, dat van een helling van de familie Boot te water gelaten is.

Dinsdag, woensdag en donderdag 9-10-11 mei                         

Shipping Industry Gorinchem. We zijn hier met een eigen stand aanwezig (stand 339).

Dinsdag 16 mei                    

Om 14:00 uur filmmiddag op de RENÉ SIEGFRIED in het kader van de Week van ons water.

Hemelvaartweekend 25 t/m 27 mei                         

Nationale Sleepbootdagen Vianen. Vereniging ‘De Binnenvaart’ is aanwezig met eigen stand.
Tijdens dit evenement zal er een speciale actie plaatsvinden! Meer info over het programma op www.nationalesleepbootdagen.nl Tevens zal tijdens de Nationale Sleepbootdagen 2017 er in het www.stedelijkmuseumvianen.nl een tentoonstelling plaatsvinden. 

Zaterdag 24 juni                                   

 Maasbrachter Havendagen 2017.  Wij zijn met een eigen kraam aanwezig.

Zaterdag 1 juli                  

Museum geopend van 10.00uur tot 16.00uur. Om 14.00 uur lezing  "De werf Tielrode” door Leen ten Haaf.

Zondag 2 juli                          

Dordtse Boekenmarkt, wij staan daar met een eigen kraam.

Zaterdag 16 september           

Dagexcursie vaartocht Dordrecht-Gorinchem-Linge-Dordrecht met de HALVE MAEN. Vertrek van Dordrecht – René SIEGFRIED – om 09:00 uur. Kosten: leden € 60,00 / niet leden € 70,00 Boeken via de Ledenadministratie op dinsdag ochtend tussen 09:00 en 11:00 uur telefoonnr. 06-12344170 of via mail ledenadministratie@debinnenvaart.nl

Zaterdag 7 oktober             

Museum geopend van 10.00uur tot 16.00uur. Om 14.00 uur lezing  "De werven van Moerdijk” door Leen ten Haaf.

Zaterdag 28 oktober         

Najaarsbijeenkomst 2017 in het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur). Een presentatie zal worden verzorgd door Chris van Eijmeren en zal een samenvatting zijn van alle voorgaande studiereizen.

Zaterdag 4 november   

Museum geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Om 14.00 uur lezing "Varen op de Romeinse Rijn" door Tom Hazenberg.

Dinsdag t/m vrijdag 07 - 10 november                

Vakbeurs Europort in Rotterdam. We zijn hier met een eigen stand (nr. 7003) aanwezig.

Zaterdag 2 december      

Museum geopend van 10.00uur tot 16.00uur. Om 14.00 uur lezing  "De werven van Vreeswijk en Jutphaas" door Jaap Boersema.

 

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2017 (toegang gratis) aan boord van de René SIEGFRIED - Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht. De museum openstellingen op de eerste zaterdag van de maand zijn op  6 mei - 3 juni – 1 juli – 5 augustus – 2 september – 7 oktober - 4 november – 2 december.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387

 

Lezing en boekpresentatie bij Museumwerf Vreeswijk op 22 april 2017 (aanvang programma 13.00 uur) Liefhebbers van veerschepen en andere geïnteresseerden opgelet! Op zaterdag 22 april organiseert Museumwerf Vreeswijk een dia-lezing getiteld: Het nieuwe leven van historische IJveren en een presentatie van het boek Heen & Weer. Sprekers zijn Frank Hemminga en Trudy Admiraal. Tijdens de lezing voert Frank Hemminga u langs de geschiedenis van de IJveren. Daarnaast vertelt hij over Stichting Move Amsterdam (Museum voor het openbaar vervoer & straatbeeld) waarvan hij medeoprichter is. Deze stichting heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdend en varend erfgoed van de regio Amsterdam. Vrijwilligers runnen onder de naam IJ-buurtveer, een veerdienst over het IJ naar het historische dijkdorp Nieuwendam en naar het Vuurtoreneiland. Over de herontdekte historische IJveren verscheen vorig jaar het boek getiteld: Heen & Weer. Het staat vol verhalen en prachtige foto’s. Na de pauze presenteert Trudy Admiraal dit boek waarvan zij medeauteur is. Ze vertelt over het ontstaan ervan, over de verschillende schepen die erin staan en over de mensen, die zij sprak. Na afloop signeert ze het boek voor wie het wil aanschaffen. Entree: € 5,- p.p. (incl. een bakje koffie of thee). Ontvangst vanaf 13.00 uur in het Theehuys. De lezing start om 13.30 uur en vindt plaats in de Expositieruimte. Meldt u zich tijdig aan voor de lezing via museumwerf@museumwerf.nl. of via 030 65 79 581. 

