De Roeiboot


De Roeiboot

December 2015 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

 

Agenda 2016

2 januari                               Nieuwjaarsreceptie Vrijwilligers vereniging “De Binnenvaart”

18,19, 20 maart                  Open Scheepvaartdagen Antwerpen

19 maart                               Jaarvergadering op het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur). Lezing van Jos Visser over “De schepen van De Hoop”.

6 t/m 17 augustus               Studiereis De HURTIGRUTEN      

 

14E Maritieme studiereis van 6 t/m 17 augustus 2016; De HURTIGRUTEN

Een 12 daagse reis waarbij u maar liefst 34 havens aan doet langs de Noorse Fjordenkust!

Nog diverse hutten beschikbaar.

Voor meer informatie en boekingen: Eurocult-Lito reizen, o.v.v. De Binnenvaart

Tel: 030-2439634, Email: info@eurocult.nl / www.debinnenvaart.nl

 

Nieuwe boeken

In november zijn er weer een aantal nieuwe boeken uitgekomen. Ze zijn te koop in het Binnenvaartcentrum.

 • Binnenvaart 2016

 • Sleep en duwboten 2016

 • Jaarboek 2015

 • De schepen van De Hoop

   

  Tweedehandse boeken in het Binnenvaartcentrum te Dordrecht

  De laatste maanden zijn er bij de vereniging uit nalatenschappen een aantal unieke binnenvaartboeken binnengekomen. De exemplaren die dubbel zijn worden te koop aangeboden aan onze leden. Laat deze unieke kans niet voorbijgaan en breng een bezoek aan ons Binnenvaartcentrum in Dordrecht.

   

  Tessel Pollmann - tessel.pollmann@ziggo.nl – (gsm 06-12836958) wil graag een boek schrijven over het leven van (oud-) gemeenteambtenaren en verzoekt om medewerking hiervoor. Mogelijk zijn er onder onze lezers ook (oud) gemeenteambtenaren, denk hierbij aan havenmeesters-brugwachters-veerlieden e.d. Hoe ervoeren zij hun werk, hun leven en hun plaats in de samenleving. Natuurlijk is daar wel over geschreven in personeelsbladen en vakbondsbladen, in gedenk- en jubileumpublicaties, maar dat zijn een beetje officiële publicaties. Die lees ik met aandacht, maar ik ben ook op zoek naar wat informeler verhalen en memoires en interviews. Misschien heeft u zelf al heel veel opgeschreven en misschien is mijn oproep juist het laatste duwtje om het te doen. En als u graag over uw werk, leven en maatschappelijk aanzien schrijft, en nog aan het werk bent, is dat ook heel welkom.

  Ik ben geassocieerd onderzoeker van het  NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie), maar dat deel ik alleen mee om u ervan te verzekeren dat uw geschrift in goede handen valt. Ook verzeker ik u discretie. Als uw naam niet genoemd mag worden, gebeurt dat ook niet. U denkt wellicht, vanwege Oorlogsdocumentatie, dat ik schrijf over 19401-9145, maar dat is niet zo. Mijn boek bestrijkt de jaren 1940-2000. U kunt meer over mij vinden op mijn website tesselpollmannnonderzoek.nl.

   

  LEZERSREIZEN. Meevaren op de binnenvaart en op zee. Dat kan a/b van diverse schepen, w.o. een koppelverband, spitsen, een opleidingsschip van het STC (de EENDRACHT) of het mps MECKLENBURG. Zwerven met de camper langs de Duitse Noord- en Oostzeekust.

  Schitterende bestemmingen: Rijn en Duitse kanalen, Berlijn en het Blauwe Paradijs, Frankrijk en de Caribean. Voor foto-impressies kijk bij: Lezersreizen op www.jaapboersema-maritiem.nl Wel zelf boeken.

