De Roeiboot


De Roeiboot

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is elke zaterdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Gratis toegang!  Locatie: Maasstraat 13, 3313 CR Dordrecht.  www.debinnenvaart.nl

 

Augustus 2019

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"          

19 aug. t/m 04 sept.                     
Maritieme studiereis, de 16e, over de Mekong rivier van 
Cambodja naar Vietnam. Singapore, Cambodja & Vietnam.  
Voor meer informatie en boekingen: Eurocult-Lito reizen, 
email: info@eurocult.nl,   tel. 030-2439634 - 
website: www.eurocult-lito.nl

13 en 14 september         

Binnenvaartdagen Zwijndrecht. Tijdens deze binnenvaartdagen wordt de Veerdienst 3 ingezet als veerverbinding tussen Zwijndrecht en het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Tevens zijn wij met een stand aanwezig op het Veerplein in Zwijndrecht.

21 september                    
Vaartocht Doesburg-Doetinchem met mps ORGANZA. 
05 oktober                        
Museum open en om 14.00 uur een lezing over 
Beurtvaart door Willem Oosterlee.
26 oktober                         
Najaarsbijeenkomst bij het STC in Rotterdam.
02 november                     
Museum open en om 14.00 uur een lezing door 
Hein Sommer over de techniek van pigment, 
verven en oude kleuren.

05 t/m 08 nov.                 

Europort 2019 in Rotterdam. We staan hier met een eigen stand.

07 december                    

Museum open en om 16.00 uur de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst.


 

Programma tijdens de zaterdagsopening van het Binnenvaartmuseum

Elke zaterdag is tegenwoordig ons museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 14 september is er een heel speciale openingsdag. In Zwijndrecht zijn dan de binnenvaartdagen in volle gang en wij haken daar natuurlijk op in. Er is een veerdienstverbinding tussen Zwijndrecht en het Binnenvaartmuseum, verzorgt door de Veerdienst 3, kosten € 5,- p.p., kinderen € 2,50. p.p.  Deze dag pakken wij speciaal uit, maar ons programma is bij het naar de drukker gaan van deze Roeiboot nog niet rond. Kijk voor actuele informatie op onze site, dag- en weekbladen. Behalve de rondvaart zullen onze activiteiten deze dag gratis zijn.

Zaterdag 09 november trakteren wij op iets lekkers bij de koffie en zal er een heel speciale collectie scheepsmodellen tentoongesteld worden in de leeszaal van de René Siegfried. Deze modellen zijn exclusief deze dag te bewonderen. Kijk op de website voor actuele informatie.

 

Oproep van het Maas-Binnenvaartmuseum in Maasbracht

Op 14 en 15 september a.s. met de Open monumenten dagen hebben wij hier in gemeente Maasgouw het ‘Thema plaatsen van plezier’. Nu willen wij in ons museum het verhaal vertellen dat vroeger veelal in een ruim van een schip dansavonden werden georganiseerd. Nu is de vraag: wie beschikt er nog over foto's hieromtrent. Reacties zenden aan: info@maas-binnenvaartmuseum.nl

 

 

Binnenvaartmuseum elke zaterdag en donderdag geopend 

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is sinds mei elke donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Wij zoeken nog mensen die tijdens deze nieuwe openingstijden willen assisteren. Voelt u zich aangesproken om enthousiast te vertellen over de wereld van de binnenvaart, dan kunt u zich opgeven via: info@debinnenvaart.nl

 

MAROT

Stichting ‘De Binnenvaart’ kijkt uit naar een huurder/bewoner/beheerder voor op de Franse motor MAROT.  Inlichtingen: J.hubens2@chello.nl

 

Bed & Breakfest op originele Franse motor

Bezoek aan het binnenvaartmuseum, rondvaart met de Veerdienst 3, een bezoek aan de historische binnenstad van Dordrecht en rondstruinen in  recreatiepark de Biesbosch, het is allemaal teveel voor een dag. Vereniging De Binnenvaart biedt nu ook de mogelijkheid voor B&B.

Overnachten aan boord van de MAROT, hoe leuk is dat !!!

Ledenprijs:           € 45,- per nacht. (max. 2 personen) niet leden betalen € 60,-

                             €  7,50 p.p. voor ontbijt aan boord bezorgd (optioneel)

Reserveren bij: info@debinnenvaart.nl

 

Maritieme studiereis 2020 van Berlijn naar Praag

Van 6 t/m 20 augustus 2020 vindt al weer de zeventiende maritieme studiereis van vereniging ‘De Binnenvaart’ plaats. Een luxe cruise van Berlijn naar Praag met vele interessante maritieme excursies in het voor- en na programma per touringcar.

Voor meer informatie en boekingen; Eurocult – Lito reizen o.v.v. De Binnenvaart, Postbus 8177, 3503 RD Utrecht. Telf.:030-2439634, email: info@eurocult.nl

 

                                                                                                                                                                                                                                                 

April 2019

 

Wij zijn hard op zoek naar nieuwe leden en het idee is dat, als elk lid nu eens een nieuw lid zou aanbrengen, wat zou uw vereniging dan een enorme opsteker krijgen.

