De Roeiboot


De Roeiboot

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2018 (toegang gratis) aan boord van de René SIEGFRIED - Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht. De museum openstellingen op de eerste zaterdag van de maand zijn in 2018 op 6 januari – 3 februari – 3 maart – 7 april – 5 mei - 2 juni – 7 juli – 4 augustus –     1 september – 6 oktober - 3 november – 1 december.    

December 2017

Mededelingenrubriek van vereniging  "De Binnenvaart"

Agenda

15-16-17 december               

De vereniging is aanwezig met een kraam op de Kerstmarkt in Dordrecht op de Vismarkt.

Zaterdag 6 januari 2018        

Museum geopend van 10.00uur tot 16.00uur. Om 16.00 uur nieuwjaarsreceptie voor de vrijwilligers van de vereniging.

Zaterdag 3 februari 2018      

Museum geopend van 10.00uur tot 16.00uur. Om 14.00 uur de lezing ‘De Rijn’, een biografie van M. Hendriksma.

Zaterdag 10 maart 2018        

Jaarvergadering op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).

29-30-31 mei 2018                 

Shipping Industry Gorinchem.

30 juli t/m 13 aug. 2018        

15e Maritieme studiereis naar Noordwest Frankrijk (zie de bijgevoegde flyer).

 

Iets voor U?

Wilt u graag uw kennis over de binnenvaart uitdragen aan geïnteresseerden?

Op ons Binnenvaartcentrum in Dordrecht is ruimte voor een of meer vrijwilligers (dus u kunt u ook samen aanmelden), die bezoekers een rondleiding willen geven in ons museum. Ook als u op een andere manier actief wil worden binnen onze vereniging, nodigt het bestuur u uit. U kunt u zich melden op: secretaris@debinnenvaart.nl

 

Vraag en aanbod

Gezocht worden mappen die vroeger gebruikt werden bij het zogenaamde ligplaatsonderwijs. Wie kan ons daar aan helpen? Reacties aan: redactie@debinnenvaart.nl

 

Wolfgang Preikschat, e-mail red@schifffahrtslexikon.de vraagt om hulp: Ik wil al lang een artikel over het ontwerpen van binnenschepen na 1945 (buiten en binnen) schrijven. Om het onderwerp nu toch maar aan te pakken en voor onderzoek/interviews/raadpleging ben ik op zoek naar mensen, die óf zelf in het verleden als scheepsbouwer of in de tekenkamer hebben gewerkt óf tegenwoordig met het ontwerpen van schepen bezig zijn en in de geschiedenis van hun vak en op de hoogte van de ontwikkeling van de scheepsbouw zijn. Verwijzingen naar de betreffende personen en/of bemiddeling van contacten door de geachte lezers en leden van de vereniging worden heel erg op prijs gesteld. 

 

Paul  Budding, e-mail kapiteinbrul@gmail.com meldt: Sinds kort ben ik in het bezit van de sleepboot HAJO (10x3.50). Gebouwd in 1942 te Enkhuizen werf Vooruit. Eerste meetbrief uitgereikt Amsterdam 28-11-1960 metingmerk:18767. Brandmerk:  5705  B  AMST. 1960. In de meetbrief uit 1960 staat, dat hij toen als TO voer met als eigenaar G. Schepers in Rotterdam. Veel mensen met de naam Schepers opgebeld maar niemand is iets bekend. Volgens horen had hij ook een zusterschip, de TRUUSJE. Bekend zijn de volgende namen en eigenaren: 1960?  TO/G. Schepers - 19??-1973 ALPHA/Verduin - 1973-1975 ALPHA/Chr. de Ridder - 1975-2013  BAS/Aann. Bedrijf Van Noordenne - 2013-2017 BAS/B. Smit - 2017 HAJO/P. Budding. Is er bij de vereniging misschien wat meer bekend hier over?                                                                         

Rinus de Jongh, e-mail m.de.jongh@hetnet.nl  of tel: 0181-621215 zoekt voor zijn 2e boek over het leven en werken aan boord van sleepschepen een foto van strangen vissen. Graag waarop te zien is dat men fysiek met de strangendreg bezig is. Wie kan hem hieraan helpen?

 

Nieuwe boeken

Naast ons eigen boek ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’ (€ 30,00) zijn weer te koop de nieuwste uitgaven van De Alk: Binnenvaart 2018 – Sleep & Duwvaart 2018 en het Jaarboek 2017. Deze kosten € 25,00 per stuk.

Geschiedenis van het Apeldoorns kanaal (€ 25,00) .

 

Website over de geschiedenis van de schippers van Bergen op Zoom

Sinds kort is er een website actief die de geschiedenis van de schippers van Bergen op Zoom beschrijft. Het gaat om alle gebeurtenissen en veranderingen in de binnenscheepvaart die hebben plaatsgevonden in de periode 1812 tot 1940. Nu worden deze jaartallen niet al te streng gehandhaafd. Er is een register dat meer dan 375 schepen telt die met Bergse schippers in verband zijn te brengen. Niet alleen de schepen van de particuliere schipperseigenaars, maar ook die van de zetschippers en de kantoorschippers. Omdat er nogal wat namen worden genoemd is er ook een genealogisch deel waarin iedereen die besproken wordt is terug te vinden. De families Van Dort, Schot en Touw leveren gezamenlijk 45% van alle Bergse schippers. Hierna komen 12 kleinere families als: La Fontijn, Gastelaar, De Geep, De Haas, De Jager, Kroon, Van Der Kuijl, Maas, Van Nispen, Oosterwaal en Wakkee.

