De Roeiboot


De Roeiboot

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is elke zaterdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Gratis toegang!  Locatie: Maasstraat 13, 3313 CR Dordrecht.  www.debinnenvaart.nl  

December 2019 

Mededelingenrubriek van ver­eniging "De Binnenvaart"

Agenda 2019 

07 december                     Museum open en om 16.00 uur de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst.

14 december                     Kleintje Winterwelvaart in Sappemeer op de Museumwerf Wolthuis in Sappemeer. We staan hier met een eigen kraam.

21 december                     Museum open. Deze dag staat dit keer in het teken van de winter.

28 december                     Museum open.

Agenda 2020

01 februari                        Museum open met een speciale exposite van scheepsmodellen van de modelbouwgroep Waterland uit Spijkenisse.

29 februari                        Museum open en om 14.00 uur een lezing over Vreeswijk door Bart Jan Damstra.

07 maart                            Museum open met een speciale lesmiddag in het knopen verzorgd door het knopengilde.

21 maart                            Jaarvergadering bij het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Routes: metrostation Coolhaven; tramlijn 8; waterbus Willemskade; of met de watertaxi. Aanvang bijeenkomst 13:00 uur (zaal open 12:00 uur). Na de jaarvergadering is er een presentatie van Leen ten Haaf over ons jaarthema: ‘Voortstuwing’

12,13,14 mei                     Vakbeurs Maritime Industry in Gorinchem.

oktober                             Najaarsbijeenkomst bij het STC in Rotterdam in de Maaszaal – Lloydstraat 300, 3024 EA in Rotterdam. www.stc-r.nl Havennummer: 230.  Jan van ’t Verlaat zal daar een interessante lezing houden over de ‘Overgang van sleep- naar duwvaart’.

06 t/m 24 oktober             Maritieme studiereis naar Rusland, zie de bijgevoegde flyer.

 

Volgend jaar bestaat de vereniging ‘De Binnenvaart’ al weer 30 jaar

Daarom hebben we vroegtijdig voor onze jaarlijkse bijeenkomsten gezocht naar leden die daar lezingen kunnen houden.

Op de jaarvergadering op zaterdag 21 maart zal ons lid Leen ten Haaf  in een boeiend relaas, voorzien van vele foto’s, ons meenemen in de overgang van stoom- naar motorvaart.

Op de najaars bijeenkomst in oktober zal ons redactielid Jan van ’t Verlaat een lezing houden over de ‘Overgang van sleep- naar duwvaart’, waarbij veel (oude foto’s) de revue passeren. Boeiend verteller Van ’t Verlaat raakte al als jong jochie gebiologeerd door de Rijnvaart en bestudeerde de talrijke veranderingen.

We verwachten dat in dit jubileumjaar, net als in de beginjaren, weer honderden mensen naar deze jaarlijkse bijeenkomsten zullen komen. 

 

Zaterdag 21 december - Sneeuw en ijs in het Binnenvaartmuseum

In het Binnenvaartmuseum is het zaterdag 21 december van 10.00 tot 16.00 uur weer familiedag. Deze dag staat dit keer in het teken van de winter.

Om 14.00 uur toont Sjaak Grinwis prachtige en spectaculaire beelden van binnenvaart in sneeuw en ijs. In de ontvangstruimte wordt getrakteerd op besneeuwde poffertjes. En de hele dag zijn enthousiaste gidsen aanwezig om gasten rond te leiden door het museum en van deskundige uitleg te voorzien. Kortom een bijzondere dag voor de hele familie.

 

Winterwelvaart op de Museumwerf Wolthuis in Sappemeer

Noorderstraat 308 9611 AT  Sappemeer

zie: http://www.historischescheepswerf.nl/lutje-winterwelvaart/

De  Historische  Scheepswerf  Wolthuis  en  de  Haven  van  Sappemeer  zijn  op zaterdag 14 december weer uitgekozen als locaties voor de WinterWelVaart.
Bezoekers kunnen die dag van 10:00 tot 17:00 uur genieten van een keur aan activiteiten. In de werfgebouwen tonen en verkopen kunstenaars hun artistieke producten, kan men prachtige scheepsmodellen bewonderen en geven allerlei nautische instanties informatie en voorlichting.

