De Roeiboot


De Roeiboot

                          Juni 2016 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

Agenda 2016

4 juni t/m 3 juli              Lage Zwaluwe –  In de gewezen RK kerk is vier weken lang de tentoonstelling “Scheepvaart vroeger en nu” te bezichtigen, open alle dagen van 13.30 tot 17.00 behalve maandag.

Woensdag 22 juni          Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof houdt om 13.30 uur een  lezing op de R. Siegfried over Veren en Beurtschippers door Dhr. Harry Aardoom.

Zaterdag 2 juli               Het binnenvaartmuseum aan boord van de R. Siegfried en de museumwinkel zijn open. Van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Zaterdag 2 juli               Havendag Werkendam, vereniging ‘De Binnenvaart’ is aanwezig met de LASHBAK.

Zondag 3 juli                 Boeken markt in de stad Dordrecht, vereniging ‘De Binnenvaart’ staat  er met een kraam maritieme boeken (2e hands).

Zaterdag 30 juli             Nautische markt in Vreeswijk, ‘De Binnenvaart’ is met een marktkraam aanwezig.

Zaterdag 6 Augustus     Het binnenvaartmuseum aan boord van de R. Siegfried en de museumwinkel zijn open. Van 10.00 uur tot 16.00 uur.

6 t/m 17 augustus         Studiereis De HURTIGRUTEN      

Zaterdag 17 september Excursie met de HALVE MAEN vanuit Tholen naar Antwerpen v.v.

Zaterdag 29 oktober      Najaarsbijeenkomst 2016 in het STC in Rotterdam.

 

Heemkundekring Willem Snickerieme uit Hooge- en Lage Zwaluwe – thema Scheepvaart vroeger en nu.

Heemkundekring Willem Snickerieme heeft voor 2016 als jaarthema “De betekenis van de scheepvaart vroeger en nu voor de Zwaluwse dorpen, Moerdijk en Made Drimmelen”. In samenwerking met heemkundekring Made -Drimmelen en Moerdijk zal behandeld worden o.a. het vervoer van o.a. griendproducten vanuit de Biesbos en de verwerking daarvan in de dorpen, de visserij in Zwaluwe en Moerdijk en het hedendaagse gebruik van de haven voor recreatie, scheepvaart en aanverwante bedrijven. We presenteren oude foto’s van schepen, de Biesbosch in vroeger tijden, de havens van Moerdijk, Hooge- en Lage Zwaluwe, Drimmelen en scheepsmodellen. Echt een unieke scheepvaart-tentoonstelling die u beslist gezien moet hebben.

17 september 2016 Excursie met de HALVE MAEN vanuit Tholen naar Antwerpen v.v.

09:30 uur vertrek van Tholen naar Antwerpen met een bezoek aan het binnenvaartmuseum, koffie met gebak, warme en koude lunch en op de terugvaart soep en broodjes. We zijn ongeveer om 19:00 uur terug in Tholen.

De kosten zijn voor leden € 60,00 en voor niet leden € 65,00. Boeken via de Ledenadministratie op dinsdag ochtend tussen 09:00 en 11:00 uur telefoonnr 0612344170 of via mail ledenadministratie@debinnenvaart.nl

Tankschepen tijdens watersnoodramp 1953 gezocht

ZEND WATER en ZENDER stond er in 1953 op de luiken van MITROPA II…..en het kwam er.

Één van de tankschepen is bekend; de ITALIA van Van Ommeren. Journalist Gert van Engelen kwam met onderstaande vraag bij me: Ik wil me voor de watersnoodbijlage van volgend jaar eens verdiepen in de drinkwaterboten die tijdens en na de ramp naar Zeeland voeren, en dan met name naar Schouwen-Duiveland.
Weet u waar ik er documentatie over kan vinden (anders dan via internet)?

Wie heeft informatie? Mail of bel me. Jaap.boersema@planet.nl of 030-6090386

In memoriam W.J. Gouwens (1927-2016)

In 2014 en 2015 verscheen in zes delen ‘Een schipper schrijft geschiedenis’ in ons verenigingsblad (nummers 214/3 t/m 215/2). Dit was het levensverhaal van de heer W.J. Gouwens. Op 19 maart is de heer Gouwens op 88-jarige leeftijd overleden. Het levensverhaal is door zijn dochter Leja Gouwens herschreven en in volledige vorm tijdens de uitvaart ter beschikking gesteld aan belangstellenden. Er zijn nog ongeveer 50 exemplaren over. Op de René Siegfried zijn een aantal exemplaren ter medeneming aanwezig. Het boekje kan ook per post worden toegezonden door overmaking van € 3,95 portokosten op rekening NL89 INGB 0758 1017 24 t.n.v. L.J. Gouwens en onder vermelding van uw adres.

