Nieuws


Bienvenue op de museumwerf Vreeswijk

17-06-2017 00:30:52

Dit jaar hult het Werfweekend zich in Franse sferen en is voor deze gelegenheid gedoopt tot “Bienvenue op de Museumwerf”. Er zijn diverse activiteiten met een Franse slag. Zo kunt u uw behendigheid tonen bij het oer-Franse spel pétanque, kunt u smullen van crêpes en andere Franse lekkernijen. Ons Theehuys met binnen- en buitenterras, schenkt naast koffie, thee, fris en een biertje voor deze speciale gelegenheid ook een heerlijke Franse wijn.

Op het werfterrein komt u ook nog wat rijdend Frans erfgoed tegen zoals een Traction Avant en een Méhari. Muziek is er ook. Trekzakspeler Wouter Kuyper geeft acte de présence met onvervalste Bretonse muziek.

 

Des enfants

Kinderen zijn ook van harte welkom bij Bienvenue op de Museumwerf. Voor hen zijn er tal van interessante activiteiten. Zo kunnen zij zelfstandig varen in de veilige en kindvriendelijke handraderbootjes. Bij de workshop bootjes bouwen kunnen kinderen een zeilklompje verven of zelf een stoombootje bouwen en na afloop mee naar huis nemen. Ook kunnen zij meedoen met de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag. En nog veel meer.

 

Spits

Natuurlijk staat de spits, het Franse binnenvaartschip bij uitstek, centraal. In tegenstelling tot de typeaanduiding suggereert, heeft het vrachtschip een behoorlijk stompe kop en een plompe volle kont. Dit alles om zoveel mogelijk laadruimte te hebben.

Een spits is 38,50 m lang; 5.05 m breed en heeft een diepgang van 1.80 m. Het zijn vaste maten omdat dit scheepstype speciaal ontworpen is voor de smalle Franse kanalen- en sluizen. Een spits is geen zeiler. Er werd mee gejaagd. De roef stond aanvankelijk in het midden van het schip. Na introductie van de motor werd de roef in achteronder geplaatst.

Meer informatie over dit scheepstype vindt u bij de Museumwerf. Ook kunt u de film Passage bekijken. Deze documentaire over de laatste spitsenschippers, van Jascha de Wilde en Ben Hendriks, beleefde vorig jaar de première op het vermaarde Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA).

 

Bienvenue op de Museumwerf vindt plaats op het rolstoelvriendelijke terrein van Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein (Vreeswijk). Aanmelden is niet nodig. Bienvenue op de Museumwerf is goed te combineren met de Authentieke Dag in Vreeswijk.

Tijden: zaterdag 2 september van 10 tot 17 uur en zondag 3 september van 12 tot 17 uur.

Zie voor meer informatie www.museumwerf.nl en http://authentiekedag.invreeswijk.nl/.