Op het werfterrein ronken de oude scheepsmotoren van het Appingedammer Bronsmotoren Museum en het Maritimes Museum Westerende. De prachtig gerestaureerde, meer dan 80 jaar oude, zeilboot “GIEN” staat er te pronken en Harm Kay rookt zijn verse paling. In het Bezoekerscentrum zijn koffie, thee, fris, enz., alsmede de inmiddels traditionele snert en gehaktballen de gehele dag verkrijgbaar.     In de Haven van Sappemeer is een zestal historische schepen aangemeerd.

Om 13:30 vindt in het Bezoekerscentrum de presentatie plaats van de Tasmanroutes, een nieuwe recreatieve vaarkaart voor de provincie Groningen, een initiatief van GROMMO (Groninger Maritieme Musea Overleg). Aansluitend zal de heer Leonard Teerling een lezing houden met als onderwerp “Kansen voor het (vaar)toerisme in Groningen”.

Nieuwegeinse musea zoeken naar oorlogsfoto’s

Volgend jaar mei vieren wij in Nederland 75 jaar bevrijding. Het NIOD en het herinneringsplatform WO2 hebben het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s gestart. Want hoe vertel je het verhaal over de Tweede Wereldoorlog 75 jaar na de bevrijding beter dan aan de hand van foto’s? Iedereen kent de iconische beelden van de hongerwinter, de Jodenvervolging en andere vormen van onderdrukking. 

In de Utrechtse provincie verzamelt het Landschap Erfgoed Utrecht foto’s waarvan ook een selectie in onze provincie te zien zal zijn. Hiervan zal een deel eveneens in de landelijke tentoonstellingen worden geëxposeerd.

Vreeswijkse en Jutphase oorlogsfoto’s gezocht

Voor Nieuwegein zoeken het Museum Warsenhoeck, de Museumwerf Vreeswijk en Het Vreeswijks Museum in het kader van dit project naar de oorlogsfoto’s uit Nieuwegein, en ook specifiek naar oorlogsfoto’s uit de scheepvaartgeschiedenis. Veel materiaal zit wellicht nog in fotoalbums, sigarenkistjes of filmblikken. We roepen iedereen op om op zoek te gaan naar onze geschiedenis en de eigen foto’s, of die van uw ouders of grootouders in te zenden, liefst met zoveel mogelijk informatie. We helpen graag met het digitaliseren van de foto’s en het optekenen van de verhalen die erbij horen. Daarom is er in samenwerking met De Tweede Verdieping een scancafé gepland op dinsdag 17 december tussen 13:00 en 17:00 uur.

De foto’s (films zijn ook zeker welkom!) kunnen tot 28 december worden ingezonden via museumwerf@museumwerf.nl

Binnenvaartmuseum elke zaterdag en donderdag geopend 

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is sinds mei elke donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Wij zoeken nog mensen die tijdens deze nieuwe openingstijden willen assisteren. Voelt u zich aangesproken om enthousiast te vertellen over de wereld van de binnenvaart, of om de mensen te verwelkomen, dan kunt u zich opgeven via: info@debinnenvaart.nl

 

MAROT

Stichting ‘De Binnenvaart’ kijkt uit naar een huurder/bewoner/beheerder voor op de Franse motor MAROT.  Inlichtingen: J.hubens2@chello.nl

Bed & Breakfest op originele Franse motor

Bezoek aan het binnenvaartmuseum, rondvaart met de Veerdienst 3, een bezoek aan de historische binnenstad van Dordrecht en rondstruinen in  recreatiepark de Biesbosch, het is allemaal teveel voor een dag. Vereniging De Binnenvaart biedt nu ook de mogelijkheid voor B&B.

Overnachten aan boord van de MAROT, hoe leuk is dat !!!

