De Roeiboot


De Roeiboot

April 2019

 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

                               

Agenda 2019      

7-8-9 mei                         

Shipping Industry in de evenementenhal Gorinchem. We staan hier met een eigen stand.

30/31 mei-01 juni            

Nationale Sleepbootdagen in Vianen.

08 juni                             

Sleepbootdagen Maassluis, we staan hier met een eigen kraam.

28 t/m 30 juni                  

Maasbrachter Havendagen.

05 t/m 07 juli                    
Historische Havendagen Coevorden is een gratis 
publiek evenement waarin Historische Authentieke 
Schepen in de belangstelling staan. 
07 juli                               
Boekenmarkt Dordrecht met verenigingskraam.
13 juli                               
Historische Happening Hoogeveen. 
We staan hier met een eigen kraam.
20 aug. t/m 04 sept.                      
16e Maritieme studiereis over de Mekong rivier 
We landen in Singapore
en varen van Cambodja naar Vietnam.  
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 
Voor meer informatie en boekingen: Eurocult-Lito reizen, 
email: info@eurocult.nl, tel. 030-2439634 - 
website: www.eurocult-lito.nl
21 sept.                             
Vaartocht Doesburg-Doetinchem met mps ORGANZA. 
De bus van Dordrecht zit reeds vol, 
maar er zijn nog een aantal plaatsen aan boord vrij 
U reist dan op eigen gelegenheid naar Doesburg. 
Aanmelden via ledenadministratie@debinnenvaart.nl 
Telefonisch bereikbaar op: 06-12344170 
op elke dinsdag vanaf: 9.00 uur tot 11.00 uur.
Oktober              
Najaarsbijeenkomst.

05 t/m 08 nov.                 

Europort 2019 in Rotterdam. We staan hier met een eigen stand.


 

 

Gezocht nieuwe leden met uw hulp

Wij zijn hard op zoek naar nieuwe leden en het idee is dat, als elk lid nu eens een nieuw lid zou aanbrengen, wat zou uw vereniging dan een enorme opsteker krijgen.

We hebben een aanmeldingsformulier voor nieuwe leden bijgevoegd, zodat het makkelijk is om een nieuw lid in te schrijven. En het geeft helemaal niet als u meer leden wilt op geven, op een gewoon vel papier of in een e-mail of per telefoon mag u de leden natuurlijk ook aanmelden.

Wij zijn enorm benieuwd hoeveel nieuwe leden er in de komende periode door de ledenadministratie ingeschreven gaan worden.

Alvast enorm bedankt voor uw hulp.

Oproep aan de leden:

Leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ steunen hun vereniging zodat de doelstelling van de vereniging verwezenlijkt kan worden.

Aangezien het aantal leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ behoorlijk terug loopt, is het bestuur zich aan het beraden over de toekomst. Daarbij willen zij graag de hulp van u als lid van vereniging ‘De Binnenvaart’.

Wilt u eens nadenken en misschien met anderen bespreken over uw ideeën en wensen. Wat verwacht u van vereniging ‘De Binnenvaart’ en wat vindt  u bij vereniging ‘De Binnenvaart’? Wat zou u willen dat er binnen de vereniging gebeurd? Hoe denkt u dat wij nieuwe leden aan ons kunnen binden. Wat zou u in het magazine ‘Binnenvaart’ willen zien of juist niet.

U kunt het op papier zetten en opsturen naar onze brievenbus of per e-mail naar info@debinnenvaart.nl. U kunt ook dinsdagochtend met de ledenadministratie bellen, zij helpen met inventariseren van uw ideeën.

Laat het ons weten. U zou het bestuur en dus ook uw vereniging enorm helpen.

 

Jongerenafdeling

Vereniging ‘De Binnenvaart’ overweegt een jongeren afdeling op te zetten. Praat er eens over met mensen die interesse hebben in de binnenvaart. Mensen met belangstelling kunnen zich melden bij de ledenadministratie. Binnen de jongeren afdeling kan vrijwel elk idee vorm krijgen, net als in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’ overigens.

Wij begrijpen dat jongeren, en dan bedoelen wij tieners, twintigers, dertigers en misschien veertigers, heel andere ideeën hebben dan dat er nu uitgedragen wordt binnen vereniging ‘De Binnenvaart’. Met heel veel plezier willen wij deze groep geïnteresseerden in de binnenvaart, de ruimte geven om een nieuwe weg in te slaan. Wij kunnen dan met elkaar deze nieuwe afdeling laten integreren in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’.