   

  Els-Liesbeth Milder - els.liesbeth.milder@gmail.com – heeft de volgende vraag:

  Is er iemand die mij kan helpen bij het terugvinden van Irene en haar broer Wim Dijkman? Hun ouders hadden het ms ENCLA - Duisburg. Ik was bevriend met Irene en daardoor heb ik in de jaren 1968, 1969, 1970 en 1971 alle (school-)vakanties doorgebracht op de ENCLA. Daarna zijn Irene en ik onze eigen weg gegaan en het contact is verwaterd. Wim is later als kapitein op 'n passagiersschip gaan varen... voor zover ik weet. Bij voorbaat dank voor de geboden hulp, want ik ben aan de grond gelopen tijdens het zoeken.

  Modelbouw Groep Devel

  Modelbouw Groep Devel uit de regio Zwijndrecht is sinds kort ontstaan uit een aantal enthousiaste modelbouwers en wordt beheerd door Jan Minnard. Veel van hen hebben in het verleden aan één van de evenementen van vereniging “De Binnenvaart” deelgenomen met zeer positieve reacties van zowel de modelbouwers als de bezoekers. De Modelbouw Groep Devel biedt veel mogelijkheden om de modelbouw hobby vorm te geven. Het met elkaar de gebouwde modellen presenteren aan publiek is prachtig om te doen en de bezoekers vinden het ook altijd leuk om te zien. Graag komt Jan Minnaard in contact met mensen die een evenement willen aanvullen met een demonstratie van Modelbouw Groep Devel.

  telefoon 06-12343817 of mail naar modelbouwgroepdevel@gmail.com

  Binnenvaart, Sleepvaart, Offshore, en Overslagkranen.

   

  VAARVAKANTIES. Varen met (huur)jachten. Diverse bestemmingen in West Europa. Kijk voor tips én ‘schipperskorting’ bij: “Vaar zelf…” op www.jaapboersema-maritiem.nl

   

  GEZOCHT NIEUWE LEDEN

  Al 25 jaar stimuleert vereniging “De Binnenvaart” de interesse in de nationale en internationale binnenvaart. Wij zijn daarvoor afhankelijk van onze leden. Helaas neemt ons ledenaantal de laatste jaren af. Help ons aan nieuwe leden om ook de komende 25 jaar ons werk voort te kunnen zetten. Een mooier cadeau dan het aanbrengen van een nieuw lid kan u de jubilerende vereniging “De Binnenvaart” niet geven.

  Mogen wij op uw medewerking rekenen? 

  Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2016                                                      2 januari – 6 februari – 5 maart (modelbouwvereniging DEVEL) – 2 april (Lezing van Jaap Boersema: Varen met Jaap) – 7 mei – 4 juni – 2 juli – 6 augustus – 3 september – 1 oktober – 5 november – 3 december

  Mocht u het documentatiecentrum met museum willen komen bezoeken dan kan dit op elke donderdag en eerste zaterdag van de maand. Zie voor meer info onze website www.debinnenvaart.nl                                         

  Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum en om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

  Het Binnenvaartcentrum aan boord van de René SIEGFRIED ligt ter hoogte van Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht.

  Bus Neem vanaf centraal station Dordrecht buslijn 4 richting Staart of de bussen 14 of 15 richting Papendrecht. Uitstappen bij de halte Maasstraat. Plan uw reis via www.9292ov.nl.

  Route vanaf Amsterdam (A2 – A27 – A15) Neem de afslag Papendrecht, rij linksaf de N3 op richting Papendrecht. Neem na de brug over de Merwede de eerste afslag, Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

  Route vanaf Rotterdam (A13-A16-A15) Neem vanaf de A16 de afslag Nijmegen en rij de A15 op. Volg de A15/E31 richting Gorinchem/Nijmegen. Op de A15 neemt u afslag 23 richting Papendrecht, bij de stoplichten van de afslag gaat u rechtsaf de N3 op, richting Papendrecht. Op de N3 neemt u na 2,5 km de afslag Staart. Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl

IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387