Ledenprijs:           € 45,- per nacht. (max. 2 personen) niet leden betalen € 60,-

                             €  7,50 p.p. voor ontbijt aan boord bezorgd (optioneel)

Reserveren bij: info@debinnenvaart.nl

 

Nieuwe boeken binnenkort te verwachten

  • Binnenvaart 2020 van uitgeverij De Alk.

In deze uitgave zijn de Nederlandse motorvracht-,beun-, passagiers en tankschepen opgenomen. Alle ruim 5.500 binnenvaartschepen zijn alfabetisch gerangschikt met technische details. Daarnaast de adresgegevens van werven, reparatiebedrijven,bevrachters, machinefabrieken, toeleveranciers, makelaars, scheepshandelaren, schippersbeurzen en verenigingen en bonden. Ook is opgenomen een lijst van alle schepen op volgorde van registratienummer. Geïllustreerd met ruim 150 foto’s in kleur.

  • Jaarboek Binnenvaart 2019 van uitgeverij De Alk
  • Boek over rederij Braunkohle van uitgeverij Sutton. Samengesteld door Rolf Diesler, de regiovertegenwoordiger van onze vereniging in Zuid-Duitsland/Donau.

 

Stadskanaal onder Stoom 2020 op 19-20 september 2020

Mijn naam is John Moesker, vrijwilliger van Museum Spoorlijn STAR in Stadskanaal.

Al 25 jaar ben ik actief binnen deze stichting die zich inzet om de voormalige spoorlijn van Musselkanaal – Stadskanaal – Veendam te behouden voor de toekomst. Sinds de oprichting in 1992 rijden we op deze spoorlijn met stoom en dieseltreinen. Binnen de club ben ik actief in het organiseren van evenementen en help ik mee waar nodig.

Samen met nog 3 mede collega’s staan wij voor diverse activiteiten, zoals bijv. Stukgoederen vervoer, Teddyberen expresse, Stadskanaal onder Stoom etc.

Met name die laatste is een evenement waar veel bezoekers naar ons toekomen.

Stadskanaal onder Stoom organiseren wij om de 2 jaar. Om het evenement goed te organiseren, kun je niet vroeg genoeg beginnen met netwerken en bepaalde voorbereiding.

Tijdens het evenement vaart er in het Stadskanaal, waar wij aan gelegen zijn, een Stoomradarboot. Deze is van de Wachter in Zuidlaren die hier vaak mee op het Zuidlaardermeer vaart. Hun varen dan met publiek naar het centrum van Stadskanaal als attractie dat een onderdeel uitmaakt van ons evenement.

Nu leek het ons leuk om het kanaal extra gestalte te geven, zeg maar beetje meer smoel. Vroeger lagen aan de Handelskade (straat naast het kanaaal)  binnenvaart- schepen aangemeerd en daar zaten wij eigenlijk nu ook aan te denken.

De Handelskade is zelf ongeveer 1 km lang en deze word onderbroken door een brug (Stationbrug) en gaat dan verder als Postkade. U snapt wel waar ik na toe wil, het zou natuurlijk schitterend zijn als we de hele kade vol kregen met binnenvaartschepen, die eventueel ook nog eens in het noorden gebouwd zijn of een geschiedenis ermee hebben. Echter weet ik uit ervaring dat dit soort zaken nogal wat werk met zich mee brengt om dit tot stand te brengen. Vandaar deze oproep. Het volgende evenement vind weer plaatst in het 3e weekend van september, dus 19 en 20 september 2020.

Wie kan de Museum Spoorlijn STAR in Stadskanaal helpen aan beschikbare schepen of heeft goede suggesties hiervoor?

Wellicht hebben ze tegen die tijd een mooi evenement in het vooruitzicht.

Reacties kunt u doorgeven aan John Moesker - Museum spoorlijn STAR

Stationstraat 3 -9503 AD Stadskanaal – Tel: 06-15205680

 

Maritieme studiereis 2020 van Berlijn naar Praag

Van 6 t/m 20 augustus 2020 vindt al weer de zeventiende maritieme studiereis van vereniging ‘De Binnenvaart’ plaats. Een luxe cruise van Berlijn naar Praag met vele interessante maritieme excursies in het voor- en na programma per touringcar.