Daarna volgen nog 36 families die voor een kortere periode vanuit Bergen voeren samen met de nieuwkomers. Het gaat om de volgende namen: Backx, De Bakker, Beekman, Van den Berg, Breens, Buijs, Dane, Daverveldt, Van Dijk, Den Dulk, Ernst, Fondse, Geers, Geervliet, Gielbert, Koopman 1 & 2, Landa, Martens,Van Mechelen, Mij(n)sbergen 1 & 2, Nederveen, Van Oost, Ribbens, Rubsaam, Van Schijndel, Sep, Smout 1 & 2, Stadhouders, Van Tongeren 1 & 2, Veraart, Voorhans 1 & 2, Vree, Weijt, De Witte, Wittermans en Van Wijk.

Ook is er veel aandacht voor de geschiedenis van de binnenvaart in het algemeen en daarmee is deze site ook interessant voor niet-Bergenaars.

http://schepen-en-schippers-van-bergen-op-zoom.jouwweb.nl

De website is nog niet helemaal af. Regelmatig komen er nog foto’s en dergelijke bij. Aanvullingen en verbeteringen zijn zeer welkom bij Kees Touw

e-mail: touwkeestouw@hotmail.com

Oktober 2017

Sjaak Grinwis, e-mail mail: zeeheld9@gmail.com meldt: Sinds kort is er op Facebook een openbare ledengroep aangemaakt, hierop kunnen foto’s en berichten worden geplaatst, en men kan gratis lid worden van deze groep. Er bestaat ook een (zakelijke) site op Facebook, maar deze wordt alleen gebruikt voor berichten en belangrijke zaken, zoals b.v. aankondigen van evenementen. Hierop is het lastig om foto’s op te plaatsen. Verder is er ook een Videokanaal op YouTube, waar (scheepvaart) filmpjes zijn te zien en eventueel door mij kunnen worden geplaatst. Het lijkt mij in deze (digitale) tijd een aanvulling voor de vereniging en met de social media bereiken we waarschijnlijk meer en gemakkelijker de jeugd. Op zowel Facebook als YouTube is e.e.a. te vinden onder de naam "Vereniging De Binnenvaart”.


Els-Liesbeth Milder, e-mail els.liesbeth.milder@gmail.com heeft deze oproep: Ik ben op zoek naar schippers die tussen ongeveer 1949 en 1965, zand, grind en cement hebben gelost bij Joh. Milder Spanbetonindustrie te Huissen bij het Looveer (de pont tussen Huissen en 't Loo). Het bedrijf is nog steeds aan het Looveer, maar nu onder de naam VBI. Johannes Milder was 'n broer van mijn vader en ik ben van plan 'n artikeltje te schrijven over zijn bedrijf. Daarbij zullen de verhalen en de foto's van de schippers, die daar gelost hebben centraal staan. Dus, deel uw herinneringen a.u.b. met mij.

Walther Woortman, e-mail w.woortman@gmail.com heeft deze oproep: In 1962 ben ik met werken begonnen bij Rederij Koppe in Amsterdam. Rederij Koppe deed toen de havenrondvaart, maar voer ook naar Volendam, Monnikendam, Marken, Enkhuizen en Stavoren. Voor die tijd voer ze met vrachtschepen en de spoorponten. Maar er staat mij ook iets bij van de MY FAIR LADY. Dit was een schip dat op de Oostzee had gevaren, welke ik persoonlijk het mooiste schip vond. Helaas kan ik hier helemaal niets over terug vinden en ik ben toch wel benieuwd waar dit schip is gebleven. In het midden van het schip was ook een bemanningsverblijf met slaaphutten. Ik ben benieuwd of een van de lezers dit ook nog weet en of iemand meer informatie over dit schip heeft.

             

Juni 2017

Voor het boek ‘Zand-, grind en de historische binnenvaart; 100 jaar zelflossen’ zijn Jan van ‘t Verlaat en Ko Blok op zoek naar fotomateriaal van het zelflossen.  Indien u hier over beschikt kunt u contact opnemen met Ko Blok  ko.blok@xs4all.nl       gsm 06 53 254 122

 

Februari 2017

Oproep van het video-archief Vereniging ‘De Binnenvaart’

Wie heeft video-opnamen (VHS-band of op DVD overgezet) van een of meer afleveringen van de in 1996 door de NCRV uitgezonden tiendelige televisieserie 'Rein-Rhein-Rhin-Rijn'? Graag bericht aan de medewerkers van het video-archief t.a.v. Gijsbert Snijder e-mail: gsnijder@kpnmail.nl

Oktober 2016

Ontbrekende Schuttevaers in archief vereniging “De Binnenvaart’

Wie kan ons helpen aan de volgende afleveringen van het Weekblad Schuttevaer: 2014 de nrs. 50-51-52 en 2016 nr. 24 van 18 juni? Deze ontbreken nog in ons archief..

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387