De Roeiboot


De Roeiboot

 

Februari   2017 - Mededelingenrubriek van Ver­eniging ‘De Binnenvaart’

Agenda

Woensdag 8 maart             Lezing ‘Varend verleden’ op de Witte Zwaan in Groningen. Zaal open 19.00 uur.

Zaterdag 11 maart             Jaarvergadering op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; Aanvang 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).

17-18-19 maart                   Open scheepvaartdagen Antwerpen.

22 en 23 april                     Zwaluwse Havenfeesten in Lage Zwaluwe. In de buitenhaven zullen aanwezig zijn de historische vaartuigen TERRA NOVA en de HENDRIKA van de scouting Zevenbergen. De havenfeesten staan weer in het teken van Zwaluwe 100 jaar terug. Te zien zijn ook in het dorp de oude ambachten en klederdrachten van weleer. Op zaterdagavond vindt in de haven weer de verlichte botenshow plaats.

9-10-11 mei                        Shipping Industry Gorinchem. We zijn hier met een eigen stand aanwezig.

24 juni                               Maasbrachter Havendagen 2017

Zondag 2 juli                      Dordtse Boekenmarkt, wij staan daar met een eigen kraam.      

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2017 (toegang gratis) aan boord van de René SIEGFRIED - Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht. De museum openstellingen op de eerste zaterdag van de maand zijn op 4 maart – 1 april – 6 mei - 3 juni – 1 juli – 5 augustus – 2 september – 7 oktober - 4 november – 2 december.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387

 

8 maart Lezing op de Witte Zwaan aan het Eemskanaal  in Groningen.

Op woensdagavond 8 maart 2017 organiseren Vereniging ‘De Binnenvaart’, World Ship Society afd. noord en Stichting De Blauwe Zwaan een avond voor leden en belangstellenden. Aan de hand van oude foto’s en ansichtkaarten neemt Harry de Groot u mee terug in de tijd, hij laat beelden zien van het schippersleven zoals onze ouders en grootouders dat hebben geleefd. Onder de titel “VAREND VERLEDEN” doen we een flinke stap terug in de tijd. Werden in voorgaande presentaties vooral de noordelijke vaarwegen belicht, deze keer wagen we ons buiten de bekende wegen en zoeken het verderop. Het programma begint om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Toegang gratis. Locatie: Schipperscentrum De Witte Zwaan aan het Eemskanaal  in Groningen, achter de Praxis.

 

Oproep van het video-archief Vereniging ‘De Binnenvaart’

Wie heeft video-opnamen (VHS-band of op DVD overgezet) van een of meer afleveringen van de in 1996 door de NCRV uitgezonden tiendelige televisieserie 'Rein-Rhein-Rhin-Rijn'? Graag bericht aan de medewerkers van het video-archief t.a.v. Gijsbert Snijder e-mail: gsnijder@kpnmail.nl

Ontbrekende Schuttevaers in archief vereniging “De Binnenvaart’

Wie kan ons helpen aan de volgende afleveringen van het Weekblad Schuttevaer: 2014 de nrs. 50-51-52 en 2016 nr. 24 van 18 juni? Deze ontbreken nog in ons archief..

Foute link bij artikel over het 150 jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland. In het artikel in de Binnenvaart van juni 2016 staat het artikel op pagina 37 t/m 43 over het 150 jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland. In het artikel wordt melding gemaakt van een speciale website op pagina 40 rechts onder waar wordt verwezen naar www.kanaal1886..nl  Dit moet zijn www.kanaal1866.nl (let op de cijfers; 86 moet 66 zijn).

 

Wie heeft er verhalen over de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens WO II??

In de aanloop naar de jaarlijkse 4 en 5 mei-viering organiseert Fort Vreeswijk in Nieuwegein een bijzonder project met als thema: Hoe verging het de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Museumwerf Vreeswijk neemt deel aan dit initiatief en is daarom op zoek naar foto’s en verhalen van Vreeswijkse en Jutphaase schippers (of hun familie) uit die periode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had ook de scheepvaart in Nederland behoorlijk te lijden. De situaties waarin schippers belandden liepen flink uiteen. Zo kon het zijn dat men uit financieel oogpunt gedwongen was voor de bezetters te varen of dat het schip soms schipper en al werd geconfisqueerd. Bijzondere transporten vonden er plaats zoals met evacuees, onderduikers of voor de voedselvoorziening. Ook boden schippers een zogenaamde werkplek aan boord aan mannen om hen te behoeden voor de Duitse tewerkstelling.  Een aantal schippers zag de kans schoon om te saboteren en hun schepen onklaar te maken door ze af te zinken, met hoogwater te laten stranden of te verstoppen de Biesbosch. 

Fort Vreeswijk is benieuwd naar deze ervaringen en wil hier graag aandacht aan besteden. Heeft u foto’s of verhalen over deze spannende tijd? Meldt u dit dan aan cisca@museumwerf.nl.

Een aantal vertellingen zal op film worden vastgelegd. Deze film, de foto’s en de verhalen zullen op 21 april 2017 in Fort Vreeswijk in stijl worden gepresenteerd. Het spreekt voor zich dat het hier vooral om de Vreeswijkse en Jutphaase scheepvaart gaat want Nieuwegein…, nee dat bestond toen nog niet.

 

Sleepboot WILLEM-MARIE bijna elke donderdag te bezichtigen
De sleepboot WILLEM-MARIE is bijna elke donderdag te bezichtigen langszij de RENÉ SIEGFRIED. W. van IJsseldijk toont dan trots zijn langzaam lopende Deutz. En dat geluid ervan moet u beslist een keer in het echt gehoord hebben. Ware nostalgie en u gaat in gedachten terug naar de tijd van de sleepvaart.

 

Wie kan de heer van de Akker (zoon van Henne van den Akker) aan een foto helpen van het houten zeilschip OP HOOP VAN ZEGEN (No. 2554)? In 1913 lag het met een lading zand uit Vreeswijk aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam bij de Kraansluis, waar het zonk. Duiker en sleepboot van Rutters en de JAN VAN DER HEIJDEN schoten te hulp, maar helaas te laat. Bij dit ongeluk kwamen de vier kinderen van Piet van den Akker om het leven. Heeft u informatie of een foto neem dan contact op met Cisca de Ruiter, tel.06-38679086 of mail: cisca@museumwerf.nl

Aart Bijl werkt aan een boek over de Arnhemse Rederij CONCORDIA. Hij kan nog meer informatiemateriaal gebruiken. Wie heeft nog wat in zijn archief? Tel. 0418-515743 of mail: aartbijl45@gmail.com

Gezocht door Jaap Boersema een foto van de gemeentelijke sleepboot GWA 8 uit Arnhem. Deze zou MAARTEN VAN ROSSEM geheten hebben. Tevens gezocht foto’s van de beurtschepen ZAAN & VECHT van de fa. Tober uit Nederhorst den Berg en van Rederij Tijdgeest uit Utrecht.

Tel. 030-6090386 of E-mail: jaap.boersema@planet.nl

 

Varen met anderen.

Nu ook reisjes met de spits WESTROPA van Janarie en Henny Kranenburg. Maar LET OP…buiten de schoolvakanties! Collega’s die ook met gasten varen staan op: www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl bij: “Keertje meevaren?” onder de rubriek: OVER de binnenvaart. Meer informatie nodig? Bel: 030 6090386 of mail: jaap.boersema@planet.nl