Wie heeft er verhalen over de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens WO II??

In de aanloop naar de jaarlijkse 4 en 5 mei-viering organiseert Fort Vreeswijk in Nieuwegein een bijzonder project met als thema: Hoe verging het de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Museumwerf Vreeswijk neemt deel aan dit initiatief en is daarom op zoek naar foto’s en verhalen van Vreeswijkse en Jutphaase schippers (of hun familie) uit die periode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had ook de scheepvaart in Nederland behoorlijk te lijden. De situaties waarin schippers belandden liepen flink uiteen. Zo kon het zijn dat men uit financieel oogpunt gedwongen was voor de bezetters te varen of dat het schip soms schipper en al werd geconfisqueerd. Bijzondere transporten vonden er plaats zoals met evacuees, onderduikers of voor de voedselvoorziening. Ook boden schippers een zogenaamde werkplek aan boord aan mannen om hen te behoeden voor de Duitse tewerkstelling.  Een aantal schippers zag de kans schoon om te saboteren en hun schepen onklaar te maken door ze af te zinken, met hoogwater te laten stranden of te verstoppen de Biesbosch. 

Fort Vreeswijk is benieuwd naar deze ervaringen en wil hier graag aandacht aan besteden. Heeft u foto’s of verhalen over deze spannende tijd? Meldt u dit dan aan cisca@museumwerf.nl.

Een aantal vertellingen zal op film worden vastgelegd. Deze film, de foto’s en de verhalen zullen op 21 april 2017 in Fort Vreeswijk in stijl worden gepresenteerd. Het spreekt voor zich dat het hier vooral om de Vreeswijkse en Jutphaase scheepvaart gaat want Nieuwegein…, nee dat bestond toen nog niet.

 

Schepen, foodtrucks en muziek bij de elfde editie van de Arnhemse Kadedagen

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is de Arnhemse Rijnkade weer locatie voor de 11e editie van de Kadedagen. Vorig jaar bezochten ruim 10.000 mensen het gratis evenement. Dit jaar is het thema ‘Slepen’. Onder andere sleepboten, scheepsbouw, gerookte zalm, kinderactiviteiten en zeemeerminnen (ja, écht) zullen dit jaar het programma vullen. De Arnhemse Kadedagen aan de Rijnkade zijn zaterdag van 10.00 tot 18.00 en zondag 10.00 tot 18.00 te bezoeken, met zaterdagavond feest bij de ZEESTER. Toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op onze ‘11e Arnhemse Kadedagen’ Facebook pagina.

Op vrijdag, zaterdag en zondag 7, 8 en 9 juli vinden in Coevorden voor de 20-ste keer de Historische Havendagen plaats!

Historische schepen kunnen zich vooraf aanmelden via de site www.havenverenigingcoevorden.nl

Ze worden dan als gast ontvangen en krijgen gratis ligplek, uitnodiging captains diner en een erg sfeervol maritiem weekend aangeboden!

 

Opknappen Veense praam / Dianne Renders -email d.renders@staatsbosbeheer.nl – gsm 06 - 10 25 72 14 doet de volgende oproep:

Ik ben boswachter bij Staatsbosbeheer in Waardenburg. In ons natuurgebied ’t Broek (ook in Waardenburg) hebben we een Veense praam liggen. Deze is een jaar of 15 geleden door mijn voorganger naar ons gebied gehaald, zodat we met bezoekers een tochtje met een trekschuit kunnen maken tijdens een excursie, die ‘kuieren door het verleden’ heet. Nu vertoont deze trekschuit, uit 1912, rotte plekken. Omdat we te maken hebben met een oud exemplaar, dat we niet zomaar willen afdanken, en omdat wij geen kennis hiervan hebben, ben ik gaan zoeken naar een mogelijkheid om met kenners in contact te komen. Hopelijk vind ik die bij deze vereniging. Is het mogelijk om via Vereniging “De Binnenvaart’ iemand te vinden, die naar de Veense praam wil kijken, en die iets kan zeggen over benodigd onderhoud/reparatie en het eventueel ook uit kan voeren? Ik zou graag de (on)mogelijkheden bespreken, zodat we weten of we het bootje voor de toekomst in kunnen zetten voor onze excursie, want dat is natuurlijk ons doel!