J. van ’t Verlaat – gsm 06-21471627 – e-mail toeverlaat@hetnet.nl – meldt: Mijn hobby het verzamelen van antieke buitenboordmotoren moet ik helaas vanwege gezondheidsklachten beëindigen. Vanwege deze reden wil ik de verzameling verkopen. Prijs is nader overeen te komen.
 

VreeswijkVolVaart! - 29 t/m 31 juli 2016

Groots nautisch evenement in Vreeswijk - Oude tijden herleven in hartje Vreeswijk deze zomer. De wateren van dit voormalige schippersdorp op het kruispunt van Neerlands ooit belangrijkste waterwegen, zullen volstromen met oude binnenvaartschepen uit alle windstreken. Het zijn de schepen van leden van de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig (HBB). Vreeswijk wordt weer even zoals onze ((over)groot)ouders haar zagen.

VreeswijkVolVaart! belooft een mooi publieksevenement te worden waarbij ontmoeting centraal staat. Dat is ook de bedoeling omdat HHB de buitenwacht graag wil laten zien waar de club voor staat. Dat is het behoud van oude bedrijfsvaartuigen en de kennis m.b.t. de cultuurhistorie, de techniek en de ambachten. Tezamen onderhouden de leden met hun 1200 schepen, de grootste historische binnenvaartvloot ter wereld!

Programma

Voor VreeswijkVolVaart! is een aantrekkelijk programma voor jong én oud samengesteld door plaatselijke leden i.s.m. Maritiem Nieuwegein, de Arie Kreuk-Stichting, Vreeswijkse middenstanders en gastheer Museumwerf Vreeswijk, die gedurende het evenement gratis toegankelijk is. Er is muziek, er zijn leuke kinder-doe-dingen, rondvaarten, demonstraties, een maritieme markt, proeverij, een vlootschouw, miniconcertjes aan boord enz. enz. Het schepenfestijn begint al op woensdag 27 en donderdag 28 juli als de eerste schepen zich verzamelen bij Jutphaas en Doorslag. Vrijdag 29 juli stomen ze vanaf 14.00 uur op naar Vreeswijk. Om 15 uur proberen we de Koninginnensluis met zoveel mogelijk oude binnenvaartschepen te vullen. Dat levert vast en zeker een prachtig nostalgisch plaatje op. Na aankomst in Vreeswijk wordt het evenement feestelijk geopend.  

Een van de hoogtepunten van VreeswijkVolVaart! zijn de Eerste Open Nederlandsche Kampioenschappen Baklopen die zaterdag 30 juli om 14 uur worden gehouden bij Museumwerf Vreeswijk. Zandschippers worden hierbij uitgedaagd hun oude techniek te demonstreren. Aanmelden kan tot 15 juli bij museumwerf@museumwerf.nl. Het kampioenschap is een eerbetoon aan de uitvinding van de zelflosinstallatie door Arie Kreuk, 100 jaar geleden.

Meer informatie en een overzicht van het programma vindt u op www.vreeswijkvolvaart.nl.

Graag tot ziens in Vreeswijk bij VreeswijkVolVaart! En vereniging ‘De Binnenvaart’ is op zaterdag 30 juli met een marktkraam aanwezig op de Nautische markt in Vreeswijk.

Themazondagen bij Museumwerf Vreeswijk - Elke eerste zondag van de maand

Vanaf zondag 3 april is Museumwerf Vreeswijk gestart met de Themazondagen. Gedurende het zomerseizoen komen iedere eerste zondagmiddag van de maand, van 13 tot 17 uur, verschillende thema’s aan bod die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn.

 

Zaterdag openstelling (10.00 – 16.00 uur) van het Binnenvaartmuseum in 2016  (toegang gratis)                            De museum openstellingen op de eerste zaterdag van de maand zijn op: 2 juli – 6 augustus – 3 september –         1 oktober – 5 november – 3 december.

Het Binnenvaartcentrum aan boord van de René SIEGFRIED ligt ter hoogte van Maasstraat 13 - 3313 CR Dordrecht.

