Nieuws


Schless: rederij en transportbedrijf

19-04-2017 00:52:01

Herinneringen aan Schless

 

Dordrecht als centrum van de Rijnsleepvaart in het tijdperk van de stoom. Veel ouderen herinneren zich dan vast nog H. Schless NV - Rederij en Transportbedrijf in Dordrecht. Op de Benedenrijn waren de sleepboten met de sierlijke gele S in de schoorstenen een bekende verschijning. Behalve reder voor de eigen sleepboten was Schless ook één van de ca. 30 sleepagenten die rond 1930 aan de Merwekade en directe omgeving gevestigd waren.

Vereniging ‘De Binnenvaart’ heeft al heel wat boeken uitgebracht in de reeks ‘Geschiedenis van de Binnenscheepvaart’, zoals twee jaar geleden nog het jubileumboek over 50 jaar binnenvaart, waarvan zelfs een 2e druk werd uitgebracht. Steeds weer blijkt dat dergelijke boeken zich in een grote belangstelling mogen verheugen.

Al heel wat jaren leeft bij de vereniging de wens om ook over kleinere rederijen   publicaties samen te stellen. Zo zijn eerder in deze reeks publicaties van de Rijnrederijen als Akkermans/Nestorak en Jan van Steen verschenen. Struikelblok is vaak dat weinig archief- en beeldmateriaal bewaard is gebleven. Ook dit gold voor de Rederij H. Schless maar dankzij de heer Thijs Schless (1932-2015) is het de vereniging dan toch gelukt om over dit bedrijf een speciale publicatie te maken.

Het 40 pagina’s tellende boekje is met ca. 50 afbeeldingen rijkelijk geïllustreerd. Mede dankzij het digitaliseren van vele fotorolletjes kwamen veel bijzondere afbeeldingen te voorschijn, waarvan velen nog nooit zijn gepubliceerd. In het blad is ruimte gegeven aan een eerder gehouden interview met de heer M. van Mourik Broekman.

De sleepvaart staat centraal in dit nummer. Dit was in 2016 het jaarthema van de vereniging. Daarover zijn in het binnenvaartcentrum: de ‘René Siegfried’ vele modellen te vinden. Ons verenigingsschip ligt in het Wantij aan de Maasstraat in Dordrecht (open op donderdagen en de eerste zaterdag van de maand tussen 10 en 15 uur). Dit drijvende museum is zeker een (gratis) bezoek waard.

Daar is tevens de bijzondere Schless-publicatie gratis af te halen, maar u kunt het boekje ook bestellen via redactie@debinnenvaart.nl of postadres Postbus 24066 – 3007 DB Rotterdam met vermelding van uw adres, waarna deze voor € 5,- (incl. portokosten) wordt toegezonden.