Aanvullingen en correcties zijn welkom.

Stofzuigersstofzuiger
Een vuilvisvaartuig, bijgenaamd een stofzuiger, van de Gemeente Amsterdam varend op het IJ.

(iets groter formaat)
In de jaren 80 werd de binnenvaartvloot met dit soort schepen verrijkt. Het zijn meestal vrij kleine rechthoekige vaartuigen met een beun. De kruiphoogte is meestal gering. Aan de voorzijde bevindt zich over bijna de volle breedte van het vaartuig een groot 'schepnet', waarmee het vuil uit het water geschept en in het ruim gekapt kan worden. De naam stofzuifer is ontstaan, doordat de eerste exemplaren gebruik maakte van hoogtoerige dieselmotoren in combinatie met een z-drive. Het huilende geluid van deze motoren deed sterk denken aan een stofzuiger.
Het eerste exemplaar scheen voor de stad Haarlem gebouwd te zijn. Andere waterrijke steden volgden spoedig. Het idee was bij allen gelijk, maar er waren soms belangrijke verschillen. De stofzuiger in Leeuwarden had een constructie in de beun waarmee het vuil verder naar achter 'geveegd werd'. Deze Amsterdamse exemplaren gebruiken hiervoor een hydraulische kraan.


vuilvisvaartuig

Voor verspreid drijvend vuil wordt een soort, schepnet gehanteerd, een erg arbeidsintensieve, dus kostbare, methode. De stuurhut bovenbouw, die bij dit vaartuig overigens weinig voorstelt, is neer geklapt.

(iets groter formaat)schepnet
Een kijkje op de voorzijde en het schepnet, dat mij aan een beugel doet denken. I.v.m. het werken langs de kademuren zijn op de 'boegen' wielen gemonteerd.

(iets groter formaat)


top
JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic Statistieken


Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS!v4.0 © P.I.Klein