Monument  voor de voormalige Scheepswerf en Machinefabriek “De Biesbosch”.

 

Op 17 november 2017 is door de burgemeester van Dordrecht, de heer Wouter Kolff, in het bijzijn van de wethouder Piet Sleeking, het monument voor de voormalige Scheepswerf en Machinefabriek

“DE BIESBOSCH” onthult: een scheepswerfhijskraan, verbonden met een fabriekspoort.

Honderd jaar geleden, in 1917 werd op nagenoeg diezelfde plek de N.V. Machinefabriek  “De Biesbosch” opgericht. Door toenemende samenwerking en versmelting met de buurman scheepswerf “Dordrecht” wordt  in 1929 de naam gewijzigd in N.V. Scheepswerf en Machinefabriek “De Biesbosch”. Een en ander staat uitgebreid beschreven in het nieuwste boek van vereniging “De Binnenvaart” over de historie van de scheepswerf: “In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven”, geschreven en samengesteld door Jan van ‘t Verlaat.  Eveneens op 17 november 2017 is dit boek officieel aangeboden aan de Dordtse wethouder Piet Sleeking.

Dit boek is te koop bij de vereniging.

Basis van het monument is het stalen bedrijfslogo van “De Biesbosch”, dat een plek heeft gekregen boven in het liggende gedeelte van de poort. Twee pylonen symboliseren de twee pijlers van de voormalige scheepswerf: de machinebouw en de scheepsbouw, waarbij één pyloon is verlengd tot een scheepswerfhijskraan. Op de stalen pylonen zijn aluminium bordjes aangebracht, die direct verwijzen naar de geschiedenis van “De Biesbosch” en in het boek uitgebreid behandeld worden. Op deze manier wordt een verbinding gelegd van het monument met het boek over “De Biesbosch”.

Het idee voor het monument is afkomstig van Jos Hubens en onder verantwoordelijkheid van vereniging De Binnenvaart is het idee verder uitgewerkt en gemaakt onder regie van Carin van Dongen, beeldend kunstenares in Utrecht.