Aanvullingen en correcties zijn welkom.

Kromstevens

Alvorens aan het navolgende te beginnen, kan het raadzaam zijn eerst de inleiding tot de beschrijving van scheepstypes te lezen.

Het begrip kromsteven, in oudere teksten ook drimmelaar, drommelaar, of dremmelaar genoemd, is geen aanduiding voor een bepaald scheepstype, maar voor een groep van aan elkaar verwante scheepstypes, een schepenfamilie.
Voor zover mij bekend is er niet echt een definitie voor het begrip kromsteven. Het wordt door sommigen gebruikt voor alle scheepstypes, die een voorstevenbalk hebben, die niet recht is, maar in veel gevallen hanteert men het begrip voor die scheepstypes die ongeveer de navolgende eigenschappen vertonen:
  • de huidige schepen of de directe voorlopers van het type hebben een duidelijke voorstevenbalk.
  • de voorstevenbalk bestrijkt ongeveer een halve cirkel. Hij sluit dus ongeveer horizontaal op het vlak aan en eindigt  ongeveer vertikaal.
  • de boegen zijn rond en de kop heeft boven de waterlijn geen, of bijna geen, vlak gedeelte.
Over het algemeen stelt men overeenkomstige eisen aan het achterschip:
  • de huidige schepen of de directe voorlopers van het type hebben een duidelijke achterstevenbalk.
  • de voorkant van de achterstevenbalk bestrijkt ongeveer een halve cirkel. Hij sluit dus ongeveer horizontaal op het vlak aan en eindigt  ongeveer vertikaal. De onder- en achterzijde van de achterstevenbalk zijn recht .
  • de achterkant van de achterstevenbalk kan vertikaal of achterovervallend staan.
  • de boegen zijn rond en de kont heeft boven de waterlijn geen, of bijna geen, vlak gedeelte.
Wanneer men deze definitie hanteert, dan zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van deze familie:
De definitie sluit dus ondermeer de botters en de Overijsselse pramen, die slechts een gekromde steven hebben, en de Staverse jol, die een spiegel heeft, uit.

Natuurlijk valt er over een dergelijke definitie te discussiëren, hetgeen echter, zolang er geen oude, betrouwbare geschriften, waarin de term kromsteven als aanduiding voor een groep van scheepstypes gehanteerd wordt, weinig zin heeft.

top


JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic
Statistieken

Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS!


v3.1 © P.I.Klein