De Roeiboot


De Roeiboot

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2018 (toegang gratis) aan boord van de René SIEGFRIED - Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht. De museum openstellingen op de eerste zaterdag van de maand zijn in 2018 op   6 oktober - 3 november – 1 december.    

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

Agenda                                                  

Zaterdag 6 oktober                   

Najaarsbijeenkomst vereniging ‘De Binnenvaart’ op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur).

  • Presentatie van de maritieme studiereis 2018: Noordwest- Frankrijk door: Chris van Eijmeren
  • Bekendmaking maritieme studiereis 2019
  • Drone film aankomst van de MAROT in Dordrecht

Zaterdag 6 oktober                   

Museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Zondag 7 oktober                     

Museumwerf Vreeswijk, themazondag Scheepsmotoren. Op zondag is het museum geopend van 13:00-17:00 uur. De Museumwerf Vreeswijk is gevestigd aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. www.museumwerf.nl De entree bedraagt – net als op de overige dagen – € 2,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het Theehuys is open tijdens de themazondagen. Uiteraard zijn de exposities te bezichtigen.

9 t/m 27 oktober                        

Baggermuseum Sliedrecht: expositie over scheepjes/baggermolens in flessen.

Zaterdag 3 november               

Museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Om 14.00 uur lezing van Sjoerd de Meer over beschilderd dundoek (feestvlaggen).

8 t/m 11 november                   

Gezamenlijke minicruise van Dordrecht naar Maasbracht.

Woensdag 21 november          
Historische scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. 
Jaap Boersema houdt daar   een lezing over: ‘Scheepswerven in Midden-Nederland.’
Aanvang 20.00 uur. Adres: Noorderstraat 308, 9611 AT Sappemeer
Zaterdag 1 december               
Informatie bijeenkomst 10-12.00 uur Help ik moet vergroenen! Speciaal voor varende ondernemers.
Zaterdag 1 december               
Museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur. 
Vanaf 16.00 uur vrijwilligersbijeenkomst.
14-15 en 16 december             
Kerstmarkt in Dordrecht, De vereniging staat daar met een kraam.

 

Voor onze Franse motor MAROT zijn we op zoek naar een originele schoorsteen. Wie kan ons hier aan helpen? Info bij Jos Hubens, e-mail j.hubens2@chello.nl – Tel. 078-6138195

 

Oproep voor medewerking aan een documentaireserie

Voor een documentaireserie over de geschiedenis en bewoners van de Zuiderwaterlinie (bestaande uit o.a. de vestingsteden langs de Maas) zijn we op zoek naar schippers met een bijzondere levensstijl en/of kleurrijke persoonlijkheid. Denk aan mensen die anders leven dan de meeste van hun collega’s, of die op een andere manier interessant  zijn. Het water van de Maas is op veel manieren bepalend voor de regio. Het is de scheidingslijn tussen het katholieke zuiden en het protestantse noorden, tussen een zachte G en een harde G.

Waar we tot nu toe vooral bijzondere verhalen en mensen gezocht hebben aan het land, willen we nu kijken wie en wat we op het water kunnen vinden. Met één van deze mannen, vrouwen of hele huishoudens willen we een dag meelopen en zo wat leren over hun leven of bijzondere band met bijvoorbeeld de natuur, de geschiedenis of de cultuur.

Mocht je jezelf herkennen in de bovenstaande tekst of iemand kennen die hieraan voldoet, stuur dan gerust een mailtje naar press@dirtypawsmedia.com of bel Pim van Gorp via 06 1864 0042. Bij wederzijdse interesse maken we eerst een afspraak voor een eerste ontmoeting. Benieuwd naar het werk dat we maken? Neem dan een kijkje op www.dirtypawsmedia.com/showreel voor een impressie van ons werk.

 

Ontmoet bekende en andere mensen !

Wilt u graag uw kennis over de binnenvaart uitdragen aan geïnteresseerden?

Op ons Binnenvaartcentrum in Dordrecht is ruimte voor een of meer vrijwilligers (dus u kunt u ook samen aanmelden), die bezoekers een rondleiding willen geven in ons museum. Ook als u op een andere manier actief wil worden binnen onze vereniging, zoals op het Binnenvaartcentrum in het onderhoud, nodigt het bestuur u uit.   U kunt u zich melden op: secretaris@debinnenvaart.nl

Iets voor U?

Het bestuur van vereniging 'De Binnenvaart' zoekt leden (m/v), die zich actief willen inzetten voor een bestuursfunctie. Door het vertrek van een aantal bestuursleden, is het bestuur in de "gevarenzone" gekomen en kan wel wat versterking gebruiken.

Draagt u de vereniging een warm hart toe en heeft u een positieve instelling, dan bent u hierbij van harte uitgenodigd om de vereniging vooruit te helpen. Bestuurlijke ervaring is beslist geen vereiste, maar is natuurlijk welkom. Belangrijk is dat u zich wilt inzetten voor de vereniging.

In het bijzonder zoekt het bestuur naar een vrouw of man, die de contacten naar buiten, zoals met de regio en de pers, zou willen onderhouden.