Wij zijn enorm benieuwd hoeveel nieuwe leden er in de komende periode door de ledenadministratie ingeschreven gaan worden.

Alvast enorm bedankt voor uw hulp.

Oproep aan de leden:

Leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ steunen hun vereniging zodat de doelstelling van de vereniging verwezenlijkt kan worden.

Aangezien het aantal leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ behoorlijk terug loopt, is het bestuur zich aan het beraden over de toekomst. Daarbij willen zij graag de hulp van u als lid van vereniging ‘De Binnenvaart’.

Wilt u eens nadenken en misschien met anderen bespreken over uw ideeën en wensen. Wat verwacht u van vereniging ‘De Binnenvaart’ en wat vindt  u bij vereniging ‘De Binnenvaart’? Wat zou u willen dat er binnen de vereniging gebeurd? Hoe denkt u dat wij nieuwe leden aan ons kunnen binden. Wat zou u in het magazine ‘Binnenvaart’ willen zien of juist niet.

U kunt het op papier zetten en opsturen naar onze brievenbus of per e-mail naar info@debinnenvaart.nl. U kunt ook dinsdagochtend met de ledenadministratie bellen, zij helpen met inventariseren van uw ideeën.

Laat het ons weten. U zou het bestuur en dus ook uw vereniging enorm helpen.

 

Jongerenafdeling

Vereniging ‘De Binnenvaart’ overweegt een jongeren afdeling op te zetten. Praat er eens over met mensen die interesse hebben in de binnenvaart. Mensen met belangstelling kunnen zich melden bij de ledenadministratie. Binnen de jongeren afdeling kan vrijwel elk idee vorm krijgen, net als in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’ overigens.

Wij begrijpen dat jongeren, en dan bedoelen wij tieners, twintigers, dertigers en misschien veertigers, heel andere ideeën hebben dan dat er nu uitgedragen wordt binnen vereniging ‘De Binnenvaart’. Met heel veel plezier willen wij deze groep geïnteresseerden in de binnenvaart, de ruimte geven om een nieuwe weg in te slaan. Wij kunnen dan met elkaar deze nieuwe afdeling laten integreren in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’.

De jeugd heeft de toekomst en vereniging ‘De Binnenvaart’ is er voor verleden, heden en toekomst……kom maar op!!!!!!!

 

Vrijwilligers gezocht

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum, maar ook  om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

 

Ellen van der Burg - Communicatie- en projectmedewerker Routebureau

uit®waarde – Tel: 0344-681644 – e-mail: e.burg@uiterwaarde.nl| doet de onderstaande oproep: Onze organisatie heeft 10 fiets- en voetveren in de vaart waaronder drie ponten op de Waal (Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden. Voor deze drie verbindingen zoeken wij vrijwillige schippers met een Groot Vaarbewijs.

 

Esther van Maarschalkerwaard e-mail: esthermvm@telfort.nl heeft de volgende oproep: Mijn naam is Esther van Maarschalkerwaard, ik ben historica en bezig met een onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. In dit onderzoek is een voorval met een binnenvaartschipper naar voren gekomen waar ik graag meer over te weten zou willen komen. Binnenvaartschipper Jan Fernhout voer op 13 december 1942 waarschijnlijk in de namiddag met zijn schip in konvooi op het Volkerak in de buurt van Dinteloord toen het schip werk beschoten. Waarschijnlijk beschoten door Engelse vliegtuigen, Jan Fernhout raakte hierbij zwaargewond, net als zijn dochter, zijn oudste zoon is om het leven gekomen. Het schip voor in konvooi met waarschijnlijk nog twee schepen. Ook op een van de andere schepen is een dode gevallen, een schippersvrouw die de was op stond te hangen. Jan Fernhout voer gedwongen onder Duitse vlag, waarschijnlijk de andere twee schepen ook. Voor de oorlog en ook na de oorlog voer Jan Fernhout voor de rederij Hijna & Breukelman. Tot nu toe is het niet gelukt meer informatie boven water te krijgen hierover, ik heb zelfs hulp gekregen van de Studiegroep Dinteloord. Ik zou graag op zoek gaan naar nabestaanden van de schippers van de andere twee schepen. Wie kan haar helpen om te trachten familie van de andere schippers te vinden?

Willi Reinsbach e-mail: ijslord@msn.com is op zoek naar oud schipper H.C.W. Cornelissen en of familie van het mvs HENCA (later mvs deo volente) uit Rotterdam-IJsselmonde. Hij heeft daar als zeer jonge man aan boord gewerkt en is helaas het contact verloren. Hij heeft veel aan deze schipper en familie te danken en veel geleerd van zijn enorme kennis en vakmanschap. Hij wil graag na meer dan 40 jaar de familie weerzien. Wie weet meer over deze familie?

 

Nieuwe boeken

Naast ons eigen boek ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’ (€ 30,00) zijn weer te koop de nieuwste uitgaven van De Alk: Binnenvaart 2019 en het Jaarboek 2018. Deze kosten € 25,00 per stuk.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387