Voor meer informatie en boekingen; Eurocult – Lito reizen o.v.v. De Binnenvaart, Postbus 8177, 3503 RD Utrecht. Telf.:030-2439634, email: info@eurocult.nl

                                                                                                                                                                                                                                                 

April 2019

 

Wij zijn hard op zoek naar nieuwe leden en het idee is dat, als elk lid nu eens een nieuw lid zou aanbrengen, wat zou uw vereniging dan een enorme opsteker krijgen.

Wij zijn enorm benieuwd hoeveel nieuwe leden er in de komende periode door de ledenadministratie ingeschreven gaan worden.

Alvast enorm bedankt voor uw hulp.

Oproep aan de leden:

Leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ steunen hun vereniging zodat de doelstelling van de vereniging verwezenlijkt kan worden.

Aangezien het aantal leden van vereniging ‘De Binnenvaart’ behoorlijk terug loopt, is het bestuur zich aan het beraden over de toekomst. Daarbij willen zij graag de hulp van u als lid van vereniging ‘De Binnenvaart’.

Wilt u eens nadenken en misschien met anderen bespreken over uw ideeën en wensen. Wat verwacht u van vereniging ‘De Binnenvaart’ en wat vindt  u bij vereniging ‘De Binnenvaart’? Wat zou u willen dat er binnen de vereniging gebeurd? Hoe denkt u dat wij nieuwe leden aan ons kunnen binden. Wat zou u in het magazine ‘Binnenvaart’ willen zien of juist niet.

U kunt het op papier zetten en opsturen naar onze brievenbus of per e-mail naar info@debinnenvaart.nl. U kunt ook dinsdagochtend met de ledenadministratie bellen, zij helpen met inventariseren van uw ideeën.

Laat het ons weten. U zou het bestuur en dus ook uw vereniging enorm helpen.

 

Jongerenafdeling

Vereniging ‘De Binnenvaart’ overweegt een jongeren afdeling op te zetten. Praat er eens over met mensen die interesse hebben in de binnenvaart. Mensen met belangstelling kunnen zich melden bij de ledenadministratie. Binnen de jongeren afdeling kan vrijwel elk idee vorm krijgen, net als in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’ overigens.

Wij begrijpen dat jongeren, en dan bedoelen wij tieners, twintigers, dertigers en misschien veertigers, heel andere ideeën hebben dan dat er nu uitgedragen wordt binnen vereniging ‘De Binnenvaart’. Met heel veel plezier willen wij deze groep geïnteresseerden in de binnenvaart, de ruimte geven om een nieuwe weg in te slaan. Wij kunnen dan met elkaar deze nieuwe afdeling laten integreren in de huidige vereniging ‘De Binnenvaart’.

De jeugd heeft de toekomst en vereniging ‘De Binnenvaart’ is er voor verleden, heden en toekomst……kom maar op!!!!!!!

 

Vrijwilligers gezocht

Wilt u zich inzetten voor de vereniging in een sfeer van waardering en gezelligheid, dan nodigt het bestuur u uit om goed bezig te zijn in allerlei werkzaamheden in het Binnenvaartcentrum, al is het één dag in de week. Voor de zaterdag openstelling van ons museum, maar ook  om o.a. op bepaalde dagen kinderen van de basis scholen (onze toekomst?) rond te leiden over de René Siegfried en de LASH-bak worden nog vrijwilligers gezocht. Wij beschikken over speciaal lesmateriaal, op maat gemaakt voor deze kinderen van de groepen 7 en 8. Opgeven of vragen over dit onderwerp kan men via info@debinnenvaart.nl stellen.

 

 

 

Nieuwe boeken

Naast ons eigen boek ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’ (€ 30,00) zijn weer te koop de nieuwste uitgaven van De Alk: Binnenvaart 2019 en het Jaarboek 2018. Deze kosten € 25,00 per stuk.

 

Postbus 24066 - 3007 DB  Rotterdam / e-mail info@debinnenvaart.nl IBAN nr.: NL94.INGB.0006.259.387