 

Reünie Stalenbootschippers Regiment Genietroepen

Velen van u hebben hun dienstplicht bij het Regiment Genietroepen vervuld. Een redelijk groot aantal heeft de opleiding tot Stalenbootschipper gehad en heeft daarna zijn dienstplicht op de Stalenboot  of Polyesterboot bij de parate troepen in Wezep en/of Duitsland doorgebracht.

Harry Hoefnagel is bereid een reünie voor deze groep te organiseren. Heeft u tijdens uw dienstplicht op de Stalen- of Polyboot gevaren en wilt u uw dienstmaten weer een keer ontmoeten? Meldt u dan aan bij de secretaris van de Vereniging (Oud) Pontonniers en Torpedisten. (VOPET)

J. den Haan     Penant 25    1834TK Sint Pancras.   Kijk ook op onze website:  www.vopet.nl

 

Een wens van een pensionado.  Ruim 12 jaren ben ik penningmeester van het Prot. Koopvaardij Werk Amsterdam. Naast deze vrijwilligers functie bezoek ik ook de bemanning  van zeeschepen die de Amsterdamse zeehaven aandoen. Ik luister naar de heimweeverhalen en tracht de zeevarenden  op te peppen. Via het Amsterdamse zeemanshuis leveren wij gebruikte kleding aan arme mannen uit de derde wereld. Nog nooit bevoer ik de diverse zeeën. Eenmaal  kon ik met een coaster meevaren naar Mannheim. Ik nam mijn brommer mee aan boord en reed in twee dagen terug naar Den Haag. In de maand mei zou ik graag een keer meevaren met een binnenschipper over de Rijn of de Maas.  Ik zoek geen luxe. Ik ben 73 jaren en  gelukkig nog in een prima conditie. Wie meldt zich? Arend Ooms – email: arendooms@ziggo.nl

Teken op Scheepsanker. Wie kan G.A.Lischer – email: elly2310@live.nl  helpen een verklaring van dit teken op een anker te vinden? Vijfenvijftig jaar geleden heb ik van een molenbaas van een Stoombaggermolen een klein scheepsanker gekregen die aan een bagger emmer was blijven hangen en boven water kwam. Dat was in de uiterwaarden van de Nieder Rhein bij Rees. Zoals u op de foto ziet staat er een teken in . Nu ben ik al jaren op zoek naar de betekenis van dat teken, daarvoor ben ik naar Scheepvaart museums in Amsterdam, Rotterdam, Den Helder, Sneek, Groningen, Antwerpen. , Emmerich, Duisburg, Mainz, Berlijn, Hamburg en Bremerhaven geweest. Niemand kan mij iets over dat teken vertellen. Ben ook naar Rijksmuseum van Oudheden in Leiden geweest en naar het J.P. Meertens Instituut te Amsterdam. 

     

 

Sleepboot WILLEM-MARIE bijna elke donderdag te bezichtigen
De sleepboot WILLEM-MARIE is bijna elke donderdag te bezichtigen langszij de RENÉ SIEGFRIED. W. van IJsseldijk toont dan trots zijn langzaam lopende Deutz. En dat geluid ervan moet u beslist een keer in het echt gehoord hebben. Ware nostalgie en u gaat in gedachten terug naar de tijd van de sleepvaart.

februari 2017

Oproep van het video-archief Vereniging ‘De Binnenvaart’

Wie heeft video-opnamen (VHS-band of op DVD overgezet) van een of meer afleveringen van de in 1996 door de NCRV uitgezonden tiendelige televisieserie 'Rein-Rhein-Rhin-Rijn'? Graag bericht aan de medewerkers van het video-archief t.a.v. Gijsbert Snijder e-mail: gsnijder@kpnmail.nl

oktober 2016

Ontbrekende Schuttevaers in archief vereniging “De Binnenvaart’

Wie kan ons helpen aan de volgende afleveringen van het Weekblad Schuttevaer: 2014 de nrs. 50-51-52 en 2016 nr. 24 van 18 juni? Deze ontbreken nog in ons archief..