De Roeiboot


De Roeiboot

April 2014 

 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda 2014

13-14-15 mei                       Vakbeurs Maritime Industry in Gorinchem. We zijn aanwezig met een eigen stand.

05 juli                                    Havendag Werkendam. We zijn hier aanwezig met onze LASH-bak.

30 juli t/m 12 aug.              12e maritieme studiereis, naar Zuid Frankrijk.

September                            Excursie vereniging “De Binnenvaart”         

Oktober                                 Najaarsbijeenkomst vereniging “De Binnenvaart”   

 

Presentaties in 2014 aan boord v/d RENE SIEGFRIED - Gratis toegang

 • Dinsdag 8 april 2014 om 14.00 uur - Binnenvaart op de rivieren Ohio en Mississippi - Presentatie door Chris van Eijmeren.

 • Dinsdag 2 september om 14.00 uur - 2de Maasvlakte – Presentatie door Rinus de Jong.

 • Dinsdag 7 oktober om 14.00 uur - De Hoogeveense Vaart – Presentatie door Albert Wolting.

 • Dinsdag 4 november om 14.00 uur - De geschiedenis van de Rijnvaart: de vroegere beurtvaart op Keulen, de verdere ontwikkeling van het zeilende 'Rijnschip', de Dorstense aak, de stevenaak, waar uiteindelijk de Rijnklipper uit voortgekomen is – Presentatie door Adrie Koppejan.

 • Dinsdag 18 november om 14.00 uur - Maritieme studiereis door Myanmar (Birma) - Presentatie door Chris van Eijmeren.

 • Dinsdag 2 december om 14.00 uur - De ontwikkeling van de Nederlandse binnenvaart tussen 1800 en 2014.Presentatie door Ruud Filarski.

  Presentaties zijn onder voorbehoud:  Kijk vooraf op www.debinnenvaart.nl of bel met 06-46428542.

   

  Ere leden bij vereniging “De Binnenvaart”

  Op de Algemene Ledenvergadering is besloten om Jos van Dongen en Chris Slagter voor hun grote langdurige inzet te benoemen tot  erelid van de vereniging. In Binnenvaart 2014-3 (juni) komen we hier uitgebreid op terug.

   

  Koor De Binnenvaart is op zoek naar muzikanten. Accordeon of wat u maar bespeelt, wij komen graag met u in contact.  Mail naar: koor@debinnenvaart.nl of bel 06-46428542

   

  ZWAANTJE vaarvakanties:

  NIEUW: Brugge - Parijs van 10 t/m 24 mei 2014  / Brugge - Amsterdam: 7 t/m 14 juni 2014

  Voor informatie bel: 030-6090386 of kijk op www.jaapboersema-maritiem.nl onder: 'vaarvakanties'.

   

  Reünie Stella Maris en Mariën Enk 4 oktober 2014

  Op 6 oktober 2007 is door Annie Bosman en Liesbeth Arends een reünie georganiseerd voor oud-leerlingen en groepsleiding van schippersinternaat Stella Maris en Mariën Enk in Arnhem. Het betrof een reünie voor leerlingen uit de periode van grofweg 1960 tot en met 1970. Met een deelname van zo'n 90 personen konden we wel spreken van een groot succes. Met foto's uit de oude doos, een presentatie van zelf gemaakte (bewaarde) werkstukken, lekker eten en genoeg te drinken zijn er heel wat herinneringen opgehaald. Tijd om dit succes gaan te evenaren. Caroline Broeders en Liesbeth Maartense gaan een poging wagen en nodigen alle leerlingen en groepsleiding van bovengenoemde periode uit om zich aan te melden voor de reünie op 4 oktober aanstaande van 15:30 tot 22:00 uur op het KSCC in Nijmegen. De kosten bedragen € 25 pp inclusief eten en 4 consumpties.

  Aanmeldingen graag naar Caroline: carma01@gmail.com. Voor telefonische informatie kan je contact opnemen met Caroline (tel.06 27545043 ) of Liesbeth (tel. 06 27025001). Aanmelden betekent ook betalen. Het bedrag graag overmaken naar rekeningnummer NL62 INGB 0003684031 t.n.v. E.C.M. Arends te Nijmegen onder vermelding van "Reünie 2014".

  We hebben niet van iedereen contactgegevens, dus heb je nog contact met klasgenoten, zegt het voort!

  Wij kijken uit naar een overweldigende deelname en een gezellige bijeenkomst.