Bus Neem vanaf centraal station Dordrecht buslijn 4 richting Staart of de bussen 14 of 15 richting Papendrecht. Uitstappen bij de halte Maasstraat. Plan uw reis via www.9292ov.nl. Route vanaf de A15.  Neem de afslag Papendrecht, rij de N3 op richting Papendrecht. Neem na de brug over de Merwede de eerste afslag. Ga bij de stoplichten linksaf de Merwedestraat op richting Dordrecht centrum en ga dan na 1,4 km rechtsaf de Maasstraat in.

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl

IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387

 

                        April 2016 

John Burgers - mail johnburgers@home.nl – heeft de volgende oproepen:

Allereerst of er iemand binnen de vereniging is die een dergelijk groot sleepschip als de GRAAF DE SMET DE NAEYER kent met een kapel op de roef voor de stuurhut? Als het schip dan ergens lag op een zondag kwam de plaatselijke pastoor om aan boord een mis op te dragen.

Vraag twee of ons lid Jozef Hompus van de Emanuel IV contact met John Burgers wilt opnemen.

Schepen van ’hulpvloot’ watersnoodramp 1953 gezocht
Hulp gevraagd bij een bijzondere zoektocht: in 2018 is het volgende bijzondere herdenkingsjaar van de watersnoodramp in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta in 1953. Vanuit de stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland hebben we het idee opgevat om de hulpvloot die na de ramp op gang kwam in beeld te brengen.
Niet alleen de schepen die destijds hebben geholpen, we willen vanuit die gegevens ook een overzicht maken van de schepen die nog steeds bestaan. Binnen het project willen we namelijk in 2018 (met twee leuke aanloopmomenten in 2016 en 2017) een zo groot mogelijke vlootschouw van de nog bestaande hulpvlootschepen organiseren, ergens rond het eiland Goeree-Overflakkee.

In Engeland werden en worden de schepen die in WOII hebben meegeholpen met de evacuatie vanuit Duinkerken, Operatie Dynamo, allemaal geëerd met een koperen plaquette, vlaggen en jaarlijkse evenementen. De Dunkirk Little Ships zijn daar nog echt een begrip. Die vloot houdt de gedachte aan de operatie en de achterliggende ellende levend, ook bij jongere generaties. Wij hebben een soortgelijk effect voor ogen met deze actie. We hebben al hele mooie verhalen gevonden waaruit ook concrete schepen tevoorschijn kwamen, maar we hebben het vermoeden dat er nog veel meer te vinden is. Mocht je van je eigen schip of dat van een ander weten dat het een rol heeft gespeeld in de reddingsacties na de ramp, laat het ons alsjeblieft even weten via heer@menheersewerf.nl , Coerd de Heer 

Watersnoodmuseum vraagt…We zijn bezig om alle fouten in de gegevens van de slachtoffers na te gaan. Tot nu toe is dat voor 99% gelukt  via de overlijdensakten.
Echter: in de slachtofferlijst van het Rode Kruis uit 1953 staat bij de plaats Rhoon vermeld: Evert Kooiman de Goede, geb. 7-9-1873. Dit slachtoffer kunnen we echter nergens in de beschikbare archieven vinden. Omdat (in tegenstelling tot de rest van de slachtoffers) bij hem ook geen woonadres is vermeld, kan hij overal in Nederland hebben gewoond. Wel hebben we als geboorteplaats IJsselmonde en als overlijdensplaats Rotterdam, Benvenuto gevonden. Zou de naam Benvenuto de naam van een schip geweest kunnen zijn? Jan Heinen, Watersnoodmuseum, Ouwerkerk, Telefoon: 0111-691701, e-mail: backoffice@watersnoodmuseum.nl

Een oproep vanuit Vreeswijk: Gerrit van de Berg schrijft: In mijn jeugdjaren (vijftiger jaren) ben ik nogal vaak meegevaren op de sleepboot TROMP. Deze voer van het Kuilenburgse gat, net voorbij het veer, met zandbakken van Bos-Kalis via de Beatrixsluis naar een losplaats bij het Kanaleneiland, vlak achter het brandstofdepot van Shell. Het was een omgebouwde Stoom-Sleper met een veel te grote MWM-kar. De schipper was Tinus de Boer uit Lekkerkerk en zijn stuurman-knecht was Hein de Haan uit Rijnsburg. Alle informatie over de TROMP en haar bemanning is welkom… g.j.k.vdberg@gmail.com, tel. 06 53701812