De Roeiboot


De Roeiboot

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda 2014/2015

20 december 2014  Jaarlijkse Open Dag’ van de Stichting Historische Verbrandings-motoren Papendrecht. Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de jaarlijkse ‘Open Dag’ van de Stichting Historische Verbrandings-motoren Papendrecht. Op onze locatie aan de Ketelweg 63 B in Papendrecht zijn naast de oude vertrouwde motoren van de collectie, weer een aantal nieuwe aanwinsten (draaiend) te bewonderen.
3 januari 2015 Zaterdag openstelling museum
Vanaf 16.00 uur Nieuwjaarsbijeenkomst vrijwilligers.
3 t/m 7 februari Jubileum programma 25 jaar vereniging “De Binnenvaart”, zie hiervoor Binnenvaart 2014/6, pagina’s 64 en 65
7 februari Jubileumfeest aan boord van DE MAJESTEIT van 18.30 tot 23.00 uur
7 maart Jaarvergadering vereniging “De Binnenvaart” op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).
14 – 16 mei Nationale sleepbootdagen Vianen.
2 t/m 4 juni Vakbeurs Maritime Industry in Gorinchem
9 t/m 23 augustus Maritieme studiereis Canada
   
   

Lezersreizen

De PATRIA vertrekt op maandag 30 maart om 11.00 uur vanaf de SIEGFRIED. De MECKLENBURG op 21 maart naar Hamburg en de GRETHA VAN HOLLAND op 19 maart naar Berlijn. Zie advertentie elders in ons blad en de informatie in het vorige nummer. Uiterste aanmelddatum: 1 februari 2015.


SCHIPPERSKERK bestaat 65 jaar

Dat willen wij, de inwoners van SCHIPPERSKERK, vieren met het uitbrengen van een boekje over het dorpje en zijn omgeving. Zijn er schippers of oud schippers die een verhaaltje willen schrijven?  Opsturen naar schipperskerk65jaar@gmail.com

Archief Britse vaarwegen is on-line

Hugh Potter, (hoofd)redacteur van de bladen Narrow Boat en Waterways World bericht: Het archief van British Waterways in Gloucester wordt momenteel gedigitaliseerd en is terug te vinden in het foto-archief van de Canal & River Trust. Meer dan 22.000 foto’s en zo’n 37.000 items zijn nu al bereikbaar via http//collections.canalrivertrust.org.uk

Vraag en aanbod:

Patrick Keulen, e-mail ppmakeulen@gmail.com heeft de volgende oproep: Ik ben opzoek naar een schip (Hagenaar) dat in 1914 is gebouwd in Hulhuizen onder de naam MARIA uit Herwijnen. Dit schip is als eerste eigendom geweest van mijn overgrootvader. Later heeft mijn grootvader dit schip overgenomen en is in 1935 omgebouwd tot motorschip. Het schip veranderde later ook nog van naam en werd de MARIA uit Maasbracht. Over wat er met het schip is gebeurt nadat mijn opa het verkocht heeft is weinig bekend, alleen dat hij weer in oude glorie is hersteld incl. de zeilen en dat hij als charterschip deed varen op het IJsselmeer met als thuishaven Enkhuizen. Men zegt dat hij daarna nog als thuishaven Zwartsluis heeft gehad maar dat kan niemand bevestigen. Er werd ook eens door een oom van me gezegd dat het schip naar Parijs is gegaan om daar als woonboot te fungeren. 
Hieronder wat info over het schip: Type schip:Hagenaar /  Lang: 22 m / Breed: 4,20 m / 101 ton / Motor: 18 pk Scania gloeikop / bouwjaar: 1914. Ik ben op zoek naar dit schip omdat hierop mijn moeder en al haar broers en zussen zijn geboren. Helaas is ze inmiddels al een tijdje geleden gestorven, maar het was één van haar laatste wensen dat ik het schip weer zou vinden. Ik heb alleen helemaal geen idee waar ik zou moeten beginnen dus vandaar dat ik jullie aanschrijf en misschien dat jullie mij op gang kunnen helpen met mijn zoektocht naar dit schip.

Nieuwe boeken te koop in het Binnenvaartcentrum in Dordrecht

•    Jubileumboek “Toekomst voor het verleden” vanaf 03-02-2015 te koop 
•    Binnenvaart 2015 / Sleep en Duwboten 2015 / Jaarboek Binnenvaart 2014 
•    Tegen de stroom in / Nederlands Grote Rivieren / De Capriolen van een Schipperszoon
•    Westlanders blijven varen

Nieuwe vrijwilligers worden welkom geheten 

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum worden nog vrijwilligers gezocht. Kom eens langs op de RENÉ SIEGFRIED. Zoals u weet is het Binnenvaartcentrum elke donderdag open. Kijk op www.debinnenvaart.nl voor andere dagen, dat het centrum met een activiteit open is.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl 
IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387