   

  Na het boekje “Belevenissen Rijnpassagiersvaart 1976- 1984” heeft Henk Kleinstra wederom een boekje uitgebracht. Ditmaal belicht hij het leven als veerman, met als titel ''Daar kan ik niet voor zwemmen''. Het is wederom een klein boekje met als onder titel: Informatief, soms ondeugend, soms een beetje belerend maar vooral het leven van alledag van een veerman. Het is uitgebracht onder: ISBN nr 978-90-821848-0-8. Het telt 52 pagina’s, kost € 17.50 en is te bestellen via www.boekenbestellen.nl Voor vragen kunt u contact opnemen via henk.kleinstra@gmail.com

   

   

   

   

   

  Vraag en aanbod

 • In 1914 startte Gilles Paulus het huidige veerbedrijf met een veerverbinding op de Maas tussen Velden en Grubbenvorst. Ter gelegenheid hiervan wordt er door het Veerbedrijf Ton Paulus een boekje uitgebracht. Hiervoor is men nog op zoek naar oude foto’s van dit 100-jarige veer. Wie heeft hier nog afbeeldingen van? U kunt deze mailen of zenden naar de redactie Binnenvaart Postbus 24066 - 3007 DBRotterdam

 • Michiel de Rijk, e-mail michielderijk1@gmail.com doet de volgende oproep: Ik ben van de scouting groep De Hollandsche nachtegalen en we hebben een binnenvaartschip, de ZUID-HOLLAND. Daar staat een Stork Ricardo AR 213 in en onze wimpel van deze motor in verwaaid. We zijn al een tijdje opzoek naar een nieuwe maar kunnen we deze nergens vinden. Wie weet waar we deze vandaan kunnen halen?

 • W.T.H. van Putten, Kromme Zandweg 52 – 3319 GH Dordrecht (0650-626991) zoekt iemand die restauratiewerk aan diverse scheepsmodellen wil doen.

   

  Voor expositie in Rhenen over “75 jaar Grebbeberg” worden foto’s van Evacuatieschepen gezocht. De sleepboten en de (sleep)kempenaars lagen in ’39-’40 in Rhenen aan de loswal en bij de steenfabriek Remmerden. De namen van de sleepboten zijn vetgedrukt.

  ABRAHAM-Schimmel;  ALBLASSERDAM-Prooyen, van; ANNIE-Koorevaar, T; ST. ANTONIUS-Ronde, J.de; CECILIA-Heuvel, W.v.d.; GELDERLAND-Jonge, L.P.de; HEAD-Dongen, Gebr.v.; HELENA- Meeusen, P.; JO-Emans; JOHANNA-Meeusen, J.S.; LEKO-Monster, C.D.; MARIA-Limpt, A.v.; ST.MARIA IV-Vilters; NELLY-Heyboer; NELLY-Oude, G.de; SPERA-Garsten; VERTROUWEN-Advocaat; ZEELAND-Roete, F.; ZWERVER-Groot, de (eig) en de FIAT VOLUNTAS 6 van Van-Dongen.

  Informatie en foto’s naar: jaap.boersema@planet.nl (tel. 030-6090386)

  Zaterdag openstelling van het museum in 2014.

   

  5 April: Binnenvaart boeken beurs.

  3 Mei:  Flessenscheepjes- worden getoond en er is een bouwdemonstratie.

  7 Juni:  Bezoek van het Binnenschifffahrtsforum, ontmoeting en discussie.

  5 Juli:  Binnenvaartschilders tonen eigen werk.

  2 Augustus: Binnenvaartansichtkaarten en binnenvaart foto’s.

  Leden en geïnteresseerden tonen hun collectie. Tevens ruilbeurs. U kan op deze dag uw verzameling uitbreiden en gegevens uitwisselen met andere binnenvaartliefhebbers.

  Binnenvaartfotografen worden uitgenodigd om 100 van hun mooiste “Binnenvaart” foto’s op  DVD te zetten en op deze dag te laten tonen aan de bezoekers van ons Binnenvaartcentrum.

   

  6 September: Verzamelaars tonen hun collectie van Binnenvaartspelden, buttons en sigarenbandjes, postzegels en verdere kleinverzamelaarsobjecten. Tevens ruilbeurs.

  4 Oktober:  Kinderen kleuren binnenvaartschepen en spelen met binnenvaartspeelgoed.

  1 November: Maritieme binnenvaart verkoopmarkt.

  6 December: Binnenschippers maken hun eigen unieke binnenvaartfilm.

  Vereniging “De Binnenvaart” daagt hiermee haar leden uit om een “EIGEN BINNENVAART GERELATEERDE FILM” samen te stellen.

  Voorwaarde is dat de film niet langer mag zijn dan 12 minuten en deze niet eerder op YouTube geplaatst is geweest.

  De ingezonden films worden op 6 december getoond.

  De beste film ontvangt de ‘Binnenvaart’ film Award 2014.

  De jury bestaat uit een vakjury en de aanwezigen op deze zaterdag.

   

  Nieuwe vrijwilligers worden welkom geheten

  Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum worden nog vrijwilligers gezocht. Kom eens langs op de RENÉ SIEGFRIED. Zoals u weet is het Binnenvaartcentrum elke donderdag open. Kijk op www.debinnenvaart.nl voor andere dagen, dat het centrum met een activiteit open is.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl / ING banknr.  625.93.87