Heeft u enige kennis van, of gevoel voor, computerprogramma’s en digitalisering, ook dan zou het bestuur graag kennis met u maken.

Heeft u verfrissende of vernieuwende ideeën over de vereniging, schroom dan niet contact op te nemen met de voorzitter Ad Schroot, of de secretaris, voor een oriënterend gesprek.

Vereniging 'De Binnenvaart' is het waard om goed bestuurd te worden!

 

De Franse motor MAROT

Het is er nu echt van komen. De droom van vele vrijwilligers van vereniging ‘De Binnenvaart’ is in vervulling gegaan. De Franse motor MAROT is na een werfbeurt in

Zwartsluis op vrijdagmiddag 20-07-2018 feestelijk binnengehaald in Dordrecht

Stichting ‘De Binnenvaart’ heeft de JAN VAN VOORST gekocht in en ze krijgt de functie van museumschip als centraal schip van Leefwerf De Biesbosch. Zij heeft haar originele naam MAROT weer teruggekregen. De MAROT gaat de geschiedenis vertellen van de Marchallhulp en scheepswerf De Biesbosch. Meer info over deze Franse motor in de volgende Binnenvaart 2018/5.

De RENE SIEGFRIED, LASHbak CGS 6013, VEERDIENST 3 en nu ook de MAROT, vormen samen het Binnenvaartmuseum van vereniging ‘De Binnenvaart’ in Dordrecht, uniek in Nederland en ver daarbuiten.

 

Wat is je favoriete Maritieme Erfgoed

Een zoektocht in ons collectief geheugen naar maritiem erfgoed van betekenis.

Water neemt een belangrijke plaats in onze maatschappij in. Dat heeft het altijd gedaan. Niet alleen Europese kuststeden zijn gericht op het water, maar ook in door land omringde samenlevingen speelt het water een belangrijke rol. De zee, het meer of de rivier verbindt. Hieromheen zijn gewoontes en tradities ontstaan die eigen zijn aan het gebied waarin we leven en de binding die we hebben met dat water. We noemen het daarom maritieme tradities: maritiem, de relatie tussen mens en water.

Die eeuwenlange innige relatie heeft veel tastbare herinneringen achtergelaten, zoals schepen, scheepswrakken, bruggen, havens, havengezichten, maritieme cultuurlandschappen, schilderijen, foto’s – noem maar op – maar ook minder tastbare, zoals verhalen, liederen en tradities.

Een enorme variëteit dus aan maritiem erfgoed: Oude en nieuwere tradities, lokaal, nationaal of internationaal verspreid. De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en die kans grijpt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan om maritiem erfgoed in de schijnwerpers te zetten, samen met u.

Wat is voor u het meest favoriete maritieme erfgoed? Met andere woorden: welk object, traditie, archeologische vindplaats, nog varend schip of bijvoorbeeld maritiem gezicht heeft een speciaal plekje in uw hart omdat het mooi is, u er een sterke herinnering aan heeft of omdat u het historisch gezien belangrijk vindt?

Zo kunt u meedoen

Wij willen graag uw persoonlijke mening weten! Een object uit de familie, een lokale traditie of een scheepswrak waar ook ter wereld. U mag er slechts een kiezen! Dus zet uw favorieten op een rij, kies er een uit en houd een betoog waarom u nu net die hebt gekozen. Het betoog mag op film, geluidsfragment of geschreven. Hoe dan ook! Vermeld daarin:

1. Wie bent u?

2. Waar komt u vandaan?

3. Wat is uw favoriete maritieme erfgoed?

4. Waarom?

Heel simpel dus.

Stuur dit naar Europees Erfgoedjaar Maritiem, e-mail info@europeeserfgoedjaar.nl.

Wij bundelen uw favoriet met die van anderen en zullen die toegankelijk maken op een website. Eind december 2018 zal een groep specialisten met een analyse komen over het maritiem erfgoed, over wat wij allen gekozen hebben en waarom. We kijken uit naar uw bijdrage!

 

Oktober 2017

Sjaak Grinwis, e-mail mail: zeeheld9@gmail.com meldt: Sinds kort is er op Facebook een openbare ledengroep aangemaakt, hierop kunnen foto’s en berichten worden geplaatst, en men kan gratis lid worden van deze groep. Er bestaat ook een (zakelijke) site op Facebook, maar deze wordt alleen gebruikt voor berichten en belangrijke zaken, zoals b.v. aankondigen van evenementen. Hierop is het lastig om foto’s op te plaatsen. Verder is er ook een Videokanaal op YouTube, waar (scheepvaart) filmpjes zijn te zien en eventueel door mij kunnen worden geplaatst. Het lijkt mij in deze (digitale) tijd een aanvulling voor de vereniging en met de social media bereiken we waarschijnlijk meer en gemakkelijker de jeugd. Op zowel Facebook als YouTube is e.e.a. te vinden onder de naam "Vereniging De Binnenvaart”.

        

Oudere oproepen zijn te vinden onder : Zoeklicht.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387