De jeugd heeft de toekomst en vereniging ‘De Binnenvaart’ is er voor verleden, heden en toekomst……kom maar op!!!!!!!

 

Binnenvaartmuseum elke zaterdag open 

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is tot op heden elke donderdag en de eerste zaterdag van de maand geopend.

Vanaf 1 mei 2019 gaat het museum ook elke zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur.

Wij zoeken nog mensen die tijdens deze nieuwe openingstijden willen assisteren. Opgeven kan via: info@debinnenvaart.nl

 

Vrijwilligers gezocht

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum en om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

 

Marot

Stichting ‘De Binnenvaart’ kijkt uit naar een huurder/bewoner/beheerder voor op de Franse Motor Marot.

Inlichtingen: j.hubens2@chello.nl

 

Bed & Breakfest op originele Franse Motor

Bezoek aan het binnenvaartmuseum, rondvaart met de Veerdienst 3, een bezoek aan de historische binnenstad van Dordrecht en rondstruinen in  recreatiepark de Biesbosch, het is allemaal teveel voor een dag.

Vereniging ‘De Binnenvaart’ biedt nu ook de mogelijkheid voor B&B.

Overnachten aan boord van de Marot, hoe leuk is dat.

Ledenprijs:      € 45,- per nacht. (max. 2 personen) niet leden betalen € 60,-

                        €   7,50 p.p. voor ontbijt aan boord bezorgd.

Informatie en reserveren bij: info@debinnenvaart.nl

 

Voor onze Franse motor MAROT zijn we op zoek naar een originele schoorsteen. Wie kan ons hier aan helpen? Info bij Jos Hubens, e-mail j.hubens2@chello.nl – Tel. 078-6138195

 

Ellen van der Burg - Communicatie- en projectmedewerker Routebureau

uit®waarde – Tel: 0344-681644 – e-mail: e.burg@uiterwaarde.nl| doet de onderstaande oproep: Onze organisatie heeft 10 fiets- en voetveren in de vaart waaronder drie ponten op de Waal (Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden. Voor deze drie verbindingen zoeken wij vrijwillige schippers met een Groot Vaarbewijs.

 

Esther van Maarschalkerwaard e-mail: esthermvm@telfort.nl heeft de volgende oproep: Mijn naam is Esther van Maarschalkerwaard, ik ben historica en bezig met een onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. In dit onderzoek is een voorval met een binnenvaartschipper naar voren gekomen waar ik graag meer over te weten zou willen komen. Binnenvaartschipper Jan Fernhout voer op 13 december 1942 waarschijnlijk in de namiddag met zijn schip in konvooi op het Volkerak in de buurt van Dinteloord toen het schip werk beschoten. Waarschijnlijk beschoten door Engelse vliegtuigen, Jan Fernhout raakte hierbij zwaargewond, net als zijn dochter, zijn oudste zoon is om het leven gekomen. Het schip voor in konvooi met waarschijnlijk nog twee schepen. Ook op een van de andere schepen is een dode gevallen, een schippersvrouw die de was op stond te hangen. Jan Fernhout voer gedwongen onder Duitse vlag, waarschijnlijk de andere twee schepen ook. Voor de oorlog en ook na de oorlog voer Jan Fernhout voor de rederij Hijna & Breukelman. Tot nu toe is het niet gelukt meer informatie boven water te krijgen hierover, ik heb zelfs hulp gekregen van de Studiegroep Dinteloord. Ik zou graag op zoek gaan naar nabestaanden van de schippers van de andere twee schepen. Wie kan haar helpen om te trachten familie van de andere schippers te vinden?

Willi Reinsbach e-mail: ijslord@msn.com is op zoek naar oud schipper H.C.W. Cornelissen en of familie van het mvs HENCA (later mvs deo volente) uit Rotterdam-IJsselmonde. Hij heeft daar als zeer jonge man aan boord gewerkt en is helaas het contact verloren. Hij heeft veel aan deze schipper en familie te danken en veel geleerd van zijn enorme kennis en vakmanschap. Hij wil graag na meer dan 40 jaar de familie weerzien. Wie weet meer over deze familie?

 

Nieuwe boeken

Naast ons eigen boek ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’ (€ 30,00) zijn weer te koop de nieuwste uitgaven van De Alk: Binnenvaart 2019 en het Jaarboek 2018. Deze kosten € 25,00 per stuk.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387